Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
magducha napisał:
czesc kochane osóbki powedzcie mi czy wysłanie listu do sadu penitencjarnego przed wokandą o naszej sytuacji może pomóc przy wokandzie???tzn.sama jestem z dwójką dzieci ,mamy chorą córeczkę z wadą serca no i ja nie pracuję czy to coś może pomóc przy wokandzie jak napiszę list do sądu??
Na pewno nie zaszkodzi. Tego typu sytuacje mają większe znaczenie przy ubieganiu się o przerwę w karze. Niemniej jednak mogą przechylić szalę na (+), w sytuacjach gdy pozytywne czynniki prognostyczne do wpz, równoważą się z negatywnymi. Przy zdecydowanie negatywnej prognozie do warunkowego, szkoda czasu i wysiłku na takie listy.

Nikt od Ciebie nie oczekuje, że będziesz tę prognozę w swoim piśmie opisywać, czy się do niej odnosić.

Ja mam pytanko.jestem studentem.Dostałam dziekanke na rok czasu po odsiedzeniu 7 m-cy bede miał polowe odbytej kary.Czy mam szanse na warunkowe zawieszenie kary na pierwszej wokandzie?Chciałbym wrócić od lutego na studia a od października zacząć drugi kierunek na zaocznym...Czy ktoś coś wie jak to odbywa sie np w Nysie?

Recedes napisał:
Na pewno nie zaszkodzi. Tego typu sytuacje mają większe znaczenie przy ubieganiu się o przerwę w karze. Niemniej jednak mogą przechylić szalę na (+), w sytuacjach gdy pozytywne czynniki prognostyczne do wpz, równoważą się z negatywnymi. Przy zdecydowanie negatywnej prognozie do warunkowego, szkoda czasu i wysiłku na takie listy.

a jesli przerwa w karze jest razem z warunkiem na jednym posiedzeniu ...czy wniosek i zaswiadczenia do przerwy moga sie przyczynic do pozytywnego rozpatrzenia warunku (jesli oczywiscie prognoza jest dobra)? opinia kuratora np robiona byla do przerwy w karze.
pytam bo niebardzo sobie wyobrazam jak to wyglada...

no też niewiadomo jaką opinię wystawiła kuratorka:what:

A czy mnie ktoś z Was może pomóc udzielając odpowiedzi na powyżej zadane pytanie?Będe wdzięczny

z tego co ja słyszałam od klegi który tam siedzi to na warunkowe tam jest gorzej liczyć jak na przepustki np

Jeśli będziesz miał dziekankę to fakt, że chcesz wrócić na studia może działać na Twoją korzyść. Nie wiem, jak jest w Nysie, ale o warunkowe z pierwszej wokandy jest rzeczywiście ciężko. Ale następna będzie 3 miesiące później, jest pewniejsza i chyba się wyrobisz...

Możesz mi więcej coś powiedzieć o Nysie.Bardzo prosze

tak zawsze jest pocieszenie że druga wokanda za trzy miesiące:)a na Wojkowicach mam faceta i niestety ale tam jest nie wesoło on żałuję że nie poszedł na Nysę

jJuz mam zgodę na dziekankę.Do 13 marca miałem odroczenie i teraz czekam na wezwanie.Napiszcie jak jest w Nysie jak coś wiecie.

w Nysie jest łatwo o pracę bo na Wojkach niestety nie kiedyś na Wojkowicach było inaczej było łatwiej teraz niestety to się zmieniło

Też mam takie informacje,że na Wojkowicach jest fatalnie dlatego bede sie starał o Nyse, nie wiem na ile mi sie to uda.Troche daleko ale słyszałam,że jest duzo lepiej.Mówią,że i z wokandami jest lepiej no i z pracą.Mam 20 lat i pierwszy raz karany.W sumie nic wielkiego nie zrobiłem bo tylko byłem świadkiem zdarzenia i zostałem skazany na 2 lata i 6 m-cy za to,że nie zareagowałem.8 m-cy przesiedziałem w areszcie sledczym i to zostało mi zaliczone na poczet zasądzonej kary.Jak by sie udało na pierwszej wokandzie to musiałbym odsiedziec jeszcze 7 miesięcy..

Proszę się trzymać tematu
Ninkabb, zerknij do tematu, do którego link podała Ci womanhood

Ostatnia edycja:
no to głowa do góry jak nie pierwsza to druga tylko za 3miesiące:)

To prosze piszcie co wiecie o Nysie.Bede wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

magducha napisał:
czesc kochane osóbki powedzcie mi czy wysłanie listu do sadu penitencjarnego przed wokandą o naszej sytuacji może pomóc przy wokandzie???tzn.sama jestem z dwójką dzieci ,mamy chorą córeczkę z wadą serca no i ja nie pracuję czy to coś może pomóc przy wokandzie jak napiszę list do sądu??

napewno nie zaszkodzi wysłanie listu opisującego swoją sytuację, choć nie wiem czy to coś da! art. 162 & ! kkw mówi czym, w pierwszej kolejności kieruje się sąd w temacie pwz: "Sąd penitencjarny powinien wysłuchać przedstawiciela administracji zakładu karnego, a także wysłuchać sądowego kuratora zawodowego, jeżeli składał wniosek o warunkowe zwolnienie oraz uwzględnić ugodę zawartą w wyniku mediacji".

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót