Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mój siedzi na P2 ,nawet wychowawca jego powiedział że po długim weekendzie w maju będzie w domu.

mmm24 napisał:
nawet wychowawca jego powiedział że po długim weekendzie w maju będzie w domu.

Wychowawca nie udziela warunkowego przedterminowego zwolnienia. Wielokrotnie wałkowano na tym forum, że wystąpienie dyrektora jednostki mocno zwiększa prawdopodobieństwo otrzymania wpz, ale nie jest to 100% gwarancja.

forg napisał:
Wychowawca nie udziela warunkowego przedterminowego zwolnienia. Wielokrotnie wałkowano na tym forum, że wystąpienie dyrektora jednostki mocno zwiększa prawdopodobieństwo otrzymania wpz, ale nie jest to 100% gwarancja.

i tu też się z tobą nie zgodzę a to dlatego że dwa razy się spotkaliśmy z czymś takim że wychowawca powiedział mojemu synowi że wychodzi raz w AŚ B-B i w ZK wojkowice na WPZ więc trzymam się tego iż wychowawca w większości wie kto wyjdzie a kto nie bo to w końcu wychowawca

zerosix napisał:
i tu też się z tobą nie zgodzę [...] więc trzymam się tego iż wychowawca w większości wie kto wyjdzie a kto nie bo to w końcu wychowawca

Taaa , bo ma "wtyki" u dyrektora , a dyrektor u sędziego... Potem ktoś nowy czyta i wierzy w takie brednie...

Przepraszam , ale musiałam skomentować...

u nas wychowawca tez był pewny ze mój wyjdzie, a tu takie zaskoczenie... pewnie w większości sprawdza się to co wychowawcy mówią ale jak widać nie zawsze

a ja mam pytanie:wiadomo że wyro można zawiesic jeśli nie przekracza 2 lat,tak?a wiec czy jest jakiś art.który pozwala sie powolac i np.moj mąż ma 2lata i 8 msc,odsiedzi 8msc i np za dobre sprawowanie pisze pismo do sądu o zawieszenie reszty odbywania kary? tylko się nie śmiejcie,ja poprostu pytam i chciałabym o odpowiedź kogos kompetentnego,dziękuję

Art. 152.
Jeżeli odroczenie wykonania kary nie przekraczającej 2 lat pozbawienia wolności trwało przez okres co najmniej jednego roku - sąd może warunkowo zawiesić wykonanie tej kary na zasadach określonych w art. 69-75 Kodeksu karnego.

Twój mąż się nie kwalifikuje bo ma wyrok powyżej 2 lat, a poza tym z tego co wiem odroczenie wykonania kary w tym przypadku musi być ze względu na zły stan zdrowia, a za dobre sprawowanie można wyjść tylko na warunkowe, najwcześniej po połowie kary

zombie198222 napisał:
Art. 152.
Jeżeli odroczenie wykonania kary nie przekraczającej 2 lat pozbawienia wolności trwało przez okres co najmniej jednego roku - sąd może warunkowo zawiesić wykonanie tej kary na zasadach określonych w art. 69-75 Kodeksu karnego.

Twój mąż się nie kwalifikuje bo ma wyrok powyżej 2 lat, a poza tym z tego co wiem odroczenie wykonania kary w tym przypadku musi być ze względu na zły stan zdrowia, a za dobre sprawowanie można wyjść tylko na warunkowe, najwcześniej po połowie kary

Temat to "Warunkowe zwolnienie" a nie "Odroczenie wykonania kary".

witam mam pytanie mojemu G.pozostalo 3 miesiace do konca kary za kilka dni staje na wokande staral sie o nia juz dawno ale mu przesuwali ze wzg na leczenie poniewaz zostal tam zarazony HCV czy ma szanse na wyjscie wczesniej mimo ze z nimi sie sadzi o odszkodowanie?dziekuje z gory \za pomoc strasznie sie denerwuje ze sie podlamie juz jest zmeczony i podlamany skutkami choroby

Napewno nie miał przesuniętej terminu wokandy ze względu na leczenie, a to że skarży ZK o odszkodowanie nie ma nic wspólnego z decyzją sędziego penitencjarnego w sprawie o warunkowe zwolnienie, jedynie w opinii do SO wystawianej prze ZK może być napisane że przyjmuje postawy roszczeniowe, zależy czy mąż sądzi się z ZK tylko o to. Swoją drogą ciekawi mnie w jaki sposób zaraził się tam tym wirusem, może przez robienie sobie tatuażu?

Gosik, robienie tatuażu w ZK, w niesterylnych warunkach niesie ze sobą wysokie zagrożenie zarażenia się wirusem HCV. W końcu do zarażenia dochodzi poprzez kontakt krwi nosiciela wirusa. A wiadomo w jakich warunkach robi się więzienne tatuaże. Tak więc całkiem możliwe Twoje przypuszczenia. Choć sposobów zarażenia jest więcej. Ale to nie temat do rozpatrywania tego.

Ancoll, szczerze - opłaca mu się wychodzić na warunkowe 3 miesiące przed końcem? Później zawiasy, kurator itp
Gdyby u nas zdarzyła się taka sytuacja, to zarówno mąż ani ja nie chcielibyśmy warunkowego

Barbie napisał:
Ancoll, szczerze - opłaca mu się wychodzić na warunkowe 3 miesiące przed końcem? Później zawiasy, kurator itp
Gdyby u nas zdarzyła się taka sytuacja, to zarówno mąż ani ja nie chcielibyśmy warunkowego

mój mąż też chciałby odsiedziec do końca wyrok, duzo mu nie zostało ok. 7 miesięcy, bo gdyby nawet miesiąc wczesniej wyszedł to własnie ten kurator by go czekał a tego za bardzo nie chcemy...

Kuratorzy nie zawsze są źli ;) Mirek miał kilku i na prawdę były to bardzo sympatyczne osoby.
Ale z takim krótkim końcem kary (3 msc) naszym zdaniem nie opłaci się wychodzić na warunkowe

mąż teraz napisał o wpz ale bez poparcia zk, więc szanse zerowe na wyjście,ale doszlismy do wniosku,że jeśli teraz nie wyjdzie to odsiedzi do końca ten wyrok....ze względu na tego kuratora...

Paati dlaczego szanse zerowe jeśli siedzi już od 2007 roku to szanse są bardzo wielkie, no chyba że w czasie pobytu w ZK stwarza problemy, albo siedzi za coś za co prawie zawsze sie nie daje warunkowego. Wystąpienie nie zawsze jest potrzebne do udzielenia wpz

siedzi za wypadek samochodowy,ale jest teraz na zamku, bo miał sprawę w toku, która to wynikła w czasie jego pobytu w zk, ale sąd go uniewinnił... jednak w jego aktach już to będzie... miał komisję 3 tyg. temu i przyznali mu P2 i nadal czeka na transport na półotworek... siedzi w Cieszynie i z tego co mówił, są tam zerowe szanse na wyjście... a poza tym jak już pisałam jest bez poparcia zk, mimo,że przed tą nieszczęsną sprawą miał bardzo dobre zachowanie, same wnioski nagrodowe, pracę po za terenam zk i przepustki... dlatego z żadnego zk nie wyjdzie na wpz...

Myślę że powinnaś być dobrej myśli, jeśli dostał już P2 , a wcześniej chodził na przepustki i został uniewinniony to pewnie wpz lada chwila

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót