Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Forg a dlaczego nie przestępcy posiłkują się kłamstwem i oszustwem?
gwiazdka zadała pytanie jak ma wyglądać zaświadczenie, że po opuszczeniu zk skazany będzie zatrudniony w danym zakładzie pracy.
Pracodawca pisze takie pismo, że Pan taki i taki po opuszczeniu zk będzie zatrudniony w danej firmie na takim i takim stanowisku. Poświadcza to pieczątką i podpisem. Tak w skrócie.

czemu klamstwo? On bedzie pracowal u mojego taty po wyjsciu tylko niewiemy jak to napisac do wokandy, pozatym nawet niewiesz za co trafil do wiezienia wiec sie nie wypowiadaj w taki sposob

gwiazdka skoro tak to można spróbować tak jak ci podałam ja i anusia tylko trochę od końca;

po odbyciu kary,lub uzyskania warunkowego zwl,jestem zainteresowany współpracą z panem xx ,gdyż ma on odpowiednie kwalifikacje,aby zająć ..dane stanowisko.
można też dopisać ,ze ;mimo iż pan xx trafił czy przebywa w zk, wcześniej dał się poznać jako osoba......i tu wymienić,niewiem to mi przyszło do głowy.

mojemu mezowi minela polowa kary 17.08 (koniec17.01.11) tego tez dnia napisal pismo o wpz i do dnia dzisiejszego nie ma zadnej info o dacie wokandy. jak dlugo sie czeka?
pisal sam poniewaz na posiedzeniu w zk zaklad nie wystapil mu o wpz powodem byla zla opinia z policji wspomne ciekawostka iz maz nie mieszkal w polsce od 11 lat wiec nie bardzo wiem na czym policja sie opiera piszac takie opinie. w obecnej chwili wychowawca powiedzial ze popra jego wniosek gdyz nie sprawia mi on zadnych klopotow.
we wniosku napisalismy ze maz ma wlasna firme opzytywne opinie w srodowisku partnerow biznesowych, rodzine ktora nie moze odwiedzac go 2 razy w miesiacu bo mieszka za granica
czy dlugo jeszcze bedziemy czekac na date wokandy? i czy opinia opisujaca zachowanie meza 11 lat temu ma duze znaczenie w sprawie wpz?
dzieki

Lusia, tak naprawdę to wszystko ma znaczenie i nikt Ci na to pytanie tak do końca nie odpowie, ponieważ sprawa warunkowego przedterminowego zwolnienia jest jedną wielką loterią. W naszym przypadku mąż miał wystąpienie dyrektora o wpz, wspaniałą opinię kuratora i ZK, zaświadczenie pracodawcy o zatrudnieniu, dawno był po połowie kary i owszem, otrzymał wpz od Sędziego Penitencjarnego ale sprzeciwił się Prokurator a Sąd Apelacyjny do tego sprzeciwu się przychylił, a taką sytuację mieliśmy dwukrotnie, i niestety mąż nie opuścił tego konkretnego ZK, dopiero po otrzymaniu grupy P3 i transporcie do innego ZK otrzymał wpz, tak więc różnie to bywa. A my na termin wokandy w sprawie wpz czekaliśmy ok. 40 dni. Pozdrawiam.

lusia mój też miał złą opinię od policji wystawioną prawdopodobnie pani dzielnicowa zbierała opinię od sąsiadów ale z sąsiadów nikt nic nie wiedział o tym fakcie [dodam że przez sąsiadów był bardzo lubiany] pózniej się dowiedziałam że pytała się pana o niego ale ten pan powiedział że nawet nie wie o kogo ona się pyta bo nawet go nie zna ale opinia została kurator natomiast rozmawiał z sąsiadami i nikt żle się nie wyraził o nim ale już ta opinia nie była brana po uwagę:mad:

dzieki mala kobietko czsem mam wrazenie ze mamy bezprawie w prawie

Witam, dziś usłyszałam plotkę (?), iż osadzeni przebywający w Zakładzie Karnym po raz pierwszy będą mogli starać się o warunkowe zwolnienie po 1/4 kary. Rzekomo wprowadzono to niedawno. Czy to jest następna plotka więzienna czy rzeczywiście weszła taka ustawa ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edit, nie skojarzyłam o co chodzi.
Po 1/4 przyslugują przepustki.
A po połowie jest wokanda.
hehe

Ostatnia edycja:
Ja też kiedyś coś takiego słyszałam i nawet zadawałam pytanie tutaj na forum, ale niestety nie ma czegoś takiego. Pytałam wtedy o recydywę, która ma wokandę po 1/3 wyroku a niby się zmieniło, że po połowie mogą mieć.

Po 1/4 kary można starać się o przepustkę co najwyżej.

luizjanna napisał:
Pytałam wtedy o recydywę, która ma wokandę po 1/3 wyroku a niby się zmieniło, że po połowie mogą mieć.

Jeśli już to nabywają uprawnień do starania się o warunkowe po 2/3.

Witam, chciałabym zadać pytanie odnoszące się do niżej opisanej sytuacji:
Mój brat popełnił czyny i występki w latach 1994-2001. W roku 2001 został pozbawiony wolności i skazany z art. 258 § 3, 280 § 1, 278 § 1 i 279 § 1. Sąd dołączył również art. 65 kk. Z artykułu 258 § 3 kk brat został skazany za kierowanie grupą przestępczą w okresie od 1994 do 2001 roku. Po 2001 roku nie popełnił żadnego przestępstwa, przebywa w zakładzie karnym. Został skazany na 13,5 roku kary pozbawienia wolności. Przysługuje mu możliwość skorzystania z przedterminowego zwolnienia warunkowego. Brat oczekuje na kolejny wyrok za przestępstwo nie objęte tą karą, którą obecnie odbywa. Ze względu na przewlekłość działania Wymiaru Sprawiedliwości wyrok w tej sprawie nie zapadł, co uniemożliwia mu ubieganie się o przedterminowe zwolnienie warunkowe. Czy w takiej sytuacji Sąd może odrzucić wniosek o przedterminowe zwolnienie warunkowe bądź potraktować go jako osobę, która popełniła przestępstwo po raz kolejny i skierować do Zakładu Karnego dla Recydywistów celem odbycia kary wyroku, który jeszcze nie zapadł, czy zostanie potraktowany jako karany po raz pierwszy i trafi do Zakładu Karnego?

aniutek51 napisał:
Ze względu na przewlekłość działania Wymiaru Sprawiedliwości wyrok w tej sprawie nie zapadł, co uniemożliwia mu ubieganie się o przedterminowe zwolnienie warunkowe. Czy w takiej sytuacji Sąd może odrzucić wniosek o przedterminowe zwolnienie warunkowe bądź potraktować go jako osobę, która popełniła przestępstwo po raz kolejny i skierować do Zakładu Karnego dla Recydywistów celem odbycia kary wyroku, który jeszcze nie zapadł, czy zostanie potraktowany jako karany po raz pierwszy i trafi do Zakładu Karnego?

Zastanów się co piszesz.
1. Skoro nie został skazany w drugim procesie, to tym samym nie może odbywać kary pozbawienia wolności która w przyszłości może zostać orzeczona.
2. Udzielenie warunkowego przedterminowego zwolnienia, to swoista forma nagrody dla skazanego, a nie obowiązek Sądu.
3. Tocząca się kolejna sprawa karna, stanowi przesłankę negatywną przy rozpatrywaniu wniosku skazanego o wpz.
4. Jeżeli czyny przestępcze zostały popełnione w ramach zorganizowanej grupy przestępczej, lub sprawca z popełnienia przestępstwa uczynił sobie stałe źródło dochodu, to fakt ten MUSI zostać odnotowany w kwalifikacji prawnej - stąd art. 65 k.k. Zresztą, nawet gdyby nie przypisano mu tej kwalifikacji, to samoistna kwalifikacja z art. 258 k.k. jest przesłanką ku temu (patrz art. 65 par. 2 k.k.).

Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że może moje pytanie zostało napisane w sposób chaotyczny i niezrozumiały, ale starałam się przekazać dokładnie to co chciał wiedzieć mój brat.
Chciałam Ci zadać jeszcze jedno pytanie - po jakim okresie odbywania kary, po odbyciu połowy czy 3/4 kary można starać się o przedterminowe zwolnienie warunkowe? Nadal chodzi o sytuację mojego brata, który odbywa karę 13,5 roku pozbawienia wolności.
Z góry dziękuję. :)

witam,chcialam zapytac poniewaz slyszałam /i od razu dodam ,ze nie od kogos kto przebywa w zk/ ze od pazdziernika ma sie zmienic cos odnosnie przedterminowych zwolnien...czy ktos cos wie na ten temat?

skoro pierwszy raz odbywa karę to po połowie może starac sie o warunkowe. różne już plotki chodziły czy będzie zmiana czas pokaże

magnatex napisał:
3. Tocząca się kolejna sprawa karna, stanowi przesłankę negatywną przy rozpatrywaniu wniosku skazanego o wpz.

Mając na uwadze Art. 42 ust 3 Konstytucji RP oraz Art. 5 § 1 kpk nie zagadzam sie z Tobą w zupełności.

Postanowienie z dnia 12 grudnia 2007 r. Sąd Apelacyjny w Lublinie II AKzw 946/07

[...]Okolicznością decydującą o odmowie udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia nie może się również stać fakt toczącego się postępowania karnego przeciw skazanemu za czyny popełnione przed osadzeniem go w zakładzie karnym. Ustalone bowiem zostało, że postępowanie sądowe przeciw Edwardowi P. jeszcze się nie zakończyło, więc działanie takie uznać należy za rażąco sprzeczne z zasadą domniemania niewinności, które to domniemanie może zostać obalone dopiero przez prawomocny wyrok Sądu, stwierdzający winę oskarżonego.

czy jezeli osadzony sam pisze wnosek o wpz to czy po odmowie rowniez ma prawo do złozenia zazalenia ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót