Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dowód - opinia wychowawcy, która przy wniosku o warunkowe zwolnienie w większości wypadków ma duże znaczenie- opinia wychowawcy mówiąca o tym, że nie może wiele powiedzieć o skazanym gdyż zbyt krótko przebywa on pod jego kuratelą.

Moim zdaniem przy takiej opinii Sąd powinien zażądac jej uzupełnienia gdyby miała ona być podstawą nieuwzględnienia wniosku (BTW: w opinii bardziej szkodzą wg mnie wymienione tam negatywy a nie brak opinii). Gdyby Sąd opini nie nakazał uzupełnić a ta lakoniczna opinia byłaby jedynym powodem nieuwzględnienia wniosku to oczywiście można podnosić to w zażaleniu. Musisz jednak pamiętać że opinia to nie jedyny dowód w takim postępowaniu i nie jest najważniejsza (Sąd bierze pod uwagę także inne okoliczności a poza tym ma pełny wgląd w akta osobowe skazanego więc może sam sobie o nim wyrobić własną opinię, niekoniecznie zgodną z opinią wychowawcy czy dyrektora)

ok- już wszystko wiem- dzięki kadi. Reasumując- jedna wielka loteria :)

[cytat="marika39"]Jeżeli z wnioskiem o warunkowe zwolnienie występuje kurator - wówczas Sąd nie zleca dodatkowo przeprowadzenia wywiadu środowiskowego albowiem we wniosku zawarte są wszytkie informacje.
Kurator występuje z takim wnioskiem w przypadku, kiedy zna skazanego ( z wcześniej prowadzonego dozoru, przeprowadzanych wywiadów).[/cytat]

Byłam dzisiaj u kuratorki, zrobiła wielkie oczy , skąd mam info? , że kurator może wystąpic o warunkowe zwolnienie? Powiedziała , że nie ma takiej opcji, że osadzony sam ma się starać o to i pisać wniosek do sądu penitencjarnego. Moj mąz miała 9 miesięczna przerwe w wykonywaniu kary i miał dozór właśnie u tej kuratorki zawodowej....wyszłam w jej oczach na idiotke, a tylko zapytałam czy poprze nas we wniosku .... :roll:

Art. 161.
§ 2. Wniosek o warunkowe zwolnienie może złożyć również dyrektor zakładu karnego lub sądowy kurator zawodowy.

Coś nie tak z panią kurator :?: :?: :?:

Nie wiem co z nią jest....powiedziała żebym nie była mądrzejsza od niej , bo to ona jest kuratorem i ona wie, co może, a co nie może, podziekowałam za " owocną" rozmowe i poszłam....w sumie tak na 99,9% ZK będzie wnioskował o warunkowe u nas...

Nie, no ale moment.......Przecież kurator może wystąpić z wnioskiem o warunkowe :roll: Czy ja czegoś nie rozumiem :?: :?: :?:
Może Marika się wypowie :?: :ok:

Już myślałam, że czytać nie umiem albo postradałam zmysły.
Czy taka pani kurator to powinna nadal pracować :?: :?: :?: :what:
Nesca, może przeniesiemy się na wolny, bo zaraz wpadnie Yossarian i nas zbeszta 8)

Moniak nam też tak kuratorka mówiła- nie ma takiej opcji aby mogła występować o przerwę w karze lub o warunkowe...Tacy są kuratorzy, a kobieta była na początku spuer miła, gadała, że mój mąż jest taki super itd tylko ma pecha i niestety namówiła go aby nie apelował w sprawie- gdyby apelował może by nie zdążyli odwiesić a tak to odwiesili- oczywiście na wniosek kuratora...fałszywa kobieta strasznie...ale cóż zrobić...

Art. 161.§ 2. Wniosek o warunkowe zwolnienie może złożyć również dyrektor zakładu karnego lub sądowy kurator zawodowy.

Art. 173.§ 2. Do zakresu działania sądowego kuratora zawodowego należy w szczególności:
3) składanie wniosków o odroczenie lub o przerwę wykonania kary, o warunkowe zwolnienie

:)

Czy po nieudanej wokandzie, lepiej porozmawiac z wychowawca na ten temat czy moze z dyrektorem?Moge podjac taka rozmowe(jako narzeczona)?

Możesz podjąć taką rozmowę.
A kolejan wokanda chyba jest za pół roku, chyba że Zk go wystawił to w takim przypadku za 3 mieś. z teego co się orientuje. Ale napewno dziewczyny Co opowidza dokładniej. POzdrawiam

Troszke mam obawy przed ta rozmowa. Bo wczesniej rozmawial z dyr i wych mojego narzeczonego Ojciec i tylko pogorszyl sprawe...
Po tej wokandzie wychowaca powiedzial, ze wystawi mu wniosek o zwolnienie.
Dzieki za pomoc. Jestem troche w kropce.

Zapraszam na temat wolny. Tam dziewczyny odpowiedzą ci na każde pytanie. Możesz powiedziec o swoich problemach i podpowiedzą co robić. Pozdrawiam.

[cytat="ona86"]Możesz podjąć taką rozmowę.
A kolejan wokanda chyba jest za pół roku, chyba że Zk go wystawił to w takim przypadku za 3 mieś. z teego co się orientuje. Ale napewno dziewczyny Co opowidza dokładniej. POzdrawiam[/cytat]

Kolejny raz mozna wystapić o warunkowe zwolnienie po 3 miesiącach, natomiast Zakład Karny po miesiącu :)

Zakład Karny po miesiacu to dosc szybko, ale jak od czego to jest uzaleznione?

od tego czy osadzony jest juz zresocjalizowany :) , a tak serio od widzimisie wychowawcy i dobrego humoru dyrekcji. pozdrawiam

A czy jesli porozmawiam z wychowawca jest szansa ze, poprze wniosek o zwolnienie warunkowe?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót