Mirr napisał:
Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorcy-
UOKiK - Konsumenci - Porady konsumenckie - Wzory pism
Czytaj
http://www.uokik.gov.pl/faq_umowy_zawierane_na_odleglosc.php#faq1256
- Przepis prawny:
Art. 2.
[Prawo odstąpienia od umowy]
1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.
Art. 3.
[Informacja o prawie odstąpienia]
1. Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę.
Art. 4.
[Termin do odstąpienia]
Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej wykonania.
W praktyce to powinno być pismo (podpisz się) wysłane poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, napisz na zwrotce, “
Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość”. Wyznacz termin 7 dni na zwrot ceny liczony od momentu zwrotu towaru. Możesz to samo dodatkowo wysłać mailem opisując, swoje stanowisko jeśli sprzedawca chce się kłócić szybciej mu wyjaśnisz mailem, że nie ma racji.
nie powinno być: oświadczenie o odstapieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa?
jeżeli chodzi o kwotę to nie było nic płacone jest to na raty rozłożone szukałam na necie jak to jest z ratami w tym przypadku i nic nie znalazłam

czyli według mnie wysyłam list ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru w tym oświadczenie o odstapieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa
Miejscowość, data
Imię i nazwisko konsumenta
Adres zamieszkania
Nazwa i adres przedsiębiorcy
Oświadczenie
o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa
Oświadczam, że zgodnie z art. 2 ust. 1 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.)
odstępuję od umowy …………........................................ nr ............................................ zawartej dnia ............................................... w ..........................................................................
Proszę o zwrot kwoty .................. zł (słownie ...............................................................złotych) przekazem pocztowym na adres.......................................................................................... …..
lub na konto nr ...........................................................................................................................
Jednocześnie proszę o odebranie .............................................................. po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.
podpis Konsumenta
i nie wiem co z tym towarem, ja mogę to odesłać ale to na mój koszt będzie i oni mi pewnie nie zwrócą... czy to nie powinno być tak, że oni ustosunkują się do mojego odstąpienia i wtedy umówimy się co z towarem?? czy równoczesnie z pismem odstąpienia wysłać???
Proszę pomóżcie..
sorry, że pisze tak ale chciałabym na przyszłość,żeby się również komuś przydało w szczególności osobom starszym i nie zorientowanym