WELMAX odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku niespelniona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niespelniona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, ostatnio po pokazie produktów (garnki itp) moja ciocia zobowiązała się przez umowę do ich zakupu. Mam pytanie termin na rezygnację jest 10 dni od daty zawarcia umowy. Do umowy powinna zostać dołączony wzór takiego odstąpienia od umowy, niestety takiego nie otrzymała jak i również instrukcję obsługi. Moje pytanie czy można samemu np. ze strony uok napisać takie odstąpienie i będzie ważne?

Dodam, że dziś (nie mineło jeszcze 10 dni) przyszło pismo z banku o podpisanie umowy kredytu

Nie musi być gotowy błankiet - ważne, by zmieścić się w terminie. Zresztą, a na jakiej podstawie można by było kogokolwiek zmuszać do wykorzystania jedynego wzoru?
Jeżeli konsumenta w żadnej formie nie poinformowano o możliwości odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni od daty zawarcia umowy, może on odstąpić od niej w ciągu 10 dni licząc od daty gdy dowiedział się o istnieniu takiej możliwości, ale w okresie nie dłuższym niż 3 miesiące od daty zawarcia umowy.

Niech zainteresowana wyśle odstąpienie do sprzedawcy, a jednocześnie zawiadomi o tym bank (choć lezy to w zakresie obowiązków sprzedawcy, lepiej się asekurować).

Dziękuje serdecznie za informację,

przeszkodą nie jest nie jest fakt, że nie ma się tego druku jak i instrukcji obsługi która nie została dołączona do umowy. W umowie poinformowano o 10 dniowym okresie wypowiedzenia. Czy odesłać im zawartą umowę tzn. jej kopie? Co dołączyć?

Bo oczywiscie jak się do nich dzwoni to ma się skontaktować z ciocią osoba, która zawierała umowę ale od 3 dni cisza więc pytam tutaj bo chciałabym się zmieścić w terminie

A i towar (garnki) nie zostały wydane. Nie wiem kiedy przyjdą

Umowy nie odsyłasz. Piszesz wzór odstąpienia od umowy (a nie wypowiedzenie) na adres podany w umowie i tyle. Garnków nie dołączasz jak ich nie masz.

Ok dziękuje bardzo za pomoc i poświęcony czas:) Pozdrawiam serdecznie!

formularz- UOKiK - Konsumenci - Porady konsumenckie - Wzory pism
W praktyce wysyłasz pismo (podpisz się) listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, napisz na zwrotce, “Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorcy.

Możesz to samo dodatkowo wysłać mailem do sprzedawcy i do banku, opisując sytuacje, jeśli sprzedawca chce się kłócić szybciej mu wyjaśnisz mailem, że niema ma racji.

Colder napisał:
Umowy nie odsyłasz. Piszesz wzór odstąpienia od umowy (a nie wypowiedzenie) na adres podany w umowie i tyle. Garnków nie dołączasz jak ich nie masz.

Mam pytanie, bo rodzice również dali się nabrać na tą firmę :(
z tym, że towar dostali, więc jak piszę we wzorze odstąpienia od umowy:

Jednocześnie proszę o odebranie .............................................................. po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.

Jak to jest? To my mamy im odesłać towar, czy oni sami sobie po to przyjadą??

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorcy- UOKiK - Konsumenci - Porady konsumenckie - Wzory pism
Czytaj http://www.uokik.gov.pl/faq_umowy_zawierane_na_odleglosc.php#faq1256
Przepis prawny:
Art. 2.
[Prawo odstąpienia od umowy]

1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Art. 3.
[Informacja o prawie odstąpienia]

1. Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę.

Art. 4.
[Termin do odstąpienia]

Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej wykonania.

W praktyce to powinno być pismo (podpisz się) wysłane poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, napisz na zwrotce, “Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorcy”. Wyznacz termin 7 dni na zwrot ceny liczony od momentu zwrotu towaru. Możesz to samo dodatkowo wysłać mailem opisując, swoje stanowisko jeśli sprzedawca chce się kłócić szybciej mu wyjaśnisz mailem, że nie ma racji.
Zwrot towaru powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w ciągu 14 dni.
Czytaj więcej na Wieszjak.pl: http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl...wy-zawartej-na-prezentacji.html#ixzz2LR9wXqmw

Ostatnia edycja:
Mirr napisał:
Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorcy- UOKiK - Konsumenci - Porady konsumenckie - Wzory pism
Czytaj http://www.uokik.gov.pl/faq_umowy_zawierane_na_odleglosc.php#faq1256
Przepis prawny:
Art. 2.
[Prawo odstąpienia od umowy]

1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Art. 3.
[Informacja o prawie odstąpienia]

1. Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę.

Art. 4.
[Termin do odstąpienia]

Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej wykonania.

W praktyce to powinno być pismo (podpisz się) wysłane poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, napisz na zwrotce, “Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość”. Wyznacz termin 7 dni na zwrot ceny liczony od momentu zwrotu towaru. Możesz to samo dodatkowo wysłać mailem opisując, swoje stanowisko jeśli sprzedawca chce się kłócić szybciej mu wyjaśnisz mailem, że nie ma racji.

nie powinno być: oświadczenie o odstapieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa?
jeżeli chodzi o kwotę to nie było nic płacone jest to na raty rozłożone szukałam na necie jak to jest z ratami w tym przypadku i nic nie znalazłam :(
czyli według mnie wysyłam list ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru w tym oświadczenie o odstapieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa
Miejscowość, data

Imię i nazwisko konsumenta
Adres zamieszkania

Nazwa i adres przedsiębiorcy

Oświadczenie
o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa

Oświadczam, że zgodnie z art. 2 ust. 1 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.)
odstępuję od umowy …………........................................ nr ............................................ zawartej dnia ............................................... w ..........................................................................

Proszę o zwrot kwoty .................. zł (słownie ...............................................................złotych) przekazem pocztowym na adres.......................................................................................... …..
lub na konto nr ...........................................................................................................................

Jednocześnie proszę o odebranie .............................................................. po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.

podpis Konsumenta

i nie wiem co z tym towarem, ja mogę to odesłać ale to na mój koszt będzie i oni mi pewnie nie zwrócą... czy to nie powinno być tak, że oni ustosunkują się do mojego odstąpienia i wtedy umówimy się co z towarem?? czy równoczesnie z pismem odstąpienia wysłać???
Proszę pomóżcie..
sorry, że pisze tak ale chciałabym na przyszłość,żeby się również komuś przydało w szczególności osobom starszym i nie zorientowanym

ewcik999 napisał:
nie powinno być: oświadczenie o odstapieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa?
Zdążyłem już to poprawić.
Przepis prawny:
Art. 13.
[Odstąpienie; skuteczność wobec kredytu]

1. W wypadku odstąpienia od umowy przez konsumenta przedsiębiorca ma obowiązek poświadczyć na piśmie zwrot świadczenia.

2. Jeżeli świadczenie konsumenta ma być spełnione z wykorzystaniem kredytu lub pożyczki udzielonych przez przedsiębiorcę albo gdy umowa przewidywała wykorzystanie kredytu udzielonego na podstawie porozumienia kredytodawcy z przedsiębiorcą, odstąpienie od umowy zawartej na odległość jest skuteczne także wobec umowy kredytu lub pożyczki zawartej przez konsumenta.
Zamiast proszę o zwrot kwoty napisz, że odstępujesz również od kredytu zgodnie z ww. przepisem.

Towar odsyłasz na własny koszt w terminie 14 dni od odstąpienia.

PS Kiedy podpisałaś umowę?

Mirr napisał:
Zdążyłem już to poprawić.
Przepis prawny:
Art. 13.
[Odstąpienie; skuteczność wobec kredytu]

1. W wypadku odstąpienia od umowy przez konsumenta przedsiębiorca ma obowiązek poświadczyć na piśmie zwrot świadczenia.

2. Jeżeli świadczenie konsumenta ma być spełnione z wykorzystaniem kredytu lub pożyczki udzielonych przez przedsiębiorcę albo gdy umowa przewidywała wykorzystanie kredytu udzielonego na podstawie porozumienia kredytodawcy z przedsiębiorcą, odstąpienie od umowy zawartej na odległość jest skuteczne także wobec umowy kredytu lub pożyczki zawartej przez konsumenta.
Zamiast proszę o zwrot kwoty napisz, że odstępujesz również od kredytu zgodnie z ww. przepisem.

Towar odsyłasz na własny koszt w terminie 14 dni od odstąpienia.

PS Kiedy podpisałaś umowę?
wczoraj byli na tej cudownej pokazówce..
ręce opadają..
czyli jak jutro wyślemy odstąpienie to np. w poniedziałek mogę odesłać towar..
czyli odsyłam na własny koszt.. ale wole to niż ten badziew..
tak to jest jak się nie zna prawa... :(
wystarczyło zadzwonić do mnie...

Ostatnia edycja:
Mirr napisał:
Jak tak to się ciesz, bo 10 dni liczone jest od podpisania umowy.

wczoraj przyjechali późnym wieczorem z tą cudowną nowiną :mad:
zastanawiam się jeszcze czy nie ma jakiś dodatkowych opłat..
jak sądzisz?
mam juz tą cudowną umowę w rękach.. czytam..
w razie odstąpienia chcą również zwrot paragonu fiskalnego
wcześniej ktoś pisał, że umowy nie wysyłać tylko samo odstąpienie od umowy, a ten paragon jest dołączony do umowy.. oryginału na pewno im nie wyśle..doradź jeszcze w tej kwestii :) musi być oryginał paragonu nie wystarczy kopia?
Mirr dziękuję Ci bardzo za pomoc. :brawo:

Znalazłem coś takiego
Ponieważ sprzedawca nie określił miejsca do którego należy zwrócić meble, zgodnie z art. 454 par. 1 kc zobowiązany jest meble odebrać na własny koszt (jest to tzw. dług odbiorczy) i należy go o tym w piśmie poinformować, podając adres pod którym są meble do odebrania i nr. tel, pod którym można uzgodnić termin odbioru. http://forumprawne.org/prawa-konsum...nternet-towaru-na-zamowienie.html#post1653465
Możesz ich o to poprosić, w każdym razie wyślij im ZPO pisemne odstąpienie.

Przepis prawny:
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne). http://forumprawne.org/prawa-konsum...o-odpowiedzialnosci-za-szkode.html#post787316

Mam jeszcze jedno pytanie o odstąpienie od rat, mianowicie wystarczy, że napiszę :
również zgodnie z art.13 w/w Ustawy odstępuje od sprzedaży w systemie ratalnym.
Nie jest mama wtedy zobowiązana do spłaty kredytu i zapłaty oprocentowania?wcześniej jakoś było to lepiej zrozumiale :( ustawa o kredycie konsumenckim...
i nie trzeba pisać jaka to kwota itp itd??
oczywiście podany bank i nr kontra jest przekreślony...
doradź jeszcze proszę w tej kwestii.:help:
Dziękuję

Przepisy masz tu http://forumprawne.org/prawa-konsum...o-odpowiedzialnosci-za-szkode.html#post787329
Przepis prawny:

Przepis prawny:

Proponuje to zacytować w odstąpieniu. Wyślij dodatkowo odstąpienie mailem.

Ostatnia edycja:
:brawo: dziękuję za wszystko :)

Witam, dzisiaj został u mnie zakupiony taki komplet i dziękuję,że jest takie forum, które może pomóc innym ludziom!!
Ale mam jeszcze pyt. na początku piszę to odstąpienie, bez wysyłania naczyń?!
i dopiero od pisma zwrotnego od nich mam to wysłać?!

Powrót