Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
guest_user napisał:
Nie jest to prawdą.

Art. 115 § 11 mówi :Osobą najbliższą jest małżonek, wstępny, zstępny, rodzeństwo, powinowaty w tej samej linii lub stopniu, osoba pozostająca w stosunku przysposobienia oraz jej małżonek, a także osoba pozostająca we wspólnym pożyciu.

Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 31.03.1988 roku definiuje konkubinat jako: „wspólne pożycie analogiczne do małżeńskiego, tyle że pozbawione legalnego węzła. Oznacza to istnienie ogniska domowego charakteryzującego się duchową, fizyczną i ekonomiczną więzią, łączącą mężczyznę i kobietę”.

Moim zdaniem wychodzi więc na to , że konkubina nie jest w świetle prawa osobą obcą. A z własnego doświadczenia dodam , że ja jako konkubina o widzenia z tymczasowo aresztowanym ubiegać się mogłam i nigdy Prokurator takiego widzenia mi nie odmówił (nie miałam oczywiście związku ze sprawą - gdyby taki związek zaistniał pewnie byłaby odmowa). Moje doświadczenia nie są jednak regułą.

Ostatnia edycja:
Tak jak już mówiłam, wszystko zależy od sprawy, Prokuratora i wielu innych czynników, zdaję sobie z tego wszystkiego co piszecie sprawę. Mi akurat nie udało uzyskać się takiej zgody, może dlatego, że to okręgówka, pozostaje mi czekać !

endorfina: tak piszę to na własnym przykładzie, w świetle prawa narzeczona jest osobą obcą, a konkubina tak jak napisała jejwysokosc jest osobą bliską.

Witam moj chłopak jeste w areszcie śledczym i ja moglam go odiwedzic ale z tego wzgledu ze jego rodzice nie mogą.
Mam pytanie kiedy mogę strać sie o kolejne widzenie i czy znówmusze napisać podanie ?? pozdrawiam

ankakamila O kolejne widzenie możesz się "już" starać, nie ma wyznaczonych jakiś dni, kiedy można się starać o widzenie. Musisz napisać prośbę do prokuratora, jeżeli jest do jego dyspozycji. A jeżeli jest do dyspozycji sądu, bo tam są jego akta, to piszesz prośbę do sądu. ;)

ok spoko podanie mam napisane dzis rano napisałam :) a jeśli chodzi o widzenie bez szyby?? bo mi zalezy strasznie na tym to muszę uwzględnic w podaniu czy jak jest na sledczym to nie da rady/

To zależy od prokuratora,jeśli on wydaje takie widzenie to widocznie narazie tylko takie możecie mieć.Możesz napisać prośbę czy możesz mieć normalne widzenie,ale nie sądze żeby to coś dało.Widocznie taka konieczność.

ankakamila Moim zdaniem pisząc prośbę uwzględnij w niej widzenie przy stoliku. Co prawda tak jak Kate586 tu już wcześniej napisała, nie zawsze może to coś dać. Ale nie zależy to od prokuratora w sensie takim, że (to nie jest na ''widzi mi się'', ene dułe rike fake itd.), akurat ma dany TA przez szybę, czy przy stoliku, tylko od innych ważnych czynników. A jeżeli chodzi o sam fakt, czy da rade, czy nie da. Owszem da, sama osobiście miałam takie widzenie, przy stoliku (co prawda pierwsze, jedne i ostatnie.) Ale było przy stoliku. ;)

Mam pytanie... Jestem w konkubinacie z tymczasowo aresztowanym, ale również uczestniczę w sprawie... jako podejrzana... Dopóki sprawa była w Prokuraturze odmawiano mi widzenia do momentu gdy napisałam zażalenie do Prokuratora Nadrzędnego, w którym uwzględniłam fakt, że przecież są różne formy widzenia właśnie w takich sytuacjach jak moja można wykorzystać jedną z możliwości, np. widzenie w obecności funkcjonariusza... no przychylono się do tego i takowe otrzymałam. Rzecz jasna wywiązałam się z deklaracji, że matactwa się nie dopuszczę. minął pewien czas od tej pory, sprawa w tej chwili trafiła do Sądu i znów wystąpiłam z prośbą o jednorazowe widzenie, odmówiono mi uwzględniając tym, że uczestniczę w tej sprawie... czyli co w tej sytuacji mogę zrobić? gdzie mogę napisać pismo? Proszę o jakąś podpowiedź...

Proszę zapoznać się z artykułem 217 Kodeksu karnego wykonawczego - konkretnie § 1c

A odmówiono widzenia w jakiej formie?

... po zapoznaniu się z tym artykułem; jeśli nie zgadzam się z postanowieniem Sądu to gdzie lub do jakiej ... {nie wiem jak to ująć} instancji mogę się odwołać? czy przysługuje mi jeszcze jakieś prawo? Odmówiono mi widzenia na podstawie pisemnego wniosku złożonego przeze mnie do Sądu {ponieważ sprawa trafiła już do Sądu} o wydanie jednorazowego widzenia {nie było w nim sugestii w jakiej formie ma mieć przebieg}

agnieszka- napisał:
... po zapoznaniu się z tym artykułem; jeśli nie zgadzam się z postanowieniem Sądu to gdzie lub do jakiej ... {nie wiem jak to ująć} instancji mogę się odwołać?

No przecież tam napisano gdzie się odwołać ....

do Prokuratora Nadrzędnego z tego co wyczytałam, ale jeśli decyzję dostałam z Sądu?

Agnieszka- Wyraźnie napisane jest, że w przypadku odmowy ze str. Sądu zażalenie składa się do Sądu, do którego dyspozycji pozostaje tymczasowo aresztowany, zapewne będzie to rozpatrywał po prostu inny Sędzia.

na widzenie przy stoliku mozan wziasc jedznie tylko czy musze je tam kupowac czy moge od siebie przywiesc w sumie to chce kupic tylko paczka i tigera i snickersa to wpuszcza mnie sa tym ?

Nie powinni. I mam nadzieję, że nie wpuszczą.
Względy bezpieczeństwa.

;) na pewno Cię nie wpuszcza. Jest od tego kantyna... tam mozesz kupic takie rzeczy...
To co Ty chcialas, z paczkiem wejsc na widzenie :D? ... nie wiem,czy tigera w kantynie kupisz i paczka, ale snickersa mysle, ze tak.

witam ciepło ja nim pozwolono mi z moim mężem w ogóle się zobaczyć to minęło 8 miesięcy..bo p.prokurator
niestety mimo próśb i
rozsądnego podejścia
nie wyrażała zgody
..tak jak nadmienił kolega powyżej muszą
ustać czynności żeby
nie zachodziła obawa
mataczenia tak nasza mówiła wrr..
byłam potem po sprawie jak odmówiłam
składania zeznań u męża
widzenia przez plekse masakra
ale hm znalazłam sposób
na obejście tego dziś mąż
już po wyroku odbywa kare..i zaczęło się czekanie itd:-)
odnośnie przedłużania aresztu mój mąż miał przedłużany areszt z 3 razy:-)..
w końcu doczekasz się widzenia czego ci życzę z serca:-)

Ostatnia edycja:
czasami trzeba uzbroić się w cierpliwość - u nas areszt przedłużany jest od 17 miesięcy - mam tylko nadzieję, ze w marcu, przy następnym terminie sprawy to się zacznie zmieniać. innym czekającym życzę więc wytrwałości zwłaszcza czekającym na TA!

Czas AŚ na pewno jest trudniejszy od czasu ZK. Bo nic nie jest pewne, nie wiadomo ile TA potrwa, czy będzie przedłużana sankcja, czy nie będzie, a jeżeli będzie to ile razy i jak długo. No a czas ZK to wiadomo, konkretny wyrok i konkretny czas ewentualnego czekania. Więcej przywilejów, widzeń, w dodatku dochodzą telefony i listy szybciej idą.
I tak jak fokusmokus życzyła wszystkim wytrwałości, a zwłaszcza czekającym na TA, ja również tego życzę ! Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. Głowa do góry ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót