wzruszenie ostatecznej decyzji starosty

• Autor wątku Autor wątku selsowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I oczywiście jeszcze jedno pytanie.
Sprawdziłem daty i okazało się, że pozwolenie na użytkowanie wydane zostało na dzień zanim decyzja unieważniająca warunki zabudowy stała się ostateczna. Od tej decyzji nikt się nie odwołał.
Czy powinienem i czo mogę wystąpić do PINB o wznowienie postępowania i uchylenie pozwolenia na użytkowanie na podstawie unieważnienia warunków zabudowy?

Wniosek do WSA wygląda dużo lepiej, niech leci, bo sąd nie jest i tak związany zarzutami skargi, więc zawsze ma szersze pole
wprawniej można dodać, że "zażalenie zostało uznane przez WINB, postanowieniem z dnia, który stwierdził: i tu zacytować ciekawsze zwroty.

co do wznowienia, jak najbardziej i jak najszybciej :)

Przesylam z prośbą o ocenę i ewentualne podpowiedzi.

13 maja 2011 r.

Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego

PODANIE O WZNOWIENIE POSTĘPOWANIA I UNIEWAŻNIENIE DECYZJI W SPRAWIE POZWOLENIA NA UŻYTKOWANIE
Na podstawie art. 145 par.1 punkt 8 Kodeksu Postępowania Administracyjnego oraz na podstawie art. 59a z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo Budowlane (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 156 poz. 1118) wnioskuję o wznowienie postępowania i unieważnienie decyzji ostatecznej w sprawie pozwolenia na użytkowanie lokalu znajdującego się w ……

UZASADNIENIE
Zarówno pozwolenie na budowę jak i pozwolenie na użytkowanie dla obiektu, którego podanie dotyczy, zostały wydane na podstawie decyzji o warunkach zabudowy NR, która na mój wniosek została uznana za podjętą z rażącym naruszeniem prawa przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze w. W związku z powyższym wniosek uważam za zasadny. Wniosek o wznowienie postępowania w sprawie pozwolenia na budowę dla tego lokalu został już również złożony w Starostwie Powiatowym.

nie obraź się - ale ta skarga do sądu to pseudoprawny bełkot

stroną w pozw na użytkowanie nie będziesz nigdy bo jest nią zawsze tylko inwestor

wyciągasz sprawy cywilnoprawne do których organy administracyjne nic nie mają i nie będą miały

sprawa będzie miała taki tok: przez następne 10 lat będziesz pisała różne skargi i donosy, coś tam będzie uchylone, coś tam utrzymane - i życie, zdrowie zmarnowane

Daleki JESTEM od obrażania się. Sam widzę, że dotychczasowe moje działania nie przynoszą efektu i są nieskuteczne. Czy znając sprawę może Pani doradzić jakiekolwiek inne, skuteczniejsze działanie???

Jestem odmiennego zdania, tylko nieustępliwość i konsekwencja, inaczej to pozostaje być wasalem dobrej woli urzędnika

selsowa napisał:
PODANIE O WZNOWIENIE POSTĘPOWANIA I UNIEWAŻNIENIE DECYZJI W SPRAWIE POZWOLENIA NA UŻYTKOWANIE

Albo wznowienie albo unieważnienie - to są dwa różne żądania.
Organ wezwie do doprecyzowania, bo w tej samej sprawie nie mogą toczyć się dwa postępowania.
Ze znanych mi okoliczności sprawy wynika, że w grę wchodzi tylko wznowienie.

Do wniosku o wznowienie można dołożyć wniosek o wstrzymanie wykonania tej decyzji

Ostatnia edycja:
witam Was. czy gmina może stworzyć bank w formie spółki akcyjnej?

jest orzecznictwo, że jeżeli zmianę spos. użyt. poprzedzała samowola budowlana to selsowa może być stroną w sprawie.

Pytanie w sprawie warunków zabudowy.
Jak pisałem wcześniej, na mój wniosek SKO unieważniło zmianę decyzji o warunkach zabudowy, jako dokonaną z rażącym naruszeniem prawa. Na tej podstawie złożyłem wniosek o wznowienie postępowania w sprawie pozwolenia na budowę.
Inwestor, z którym sie spieram, wystąpił ponownie o zmianę warunków zabudowy i wczoraj przyszła decyzja o zmianie z gminy. Tym razem wszystko zgodnie z prawem i za wiedzą stron.
Pytanie brzmi : czy nowe warunki zabudowy mągą być argumentem w postępowaniu o wznowienie postępowania w sprawie pozwolenia na budowę?
Tzn, czy oni mi odpiszą, że teraz pozwolenie i tak jest zgodne z nowymi warunkami i w związku z tym, nie ma podstaw do wznowienia?

I jeszcze jedno.
Przed wydaniem warunków zabudowy. Jako strona postępowania zgłaszałem uwagi i zaznaczyłem, że się nie zgadzam. A w decyzji napisali w pierwszym zdaniu "za zgodą stron". Ma to jakieś znaczenie?
Czy istnieje jakieś prawo, na które mogę się powołać, aby mieć szansę w odwołaniu od zmiany WZ??

selsowa napisał:
Pytanie brzmi : czy nowe warunki zabudowy mągą być argumentem w postępowaniu o wznowienie postępowania w sprawie pozwolenia na budowę?

Mogą

selsowa napisał:
Tzn, czy oni mi odpiszą, że teraz pozwolenie i tak jest zgodne z nowymi warunkami i w związku z tym, nie ma podstaw do wznowienia?

A to już jak uzasadnią, to będzie poddane ocenie stron. Na organie ciąży obowiązek właściwego uzasadnienia. Strona w postępowaniu administracyjnym jest niejako jak "krytyczny widz w teatrze". Organy zaś chcą, by strona zachowywała się jak w postępowaniu cywilnym i wszystko udowadniała... ;)

selsowa napisał:
Jako strona postępowania zgłaszałem uwagi i zaznaczyłem, że się nie zgadzam. A w decyzji napisali w pierwszym zdaniu "za zgodą stron". Ma to jakieś znaczenie?

Ma znaczenie do odwołania. Znów naruszenie art. 80 KPA

Witam,
Jak pisałem wcześniej - Starostwo postanowieniem zawiesiło postępowanie w sprawie wznowienia postępowania w sprawie decyzji ostatecznej pozwolenia na budowę (postępowanie na mój wniosek) do czasu rozstrzygnięcia w sprawie pozwolenia na użytkowanie tego obiektu.
Odwołałem się do Wojewody wywodząc z gracją, że można zawiesić postępowanie, ale tylko do czasu rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego, a pozwolenie na użytkowanie nie jest zagadnieniem wstępnym w sprawie pozwolenia na budowę.
Przyszła odpowiedź od Wojewody. Wojewoda przyznał mi rację! - ale napisał coś czego nie rozumiem. Cytuję:
Postanawiam uchylić zaskarżone postanowienie w całości i umorzyć postępowanie organu I instancji w tej sprawie
I odesłał akta do Starostwa. Nie rozumiem co on umorzył - postępowanie wszczęte na mój wniosek?

A można prosić cytat z nieco szerszym kontekstem?

na podstawie art 138 par1 punkt 2 w związku z art 144 KPA po rozpatrzeniu zażalenia na postanowienie starosty w przedmiocie zawieszenia z urzędu postępowania w sprawie wznowienia postępowania zakończonego wydaniem decyzji ostatecznej o pozwoleniu na przebudowę

postanawiam

uchylić zaskarżone postanowienie w całości i umorzyć postępowanie organu I instancji w tej sprawie.

Dalej już tylko uzasadnienie, w którym soczyście uzasadnia się, dlaczego mam rację. Uzasadnienie kończy zdanie - rację ma skarżący.

a w jakiej sprawie trwało postępowanie organu I instancji?

w uzasadnieniu powinno być napisane, co umarzają i dlaczego, a jakby co to mamy art. 113 § 2 KPA

Ostatnia edycja:
Jeżeli dobrze rozumiem pytanie, w organie I instancji trwa postępowanie na mój wniosek, w którym domagam się wznowienia postępowania zakończonego decyzją ostateczną w sprawie pozwolenia na budowę.

Czytam komentarz do KPA i raczej wychodzi mi na to, że wojewoda uznał moją rację w sprawie zawieszenia postępowania, tzn odwiesił je, a następnie umorzył całe postępowanie - prawdopodobnie przychylając się do stanowiska starosty, który ustosunkowując się do mojego zażalenia napisał, że ponieważ WINB wydał pozwolenie na użytkowanie, postępowanie w sprawie wznowienia postępowania w sprawie pozwolenia na budowę stało się bezprzedmiotowe.

W wyroku NSA z dnia 2 czerwca 1993 r., SA/Wr 1744/92, OSP 1995, z. 1, poz. 21 z glosą J. Zimmermanna, stwierdzono, że: "Przepis art. 138 § 1 pkt 2 k.p.a. w zw. z art. 105 k.p.a. nie stwarza podstawy do umorzenia przez organ odwoławczy postępowania w pierwszej instancji w wypadku, gdy przedmiotem rozpoznania organu odwoławczego jest tylko zażalenie na postanowienie o zawieszeniu postępowania".

Czy już kiedyś uznano, że pozwolenie na użytkowanie jest wystarczającą przesłanką do umorzenia postępowania w w sprawie wznowienia postępowania zakończonego wydaniem pozwolenia na budowę??

To było moje zażalenie

Na podstawie art. 141 par. 1 i par. 2 i Ustawy Kodeks Postępowania Administracyjnego z 14 czerwca 1960 r. (tekst jednolity Dz. U. Nr 98, poz. 1071 z 2000 r. z późn. zm., dalej k.p.a.) składam zażalenie na postanowienie. Starostwa Powiatowego (postanowienie o zawieszeniu postępowania) w sprawie wznowienia postępowania zakończonego wydaniem decyzji ostatecznej (pozwolenie na budowę) . Wnioskuję również o jak najszybsze wznowienie postępowania i uchylenie decyzji nr (pozwolenia na budowę).

Jak pisałem organ przyznał mi rację w zażaleniu i jednocześnie umorzył postępowanie przed organem I instancji.
W uzasadnieniu nie ma słowa o powodach umorzenia - nie ma słowa o umorzeniu - jest tylko o tym, że mam rację w sprawie zażalenia. I to mnie właśnie najbardziej zdumiewa.
Wyczytałem takie rzeczy:

8. W wyroku NSA z dnia 25 lipca 1986 r., IV SA 314/86, GAP 1988, nr 1, s. 44, przyjęto, że: "1.
Organ odwoławczy, który uchylił decyzję organu I instancji nie ma uzasadnienia dla jednoczesnego
umorzenia postępowania przed tą instancją, jeżeli odwołujący się żąda rozpatrzenia sprawy co do jej
istoty; żądanie takie świadczy bowiem o tym, że postępowanie nie stało się bezprzedmiotowe. 2. Decyzja
organu odwoławczego o uchyleniu odmownej decyzji organu I instancji i umorzeniu postępowania tej
instancji podlega uchyleniu przez Naczelny Sąd Administracyjny w części dotyczącej umorzenia
postępowania, jeżeli odwołujący się żąda rozpatrzenia sprawy co do jej istoty".

9. W wyroku NSA z dnia 2 czerwca 1993 r., SA/Wr 1744/92, OSP 1995, z. 1, poz. 21 z glosą J.
Zimmermanna, stwierdzono, że: "Przepis art. 138 § 1 pkt 2 k.p.a. w zw. z art. 105 k.p.a. nie stwarza
podstawy do umorzenia przez organ odwoławczy postępowania w pierwszej instancji w wypadku, gdy
przedmiotem rozpoznania organu odwoławczego jest tylko zażalenie na postanowienie o zawieszeniu
postępowania".

Jak do tej pory pani rozpatrująca moje sprawy z ramienia Wojewody imponowała mi znajomością prawa bardzo. Dlaczego teraz wydała takie postanowienie????
Czy to możliwe, że w ten sposób chciała uwolnić się od odpowiedzialności za rozpatrzenie sprawy co do meritum i umożliwić odwołanie się do sądu, aby ten załatwił sprawę za wszystkich???

Starosta w ustosunkowaniu się do mojego zażalenia napisał do Wojewody:
" Należy nadmienić, że toczące się postępowanie przed PINB w ... w sprawie przyjęcia do użytkowania ww inwestycji zostało zakończone w trybie administracyjnym decyzją WINB z dnia ....o przyjęciu do użytkowania ww przebudowy. Czyniąc ww postępowanie w sprawie wznowienia postępowania zakończonego wydaniem decyzji ostatecznej bezprzedmiotowym".

Powrót