Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mirror89 ,
pisałes, ze masz dwoje dzieci tu w NIemczech. Czy one rowniez maja KG? Pewnie tak. Czy te wszystkie twoje KG maja jeden numer, czy osobno? Znajomy ma tu jedno dzieck i ma KG, a chce wystapic na drugie, ktore jest w PL. Musi osobny wniosek a podac tam nr KG dziecka w DE?
pzdr

Nie, maja inny numer gdyz na dzieci mieszkajace w De wnioskodawca byla moja zona. Ona nie chciala laczyc tych dwoch spraw razem.

bardzo dzięki za odp. A uwazasz, ze warto jemu zlozyc teraz wniosek, choc wszyscy twierdza, ze beda nowe przepisy od stycznia. Ddam, ze on tu pracuje od dwoch lat i nie wystepowal o KG.? Czy ma jeszcze szanse? Pozdrowienia dla Rodzinki

Ostatnia edycja:
Jasne niech sklada i to jak najszybciej!. Prawo nie dziala wstecz wiec nawet jak sie zmieniia przepisy od nowego roku to beda mu musieli wyplacic z wyrownaniem za okres od kiedy pracuje (tak bylo u mnie). Wiec najwyzej od stycznia nie bedzie sie nalezal na dzieci w pl (tak jak byc moze i mi) ale za poprzedni okres tak.

Z tego co ja czytalem chca zrobic tak ze aby dostac KG trzeba bedzie miec numer podatkowy, wiec moze nowe "zasady" nas dotyczyc nie beda bo my mamy te numery... zobaczymy co przyniesie nowy rok :)
A wy skladajcie wniosek i tez pozdrowienia dla Waszej rodzinki :)

w nowych wnioskach o kg trzeba wpisac teraz Identifikationsnummer ( IdNr ) kazdego dziecka, bo dla kazdego dziecka jest osobny wniosek znaczy Anlage Kind, tak z ciekawości pytam ,co wy tam wpisujecie za numer jezeli dzieci mieszkaja w PL

Ostatnia edycja:
Steuer ID Antragsteller - no wiec wpisalem swoj :P
A wydaje mi sie ze zona tez wpisywala swoj... chociaz w przypadku swojej zony reki nie dam sobie uciac bo to ona to wypelniala :D

wnioski podzielili, na te rdzenne i na Auslander. Tam nie ma tego numeru. pzdr Belunia

acha ,tego nie wiedzialam

my chcielismy zrobic przekierowanie KG na konto mojej pelnoletniej corki bo mieszka razem z chlopakiem i przyslali nam ,znaczy mi wniosek na ktorym pisze Ausland :)i tak od lipca moja corka jest bez KG,teraz im sie przypomnialo i znowu ten sam przyslali ,tyle ile moglam tyle wypelnilam ale nie wszystko dotyczy mnie wiec nie wypelnilam ale dopisalam powod dlaczego nie wypelnie,,juz chcieli cofac wniosek cwaniaki zeby nie wyplacic jej od lipca

Czyli od nowego roku KG bedzie tylko na dzieci z numerem identyfikacyjnym? Ja slyszalem ze to chodzi o rodzica/wnioskodawce. Zreszta, zobaczymy co nam przyniesie nowy rok

wypelnialam niedawno takie wnioski i na 100% chodzi o numery dzieci tylko na glownym wniosku numer rodzica ale na tych dodatkowych juz numery dzieci bo kazde dziecko zreszta takowy numer posiada..

wiec nie od nowego roku bo juz sa i wszystkie dokumenty są prowadzone w formie elektronicznej.

Ostatnia edycja:
mirror89, a wyrok alimentacyjny chcieli, czy wystarczyl wydruk z konta, ze placisz alimenty?
sorry, ale tak mi przychodza pytania, zeby wszystko za jednym zamachem im dac.

Do wniosku o KG na dziecko w Pl nie musialem miec wyroku o alimenty ani potwierdzenia ze je place. Matka dziecka musiala dac tylko papiery z opieki spolecznej i z urzedu pracy, akt urodzenia dziecka europejski musialem wziac... no i ex musiala wniosek podpisac. I to ze strony polskiej wszystko. Reszte to chcieli moje dokumenty.

Jak moja ex chciala uwolnic swiadczenie aby dostawac ode mnie alimenty i extra KG to musialem dop przedlozyc do FK ze place alimenty i ile wysylam jej kasy i co kupuje dziecku.

Witam mam pytanko staram sie o zasiłek rodzinny z holandi wszsytkie dokumenty juz soatly sparwdzone w Polsce i odesłane miesiac temu do holandi czy ktos wie jak sie długo czeka na odpiedz od nich ???prosze mo pomoc

witam ktos pisze nie prawde niech sie kobieta stara bo dostanie zasiłek jestem w tej sytucji i sie nalezy zasiłek rodzinny mimo ze jest rozwód ale partner były tam mieszka i pracuje zasiłek sie nalezy !!ja mam wszystko załatwione czekam na decyzje ;) Pozdrawiam

niektórzy wciaz maja probemy z czytaniem ze zrozumieniem. Wydaje mi sie ze wiekszosc....nie denerwuj sie Pogodniak, na to nie ma siły...XXI wiek i mamy dalej to samo.

Sa ludzie ktorzy uwazaja ze wszystko im sie nalezy. Np znam takich co uwazaja ze Niemcy powinni placic Polakom.za krzywdy i za druga wojne :P
A pani czarnulka niech poczyta wszystko dokladnie i wtedy niech sie wypowiada a nie wyskakuje jak Filip z fasoli :P

Witam,czy ktos mi odpowie ?
Chcialam zapytac czy od nowego roku zmieniaja sie przepisy w niemczech o KINDERGELD?
Maz jest w niemczech ja z dziecmi w polsce .
Zaczne moze,
Urlop macierzynski skonczyl sie mi 23 sierpnia w tym roku
od lipca zlozylam rezygnacje z zasilku na dzieci w MOPS w polsce bo z mezem staramy sie o rodzinne w niemczech i czekam na odzew, do tej pory nie dostalam zadnej odp!.Panie z mopsu powiedzialy ze nie wiedza dlaczego tak dlugo to trwa.Dzwonily do R0PSu i pani powiedziala tam ze teraz jestem na wychowawczym .. i mam zlozyc kolejne papiery ..zlozylam w listopadzie papiery bo teraz mi sie zaczal urlop wychowawczy i dalej nie mam odezwu ,wiec nie wiem o co chodzi bo nie znam sie na ty sprawach , bo jak tego nie zalatwie w tym roku to nie dostaniemy rodzinnego w Niemczech jak zmienia sie ustawa o rodzinne.

moze mi ktos pomoze co mam robic?

Powrót