Witam,
A ja mam pytanie,przepraszam z góry jeśli to pytanie już było.
Mój mąż przyjechał do Niemiec w lutym 2013 r , ja z synem zostałam w Polsce(tam pracowałam i synek chodził do przedszkola)w kwietniu 2014r za namową męża dojechaliśmy do niego. i od tamtej pory pojawił się problem....
Synek od września 2014 poszedł do przedszkola, ja niestety nie znalazłam pracy ,gdyż ; po :
1) nie znam języka
2) Synek jest w przedszkolu do 12
3) Mąż ma nienormowany czas pracy(raz wraca o 16, raz o 22).
Żyjemy z mężem w wynajmowanym mieszkaniu(on za nie placi), wypełnilismy wnioski na kindergeld na niego, z uwagi na to ,że on przyjechał tu pierwszy i tu pracuje.
Mąż pobiera Kindergeld, my nie mamy dostęp do pieniędzy, UWAŻA,że to że kupuje jedzenie i płaci za mieszkanie powinno nam wystarczyć, a KINDERGELD(dokumenty ktora ja wypełniałam i wszytsko załatwiłam) to są JEGO pieniądze, bo to takjkaby on zarobił i JA czy SYN(ma 5lat) nawet mamy nie myślec o tych pieniądzach, bo to są na wydatki męża.Ogólnie ma wiele pytań:
1) Gdzie powinnam złożyć pozew rozwodowy?(PL/DE)?
2)Nie chciałąbym wyjeżdżac z Niemiec, mam tu znajiomych od lutego rozpoczynam kurs językowy, ogólnie podoba mi się tutaj.
Ale chcicłabym uwolnić się od męża, który nic nie daje od siebie(emocjonalnie,zrsztą w żaden inny sposób tez), ale obawiam się czy poradze sobie sama w Niemczech z synkiem..?
3) Czy mogę Kindergeld przepisać na siebie? Teraz jest na męża( a nie chce żeby pieniądze z Kindergeld zostawały w KASYNIE <mój mąż często po kryjomu tam chodzi)
......oraz jak to zrobić?
Dziękuję z góry na jakiekolwiek odpowiedzi.