ZK KAMIŃSK

• Autor wątku Autor wątku ona86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Zk kamińsk

Becia900 napisał:
jestes jego siostra wiec bez problemu powinnas wejsc na widzenie

Problem może wystąpić jeżeli inaczej masz na nazwisko. Np, On ma na nazwisko Kowalski a Ty "Jose-Guappa".
Wtedy to On musi załatwić (już On będzie wiedział jak), możliwość wejścia Tobie na widzenie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Re: Zk kamińsk

oki,dziekuje za odpowiedz,wiec w takim razie chyba lepiej bedzie jak pieniadze wezme ze soba i w kantynie zrobimy jakies zakupy,bo tak naprawde to nie wiem czego on potrzebuje w tym momencie.Mam na nazwisko tak samo jak moj brat,wiec rowniez be problemu z odwiedzinami.Mam jeszcze pytanko:co to znaczy(czytalam w 1 z wypowiedzi) ze dzwonicie na brame? mozna dzwonic do zk?(do wieznia?).

aaaa....wiec pewnie do wchowawcy mozna dzwonic lub do sluzby wieziennej.Mam jeszcze 1 pytanko:jak juz dojade autobusem do kaminska,jak mam dalej sie dostac do zk,jest jakis autobuc czy taxi czy jak?

Z Olsztyna moge Ci powiedziec ze jezdzi okejka o 8 staje nie daleko dworca pkp ( na przeciwko komisu samochodowego,kolo ronda) jedzie prawie pod sam zk. Z powrotem gorzej. Trzeba taksowka jechac ( tylko trzeba miec numer i zadwonic bo ona z Gorowa przyjezdza) do Gorowa Ilaweckiego i tam czekac na ok lub pks do Olsztyna Koszt w granicach 41 zl.

dziekuje za odp,ja bede z elblaga jechala wiec na pks musze skoczyc i zobaczyc jak z polaczeniem,tylko zastanawiam sie dlaczego tak rano jechalas? wiem,ze godz sa ograniczone,ale mysle ze gdzies tak do 14 mozna odwiedzac co?

Ale później jest zdecydowanie słabszy dojazd. Ja nie jestem pewna, czy do samego Kamińska dojeżdzają busiki, bo jak ja jezdziłam to musiałam przesiadac się w Górowie, a z tamtąd taxówką. A z tego co wiem to są dwie taxówki w Górowie. Miałam chyba nawet numer prywatny do taxówkarza (można się z nim dogadac i przyjedzie po Ciebie z powrotem). Jak poszukam to Ci prześlę na PW.

no to super,jak znajdziesz ten numer taxi to mozesz mi napisac,wiec do kaminska sie nie dojedzie? trzeba do gorowa najpierw? i zgorowa taksowka? jaki koszt jest mniej wiecej taksowki jezeli wiesz?-jade pierwszy raz dlatego tyle pytan...

Ja płaciłam ok 20 zł w jedną stronę, a spowrotem zabrałam się z jeszcze jedną dziewczyną to było taniej :-) Już Ci wysłałam ten numer.
Teraz spojrzałam na rozkład to autobusy z Olsztyna do Kamińska wyjeżdzają o 8.00, 13.00 i 18.15, ale te dwa to juz za późno.
A z Kamińska do Olsztyna 10.30 i 14.53

Ostatnia edycja:

guappa104 napisał:
dzi wiem,ze godz sa ograniczone,ale mysle ze gdzies tak do 14 mozna odwiedzac co?
nie pamietam jak jest tam ale czeso zdarza sie tak ze kartki przyjmuja na widzenie do danej godziny , ja teraz mam sie zmiescic do 13 w Radomiu, wiec moze zadzwon i zapytaj bo szkoda byloby jechac na marne.

ZK Kamińsk: Prośby o udzielenie widzenia z osadzonymi, winny być złożone przez osoby odwiedzające do godziny 14:30. Zgłoszenie takie winno być dokonane odpowiednio wcześniej, o ile widzenie ma trwać dłużej niż 60 minut.
Polecam zapoznanie się z tą stroną - jest świetnie zrobiona:)
http://www.sw.gov.pl/index.php/jednostki/15/373
Jest tam taki akapit jak: Przewodnik odwiedzających:)

moze i tak,lepiej zadzwonic,bo dojechac tam to masakra i jakby sie okazalo ze na marne to zalamalabym sie.Ale mi juz odp na forum ze jak jestem siostra jego to bez problemu mnie wpuszca,tym bardziej ze od prawie 2 lat tylko 1 odwiedziny mial od mamy,no i teraz dopiero ja jade.niestety dopiero teraz,bo siedze do tej pory w Hiszpani i niedlugo bede w polsce dlatego chce jechac,Dziekuje za odp,i w tygodniu zadzwonie do ZK.

przejrzalam juz ta strone i ten akapit dla odwiedzajacych i interesuje mnie jedna rzecz:ktoregos dnia zapytalam sie mojego brata czy moge mu przeslac mp3 i nie zgodzili sie,co mnie dziwi,bo sprzet rtv bez mozliwosci nagrywania muzyki i innych dzwiekow(tzn.bez przycisku REC) ponoc mozna przeslac.Czy w Kaminsku mozna miec mp3.Wiecie cos na ten temat?

Jezdza okejki bezposrednio do Kaminska o 8 i 13 (okejka kosztuje 12zl pks 13,5zl taxowka 15zl)widzenia sa do 15.Z Kaminska jest powrot 14;50 ale za to z Gorowa jest pks 12;50 i jak jechalam okejka o 8 spokojnie wraclam pks.Zawsze tez mozna po widzeniu spytac kogos czy nie podwiezie Cie albo moze wtrafisz na kogos z Elblaga :)

Ostatnia edycja:

mam pytanko..jezeli mozecie i wiecie cos na ten temat odpiszcie...
za tydzien jade do zk kaminsk do brata mojego,i jezeli nie jestem wpisana na liste odwiedzajacych,(a moze i jestem nie wiem,bo nie pytalam sie brata jak dzwonil do mnie) moge jechac na odwiedziny?,nie bedzie zadnego problemu? jestem z hiszpani i zalezy mi...a napisac listu nie ma sensu,bo w tydzien nie dojdzie do niego(bo z hiszp do 12dni dochodza...

Guappa - mam wrażenie, że już kiedyś o tę listę pytałaś, choć może to nie Ty..., ale: jeśli macie to samo nazwisko to istnieje pewne prawdopodobieństwo, że nawet jeśli nie wpisał Cię na listę to i tak wejdziesz. A co do tego, że list z pytaniem nie zdąży dojść to opcje są dwie: możesz zadzwonić do ZK i spróbować się dowiedzieć czy jesteś na liście lub jeśli masz tu kogoś w Polsce to niech wyśle priorytet za Ciebie z tym pytaniem i da Ci znać (w sensie, że ten ktoś napisze krótki komunikat z owym pytaniem i prośbą, żeby brat zadzwonił do Ciebie i Ci to powiedział).

Ostatnia edycja:

Akte napisał:
Guappa - mam wrażenie, że już kiedyś o tę listę pytałaś, choć może to nie Ty..., ale: jeśli macie to samo nazwisko to istnieje pewne prawdopodobieństwo, że nawet jeśli nie wpisał Cię na listę to i tak wejdziesz.

Tak, to ta sama osoba pytała i dostała odpowiedź.
Siostra dla brata jest osoba bliską (może nawet rodziną :-)), zatem istnieje niemal pewność, że zgody na widzenie z tą osobą nie musi wyrażać dyrektor.

Z tą siostrą i bratem:) to miałam na myśli Forg coś innego - znam sytuacje, że osadzeni wpisując rodzinę na listę nie uwzględniali widzeń z rodzeństwem, bo np. z uwagi na jakieś waśnie rodzinne czy nawet odległość jak tutaj nie sądzili, że rodzeństwo będzie ich odwiedzać, a później przychodzili brat czy siostra na widzenie i na bramie okazywało się, że nie ma jednego czy drugiego na liście, był telefon na oddział, pytano osadzonego co i jak i siostra czy brat pojawiali się na widzeniu.

Ja chciałam podzielić się choć trochę moimi wrażeniami po widzeniu w Kamińsku. Wiele czytałam, że niby nie można się poprzytulać i pocałować, z własnego doświadczenia wiem, że można się przytulać całować i siedzieć obok siebie. My trochę przeginaliśmy to nas strażnik dopiero po ponad godzinie upomniał i nie chodzi tu o siedzenie na kolanach zresztą nieważne. Żeby nie było to byłam na łączonym widzeniu dlatego miałam dwie godziny, a i tak byłam troche dłużej. Jeżeli chodzi o SW to dla odwiedzających są bardzo mili i pomocni, fakt pośmiali się ze mnie, bo byłam pierwszy raz i nie wiedziałam co i jak i strzelałam straszne gafy. Jeżeli chodzi o ceny w kantynie to są przystępne i jest wiele przydatnych artykułów, teraz wraz z nowym dyrektorem weszły zmiany czyli zakupy w kantynie można robić tylko do 5 kg plus zgrzewka napoju, ale przymykają trochę oko i mieliśmy 7 kg plus zgrzewka napoju. Co do wrażeń mojego to na warunki nie narzeka mówi że na białej było gorzej. Ale jeżeli chodzi o to jak SW traktuje ich to już inna bajka i odczuć każdego z naszych panów, mój nie jest zadowolony z jednego a na drugiego nie narzeka. Jak coś mi się przypomni to dopisze.

to dobrze, że zakupy można tam zrobic:).Ale ja jestem przerażona tą podróżą na koniec świata:mad:.Tym bardziej, że ja tak jak Ty Sylwia0603, będę jechac tam po raz pierwszy. Jak patrze na mape ile mam do przejechania to już mi słabo na samą myśl:mad:

Powrót