Związek a pokrewieństwo

• Autor wątku Autor wątku sroka1002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: związek a pokrewieństwo

bliski kuzyn czyli pradziatkowie byli rodzenstwem pozniej moja babcia i jej dziadek byli kuzynostwem itd.....

witam.Proszę o pomoc w ustaleniu stopnia pokrewieństwa i czy mogę zawrzeć związek małżeński. Jedni mówią mi ze mogę bo to nie rodzina a drudzy ze bez dyspensy sie nie obejdzie. a wiec tak moja babcia i mojego chłopaka babcia były siostrami. moja mama i jego mama sa siostrami ciotecznymi. jaka jest sytuacja w naszym przypadku????

czy jest możliwe,ze nasze dzieci beda chore? jakie wykonuje sie badabia w tym celu?

smerfetka10 napisał:
witam.Proszę o pomoc w ustaleniu stopnia pokrewieństwa i czy mogę zawrzeć związek małżeński. Jedni mówią mi ze mogę bo to nie rodzina a drudzy ze bez dyspensy sie nie obejdzie. a wiec tak moja babcia i mojego chłopaka babcia były siostrami. moja mama i jego mama sa siostrami ciotecznymi. jaka jest sytuacja w naszym przypadku????

Odpowiedź znajdziesz w poście 74 i 75.

smerfetka10 napisał:
czy jest możliwe,ze nasze dzieci beda chore? jakie wykonuje sie badabia w tym celu?

To są pytania na forum medyczne dot. genetyki, to jest forum prawne.

A gdzie mogę znaleźć takie informacje? może Pani/Pan orientuje się:)

Witam, jestem nowy i chciałem o cooś zapytac, żeby nie było przeczytałem cały wątek ale nadal mam wątpliwości czy dobrze myślę więc, chcę się upewnić. Sprawa wygląda tak:
ja - moja mama - moja babcia (mama mojej mamy, a nie teściowa) - siostra mojej babci - jej córka (córka siostry mojej babci) - dziewczyna (wnuczka siostry mojej babci).

Przepraszam za taką dziecinadę ale jestem zupełnie zielony. Jaki stopień pokrewieństwa zachodzi między mną a tą dziewczyną? Czy możliwy jest związek czy nie? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

weedman przeczytaj posty 74 i 75 jeszcze raz i uważnie, znajdziesz odpowiedź.

Czyli 6 stopień w lini bocznej? tak myślałerm na początku ale chciałem się upewnić, ale zamiast wprost napisać kazują szukać postów, przynajmniej są ponumerowane...

owszem, kazują - jak to napisales (jesli juz to każą) bo juz nie maja sil w kolko na te same pytania odpowiadac. jaka roznica czy krewny jest plci zenskiej czy meskiej - wszystko macie tu w postach po kolei wylozone ( 6 stopnie liniii bocznej, 7 stopnie, 8 , czwarte itd). wystarczy przeczytac i odniesc pokrewienstwo do siebie (babka, ciotka, prababka czy pradziadek) ale nie, po co ? lepiej w kolko o to samo pytac bo przeciez tu sa ludzie na etacie i tylko czekaja zeby to samo klepac.:D

Witam.
Mam takie pytanie jak to jest jeżeli Mama dziewczyny i Mama chłopaka są kuzynkami... Taki związek może istnieć bez żadnych przeszkód?

To nie odpowiadaj Pani profesor, chyba nie masz takiego obowiązku, o ile się nie myle to forum dyskusyjne, ktoś zadaję pytanie a ktoś chętny odpowiada, przecież Ci nie płacą za nabijanie postów. Gdyby wszyscy się znali na temacie to nikt by nie pytał. Łaski przecież nikomu nie robisz dzieląc się wiedzą, zachwaj ją dla siebie skoro to taki problem, znajdzie się ktoś uprzejmy i chętny udzielić pomocy bez zbednych grymasów i z mniejszym ego. Tak, że jeśli Ci za to nie płacą to nie odpowiadaj skoro to taki problem. Może i jestem nowy na forum, ale nie cierpię takiego zachowania. Resztę forumowiczów przepraszam za tą niepotrzebną dyskusję, którą użytkownik "zuuzkaa" ma czas prowadzić, zamiast napisać krótko odpowiedź w kilku słowach. Życzę powodzenia...

weedman5 masz całkowita racje...popieram! takimi osobami nie nalezy sie przejmowac:D

Wielkie dzięki smerfetko;) pozdrawiam:grin:

Witam serdecznie na początku. Przeczytałem cały wątek i nie zauważyłem już podobnej relacji. Czy małżeństwo mogą zawrzeć np bratanek i ciotka? Otóż sytuacja ma się następująco. Mamy wspólną babcię przy czym miedzy moją mama a jej siostra jest ponad 20 lat różnicy. Moja babcia wyemigrowała z dziadkiem z PL podczas stanu wojennego, a moja mama została w PL i tu ja się urodziłem. W chwile po mnie mojej babci urodziła się córka - czyli siostra mojej mamy która jest 2 lata młodsza ode mnie. Wyszło tak że rodzina nie utrzymywała kontaktów i dopiero ja na studiach pojechałem na wakacje do nich. Tam się poznałem z moja dwa lata młodszą "ciotką". Za granicą ślub byłby możliwy bo rodzina zmieniła tam nazwisko z takich względów że Polskobrzmiące dla tubylców było nie do wypowiedzenia. Jednak chcielibyśmy ten ślub zawrzeć tez w Polsce. I tu moje pytanie czy jest to możliwe legalnie ? Pomijam aspekty moralne i inne. To zostawicie dla nas proszę. Pozdrawiam.

3 stopień linii bocznej.

Wg prawa cywilnego związek małżeński może byc zawarty, wg prawa kanonicznego nie.

Moj tata ma brata ktory sie ozenil, jego zona ma siostre ktora ma corke,
czy ja i ta :corka: mozemy byc razem?

oczywiście. jesteście dla siebie "obcy'. Jest tu powinowactwo, ale między nią a Twoim wujkiem, między Wami nic. Powinowactwo powstaje między małżonkiem a krewnymi drugiego małżonka (trwa ono nawet mimo ustania małżeństwa). A więc spowinowaceni są krewni żony Twojego wujka z wujkiem, nie z Tobą.

Jak to Owsiak mawia: "róbta co chceta" :D

Witam serdecznie:) mam pytanie. Babcia miała dwóch synów, każdy po innym ojcu. Jaki jest stopień pokrewieństwa miedzy mna a a wnuczką brata mojego ojca? Proszę o pomoc Dziękuję

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót