P
Patryk159
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Orientujecie się, czy patron aplikanta adwokackiego otrzymuje z tego tytułu jakieś wynagrodzenie od ORA w Warszawie? Jak to jest w innych izbach?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
poas napisał:Pytanko: czy będąc na aplikacji adwokackiej w ORA w jednym mieście można się przenieść do ORY w innym mieście i tam kontynuować aplikację?
bulki napisał:Orientujecie się czy istnieje jakakolwiek szansa na to, żeby być funkcjonariuszem Policji a przy tym robić aplikację adwokacką? Wiem, że szanse pewnie marne - art. 78 ust. 1 pkt. 1.
Pytam, ponieważ zawiesiłem aplikację na dwa lata, chcę zarobić na nią pieniądze, ale wstępując do Policji nie chcę zamknąć sobie drogi do adwokatury. Znalazłem artykuł, w którym opisana była historia funkcjonariusza Policji, który został wpisany na listę adwokatów - czy jest to jednorazowy "wybryk", czy może szansa na odbycie aplikacji?
Miałeś chyba na myśli art. 79 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 72 ust. 1 pkt 4 ustawy Prawo o adwokaturze.bulki napisał:Orientujecie się czy istnieje jakakolwiek szansa na to, żeby być funkcjonariuszem Policji a przy tym robić aplikację adwokacką? Wiem, że szanse pewnie marne - art. 78 ust. 1 pkt. 1.
Pytam, ponieważ zawiesiłem aplikację na dwa lata, chcę zarobić na nią pieniądze, ale wstępując do Policji nie chcę zamknąć sobie drogi do adwokatury. Znalazłem artykuł, w którym opisana była historia funkcjonariusza Policji, który został wpisany na listę adwokatów - czy jest to jednorazowy "wybryk", czy może szansa na odbycie aplikacji?
caeruleus napisał:Tak na marginesie, wydaje mi się, że w kontekście swoich planów (służba w Policji) wybrałeś złą aplikację. Trzeba było iść na radcowską, tam nie byłoby formalnych problemów połączenia jednego z drugim(...)
caeruleus napisał:Domyślam się, że masz na myśli przyszłe obrony karne dla radców.
A po czym wnosisz, iż będzie cienko?:razz:
Jeżeli wejdą w życie w obecnym, uchwalonym kształcie to nic się nie zmieniundenied napisał:...moim zdaniem za półtora roku to się zmieni i o tym piszę. przepisy są na papierze póki co, wiec "problemu" nie ma, zobaczymy jak będzie gdy wejdą w życie![]()
crazy_rider napisał:Na jakiej podstawie sekretariat odmawia mi przeglądania akt skoro nie mam leigtymacji aplikanta?
undenied napisał:chyba nie wiem o co chodzi.. ?
crazy_rider napisał:No przychodzę do sekretariatu po akta z upoważnieniem ale bez legitymacji i odmawia mi się wydania tych akt.
marketgarden napisał:Wystarczyć powinien dowód osobisty ale jeśli jeszcze nie masz legitki, a w konkretnym sądzie mają takie a nie inne wytyczne,to poproś w orze o zaświadczenie że jesteś aplikantem, wtedy powinni Ci udostępnić akta
crazy_rider napisał:Wytyczne muszą z czegoś wynikać. Nie mogą ode mnie wymagać dokumentu, którego ja nie mam obowiązku posiadać. A jeśli mam to ten obowiązek też powinien z czegoś wynikać.
crazy_rider napisał:Wytyczne muszą z czegoś wynikać. Nie mogą ode mnie wymagać dokumentu, którego ja nie mam obowiązku posiadać. A jeśli mam to ten obowiązek też powinien z czegoś wynikać.