Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
_Frees_ napisał:
Ej ej, chyba nie macie zamiaru tak jeszcze pisać przez kilkanaście postów?? Zresztą zupełnie nie w temacie. Ja ponawiam pytanie, czy ktoś może napisać jakie akty prawne należałoby znać na egzamin wstępny na aplikację komorniczą?? Nie pytam o podstawowe ustawy.

art. 29c ust.2 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji

Egzamin konkursowy polega na sprawdzeniu wiedzy kandydata na aplikanta
komorniczego, zwanego dalej „kandydatem”, z zakresu prawa konstytucyjnego, prawa
cywilnego, postępowania cywilnego, prawa gospodarczego, prawa spółek handlowych, prawa
pracy, prawa rodzinnego i opiekuńczego, prawa administracyjnego, postępowania
administracyjnego, prawa finansowego, prawa europejskiego, prawa prywatnego
międzynarodowego, ustroju sądów i samorządu komorniczego.

i wszystkie ustawy z tym związane...nigdzie nie ma i nigdy nie było jasno określonych aktów prawnych obowiązujących do egzaminu konkursowego...ale pytań spoza ww. zakresu jest bardzo niewiele, góra 10... o ile dobrze pamiętam...

Niuniek27 spoza zakresu o którym napisałeś nie może być jakiegokolwiek pytania. Wiem doskonale, jaki zakres obowiązuje na egzamin wstępny. Ja pytam o konkretne ustawy, np. dajmy na to jak by ktoś mnie zapytał co na notariat warto przeczytać poza podstawowymi ustawami to powiem że o gospodarce nieruchomościami itp. Może teraz już każdy się domyśli o co pytam. Tak więc jakie ustawy warto przejrzeć, z których mogą pojawić się minimum 3 pytania?? Np. Prawo bankowe, Prawo wekslowe, Prawo pracy, Ordynacja podatkowa, czy może jakieś rozporządzenia??

Bez nerwów. To jest naprawdę nie jest trudny egzamin o czym świadczy % zdających.

totuus napisał:
Notariusza. Czynności wymagające formy aktu notarialnego - składanie oswiadczeń woli można (lub można było, muszę sprawdzić czy to były przepisy przejściowe) wykonywać przed pracownikiem np urzędu gminy jesli w danej miejscowości nie funkcjonowała kancelaria notarialna.

chodzi ci o testament?no naprawdę lwia częśc czynności notarialnych... przechodzenia do innych zawodów od tak w ogóle nie powinno byc, to jakaś patologia, jak ktoś chce byc adwokatem to niech zda egzamin adwokacki, jak notariuszem to notarialny.... skoro wszyscy są tacy doświadczeni i światli to nie powinno byc z tym problemu:)

totuus napisał:
Niestety ale nie jest. Absolwent wydziału prawa jest tylko magistrem prawa, tak jak tylko magister administracji. Prawnikiem jest osoba, która wykonuje zawód prawnika, a więc absolwent prawa jest nie-prawnikiem - tak jak każdy kto nie wykonuje zawodu prawnika.

W przepisach dopuszczających do zdawania na aplikacje mówi się o wykształceniu prawniczym, do którego ustawodawca nie zalicza studiów administracyjnych na wydziale prawa.

każdy absolwent prawa posiadający tytuł mgr prawa jest prawnikiem

haker - proszę używać opcji "edytuj"

Za kolejne posty rozmywające temat bedą ostrzeżenia.

_Frees_ chodziło mi o to, że poza wiedzą czysto kodeksową, nie ma wiele pytań które mogą zaskoczyc...takie pytania się jednak zdarzają...na zeszłorocznym egzaminie było np. pytanie z ustawy o broni i amunicji... Oprócz tego istotne ustawy:
-ustawa z dnia 28 lutego 2003 r. - Prawo upadłościowe i naprawcze (Dz. U. Nr 60, poz. 535 ze zm.)
-ustawa z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 168, poz. 1186 ze zm.)
-ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2007 r. Nr 155, poz. 1095 ze zm.)
-ustawa z dnia 30 czerwca 2005 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 249 poz. 2104 ze zm.) oraz ordynacja podatkowa i prawo bankowe.

Ooo widzisz Niuniek27 i to już są konkrety. Dzięki serdeczne.

Witam.
Mam zamiar w tym roku podejść do konkursu na aplikację komorniczą. W 2008 zdawałem na radcowską, lecz oczywiście jak 80-90% kandydatów odpadłem (pamiętamy słynny 2008 rok :)) Przez dwa lata pracowałem w dziale zajmującym się egzekucją zaległości w jednej z instytucji państwowych. Można powiedzieć, że nieźle czuje się w temacie, stąd decyzja.
Przeczytałem cały temat plus ustawę o komornikach, ale nie doszukałem się wyczerpującej odpowiedzi na pytania: Jakie są szanse na samodzielne znalezienie miejsca w kancelarii dla aplikanta? Czy jeśli się to nie uda, wyznaczają tzw. patrona z urzędu? Jak to sie wszystko ma do zapisów w ustawie o zatrudnianiu aplikanta raz na 5 lat?

1. Szanse są - zależy gdzie.
2. W Poznaniu - nie.
3. Nie ma sankcji ...

Zgodnie z ustawą o komornikach sądowych i egzekucji komornik ma obowiązek zatrudnić aplikanta raz na 3 lata, chyba, że z tego obowiązku zostanie zwolniony przez prezesa sądu apelacyjnego, a przecież z góry tak nie zwalniają, tylko zapewne musi o to wystapić sam komornik. Co do wyznaczania patrona przez radę izby komorniczej to w uchwale o wpisie na listę aplikantów komorniczych rada jest obowiązana wyznaczyć komornika, w którego kancelarii aplikant zostanie zatrudniony, co więcej rada lub prezes sądu apelacyjnego mogą zobowiązać komornika do zatrudnienia aplikanta. Ehhh szkoda, że takiego porządku nie ma w notariacie...:(

Michupocichu a Ty masz jakieś bliższe kontakty z samorządem komorniczym w Poznaniu, że wiesz, że rada nie wyznacza patronów (co czyni jak widać wbrew ustawie)??

Na razie nie było problemu.
Mam odmienne zdanie na temat "porządku".
W uchwale o wpisie trzeba wskazać patrona - i owszem.
Ale zawsze można rozwiązać umowę z takim narzuconym pracownikiem.
A wtedy to aplikant leży i ... - Rada i Prezes SA może ale nie musi wyznaczyć patrona.

:cool:

??? Pierwsze słyszę...takich przypadków jeszcze chyba nie było...Ja jestem z przydziału...i nie żałuję...jedynymi mankamentami jest to że w takim przypadku nie możemy negocjować warunków umowy...i możemy zostać przydzieleni do kancelarii daleko od domu...Faktycznie komornik ma obowiązek raz na 2 lata przyjąć aplikanta...tzw. reformy ministra Ziobry...

tak raz na 3 lata...Nie było do tej pory bezrobotnych aplikantów komorniczych - informacje sprawdzone!!!

Niuniek27 napisał:
tak raz na 3 lata...Nie było do tej pory bezrobotnych aplikantów komorniczych - informacje sprawdzone!!!
Jak sprawdziłeś takie informacje?

Pytałeś się kolegów i koleżanek aplikantów z całej Polski czy mają pracę ?

Co do zasady nie ma z tym problemu, ale życie potrafi zaskakiwać.
EOT

przede wszystkim...nie jestem on tylko ona...

nie pytałam ludzi...wystarczy że zapytasz w swojej Izbie...akurat takie informacje posiadają...

Ja mogę powiedzieć z doświadczenia jako aplikant drugiego roku:

Jeśli chodzi o pieniądze to szału nie ma i kwoty w/w są w miarę realne
Co do charakteru pracy to jak dla mnie jest to odmóżdzająca praca, nie wymagajaca mimo wszystko wielkiego wysiłku intelektualnego, a ponadto cecha charakterystyczna tego zawodu jest praca terenie - odwiedzanie najczesciej "melin", eksmisje, etc.
Co do perspektyw to są one rozne - negatyw to brak mozliwosci przechodzenia do innych zawodow prawniczych, mozliwosc zostania wiecznym asesorem.
Z pewnoscie wszystkie osoby, ktore decyduja sie na pojscie na ta aplikacje motywuje czynnik finansowy, jednakze moim zdaniem po ostatnich zmianach i tworzeniu wielu nowych rewirow komorniczych oraz odpowiedzialnosci majatkowej komornika zarobki nie rzucaja na kolana.

Nie chce rowniez bynajmniej nikogo zniechecac, kazdy ma swoj rozum i podejmnie pewnie wlasciwe decyzje. Ja w tym roku z pewnoscia bede probowal rowniez aplikacji radcowskiej, gdyz nie chcialbym czekac latami na swój rewir, a po 3 latach moge otworzyc własną kkkancelrie kkka44kakansprobowacotworzyc kancelarie

Witam wszystkich,
Dzwoniłam dzis do MS i uzyskalam informację, iż nie bedzie wykazu aktów prawnych na aplikacje komornicza, gdyż ustawa nie stawia takiego wymogu jak ma to miejsce przy innych aplikacjach. Pozostaje nam jedynie spisać ustawy z jakich były zadawane pytania na ubiegłą aplikacje i liczyć na to, że nie podłożą jakiejś świńi:)
Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót