Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A ja chciałbym zapytać czy jest ktoś może na forum, kto odbywa aplikację komorniczą w krk lub poznaniu? Chciałbym porównać jakość szkoleń we wskazanych ośrodków z Warszawą.

witam
przeczytałam wasze posty i spodziewałam się tego. Jedni są jak najbardziej za inni krytykują.
Sama mam zamiar zdawać na komorniczą, denerwujący jest tylko brak szczegółowego wykazu aktów prawnych jak na pozostałych aplikacjach.

Hej,
Własnie ukonczyłam robienie wykazu biorąc pod uwage zakres ustaw z jakich byly zadawane pytania na aplikacje z 2 ostatnich lat. Wyszło mi 42 ustawy.
Mała aktywność na forum wiec zadam pytanko:)
Zaczeliście się już uczyć?
Pozdrawiam

Shantal ja nie zauważyłem żeby aż tyle tych ustaw bylo wykorzystywanych do układania pytań. Ja naliczylem chyba z 20.

Faktycznie rozpędziłam się i nie ta cyferka wskoczyła. Mi wyszło 32 ustawy i to jest zbiór z pytan z 2 ostatnich lat oraz wykazu aktów z ksiązki na aplikacje komorniczą.

Lokata to jest ksiązka Stepaniuka..aplikacja komornicza 2010. W spisie tresci podane są akty prawne, ktorymi nalezy się również kierowac przy nauce. Oczywiście, jest to tylko i wyłącznie moj zdanie, gdyż jak wiadomo wykazu nie ma i każdy może uczyć się tego co mu sie podoba. Ksiązki nie musisz kupować wystarczy jak znajdziesz księgarnie, gdzie jest zamieszczony jej spis tresci.
Wiec jak z tą nauką u Was? Kiedy startujecie.
Pozdrawiam Shan

Dziękuję za wyjaśnienie :). Książki jednak nie kupię, bo ten etap edukacji mam już, na szczęście, za sobą.

W takim razie prośba o podanie przez Was tego wykazu aktów prawnych jeżeli jest ich tylko 20-30. Z góry dzięki :)

Ostatnia edycja:
ja także byłabym zainteresowana tymi wszystkimi aktami. Naukę zaczęłam od podstaw po kolei znowu od początku, Konstytucję, KC i KPC mam już za sobą, wiec wszystko przede mną:)

Hej,
Jak tylko dorwe swoj komputer postaram się zamiescic tu moj wykaz. Niestety bedzie to dopiero za jakies 2 tygodnie bo teraz jestem na wakacjach.
Pozdrawiam

Witam, pracuje w kancelarii komorniczej i powiem szczerze ze diametralnie zmienilem zdanie na temat tego zawodu.

Ktos napisal tu na forum, ze praca komornika jest banalna, ze tylko jezdzenie w teren, eksmisje etc. To tez jest czesc pracy ale ta mniej przynajmna, i jak powiedzial kiedys jeden z ochodzacych asesorow u nas, lekko odmuzdzajaca, bo kazdy w teren potrafi jezdzic, a nie kazdy potrafi przeprowadzic z komornikiem uproszczonej licytacji nieruchomosci ;-) Praca w biurze tez jest ok, jest wiele ciekawych czynnosci np zajmowanie znaku towarowego, odpisywanie na skargi itd. Najbardziej lubie dział dłużnikow gospodarczych, tam teren jest najciekawszy i w wielu ciekawych miejscach sie bywa, no i oczywiscie lepsza kase zbiera komornik ;)

Jak tylko opanujemy statystyke do konca miesiaca to od lipca ostro do nauki.

pozdrawiam !

Witam.

Czy zgłoszenie o przystąpieniu do egzaminu na aplikacje można wysłać pocztą oraz co z datami na zgłoszeniu "W związku z ogłoszeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia ....................... (Biuletyn Informacji Publicznej z dnia ..........................), chodzi mi szczególnie o datę BIPu, datą ogłoszenia będzie 2010-03-10, ale co z drugą datą?

Zdaje sobie sprawę, że pytania są dziecinne, ale wolałbym jednak być wszystkiego w 100% pewny.

Hej,
Mam pytanie odnosnie zaswiadczenia o zdolnosci do wykonywania zawodu. Bylam u lekarza medycyny pracy i on powiedział, ze mam testy psychologiczne zrobic... Gdzie je robiliscie, jak to wyglada, czy otrzymuje sie wynik od razu po badaniu i dopiero z nim do lekarza po zaswiadczenie?
Dzieki za odpowiedz.

No właśnie jak to jest z tymi zaświadczenia, czy rzeczywiście musi być wystawione przez jakiegoś innego lekarza czy "zwykły" rodzinny może też to zrobić? Osobiście rozmawiałem ze znajomą, która skończyła już aplikację jakiś czas temu i wiem, że ona dostała od rodzinnego lekarza takie zaświadczenie. Ktoś z Was zdobył już takie zaświadczenie? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Luke86
Mi lekarz rodzinny powiedzial, ze on takiego zaświadczenia nie wydaje dlatego udalam sie do lekarza medycyny pracy i tu tez zonk. Moze dlatego, ze byl to lekarz prywatny i nie mial psychologow w swojej placowce dlatego odeslal mnie z niczym. Jak zwykle nawymyslają a ty później lataj i sie denerwuj...ahhhh

No to pięknie w takim razie... Dobrze, że zabrałem się za kompletowanie dokumentów dość wcześnie a nie na ostatnią chwilę. w każdym razie dzięki za odpowiedź, wiem już przynajmniej gdzie mam się nie udawać.

Do badań na stanowisko komornika (czyli też aplikanta i asesora komorniczego) stosuje się regulację dotyczącą badań na stanowisko sędziego czyli Rozporządzenie MS dnia 8 marca 2002 r. w sprawie badań lekarskich i psychologicznych kandydatów do objęcia urzędu sędziego. (Dz. U. z dnia 25 marca 2002 r.)

Żeby było śmiesznie, zaświadczenia potrzebne są dwa, od lekarza medycyny pracy i psychologa - info z krakowskiej izby uzyskane jakieś 5 minut temu. Tak żeby wszyscy, którzy mają z tym problem mieli jasność:)

Lokata, nie dobijaj mnie. To jest oczywiste tylko rozmowa jest jak w praktyce to za

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót