Witam!
streszcze swoja sytuacje i pilnie prosze o pomoc. Wyslalem swoj dowod osobisty na HO przed swietami Bozego Narodzenia, otrzymalem od nich list z numerem referencyjnym z data 23.12.2008 i po dzien dzisiejszy cisza. Zapomnialem w swoim liscie dolaczyc zaswiadczenia z agencji; przez najzywklejsza nieuwage. Podobno procedura wyglada tak, ze mam czekac na kolejny list od nich, w ktorym zawarta jest prosba o przyslanie przeze mnie tego zaswiadczenia i dopiero pozniej moge spodziewac sie zwrocenia mojego dowodu osobistego. Lecz glowny problem polega na tym ze chcialbym poleciec do Polski w najblizszym czasie a nie mam paszportu. Moj jedyny dowod tozsamosci lezy gdzies na biorku HO. Dzwonilem na mnostwo numerow HO jednak wszyscy umywaja rece i podaja mi kolejne numery, co w rezultacie konczy sie na dzwonieniu w kolko. W konsulacie zas zaoferowano mi paszport w jedna strone, badz tymczasowy(na rok) , lecz trzeba czekac pare tygodni na przyjecie wniosku, a pozniej miesiac na sam paszport. Prosze o jakas sugestie; bo skoro czekam juz pare tygodni na to az oni sie zorientuja ze zapomnialem do HO wyslac zaswiadczenie z agencji to w jakim czasie ja odzsykam dowod?!