Formatowanie oczywiście do poprawy i nie traktujcie tego jako bezwzględnych wzorów bo pewnie można tym pismom wiele jeszcze zarzucić. Dla mnie jednak liczy się fakt, że zadziałały

Oczywiście warto jeszcze dodać daty do poniższych pism, ale to chyba wszyscy wiedzą
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód
VI Wydział Cywilny
ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin
Sygn. akt VI Nc-e ------/11
Powód: Presco Investments S.a.r.l.
64-920 Piła, ul. Wojska Polskiego 49B
Którego reprezentuje Radca Prawny Andrzej Kujawa
Pozwany: Xx Yy
XX-XXX Yyyy, ul. Uuuu
PESEL: 000000000
WNIOSEK O PRZYWRÓCENIE TERMINU DO ZŁOŻENIA SPRZECIWU OD NAKAZU ZAPŁATY
Działając w imieniu własnym wnoszę o:
Przywrócenie mi terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty wydanego przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie z dnia 27 października 2011 r. sygn. akt VI Nc-e ------/11 z powództwa Presco Investments S.a.r.l.
Uzasadnienie
O wydaniu przez Sąd ww. nakazu zapłaty dowiedziałem w dniu 24 września 2012r., gdy odebrałem pisma od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Szczecinku, Krystyny Teresy Pietrak, z dn. 14.09.2012r., wszczynającego egzekucję oraz wzywającego do zapłaty zasądzonego świadczenia.
W powyższej sprawie nie doręczono mi nakazu zapłaty wraz z pozwem oraz pouczeniem o sposobie wniesienia odwołania. Korespondencja była wysyłana na mój stary adres, nieaktualny od 00 lat.
Od 0000 r. mieszkam pod obecnym adresem tj. Yyyy ul. uuuu, jestem też tu zameldowany na stałe i na ten adres mam wystawiony dowód osobisty (załączam kserokopię). Dopełniłem formalności uaktualniając nowy adres w Urzędzie Skarbowym oraz dokonując meldunku. Od roku 0000 wszelkie umowy podpisuję z uwzględnieniem obecnego adresu, służy mi on także jako adres korespondencyjny we wszelkich sprawach. W załączeniu przedstawiam też kserokopie PIT-11 za lata 2010 i 2011, z adresem zamieszkania takim jak obecnie. Tym samym nie mogłem odebrać korespondencji wysłanej na nieaktualny adres, jak i nie wiedząc o toczącej się sprawie złożyć sprzeciwu.
O toczącym się postępowaniu egzekucyjnym dowiedziałem się 24 września 2012 r. z wyżej wspomnianego pisma od komornika sądowego.
Kolejnym pismem wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty.
Załączniki:
• Kserokopia dowodu osobistego
• Kserokopia PIT-11 za rok 2010
• PIT-11 za rok 2011
Podpis składającego wniosek
Oraz
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód
VI Wydział Cywilny
ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin
Sygn. akt VI Nc-e ------/11
Powód: Presco Investments S.a.r.l.
64-920 Piła, ul. Wojska Polskiego 49B
Którego reprezentuje Radca Prawny Andrzej Kujawa
Pozwany: Xx Yy
XX-XXX Yyyy, ul. Uuuu
PESEL: 000000000
Wartość przedmiotu sporu: 000,00zł
SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY
Działając w imieniu własnym składam:
Sprzeciw od nakazu zapłaty.
Niniejszym wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego w elektronicznym postępowaniu
upominawczym przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny w dn.
27 października 2011 r. w sprawie toczącej się pod sygnaturą VI Nc-e ------/11.
W związku z przedmiotowym sprzeciwem strona pozwana wnosi o uchylenie nakazu w całości i wnosi o:
- oddalenie powództwa ze względu na przedawnienie roszczenia powoda wobec mnie,
- zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów postępowania wg norm przepisanych.
Uzasadnienie
Sąd Rejonowy w Lublinie, Wydział VI Cywilny, nakazem zapłaty z dnia 27 października 2011 r., sygn. akt VI Nc-e ------/11, nakazał mi zapłatę na rzecz powoda następujących kwot:
000,00zł należność główna
000,00zł odsetki do 14.09.2012 r.
90zł koszty procesu
90zł koszty zastępstwa w egzekucji
Te kwoty zostały powiększone o koszty egzekucji komornika sądowego:
297,47 opłata egzekucyjna
56,45zł opłaty stałe
34,11zł wydatki gotówkowe;
Należność główna jest niezasadną wartością faktur Cyfra+ z lat 1999/2000, które to opłaciłem i na co mam dowody w postaci potwierdzonych dowodów wpłaty, które przechowuję do dziś oraz korespondencji prowadzonej w tej sprawie z PKT Cyfra+.
Jednocześnie informuję, że całe żądanie powoda jest przedawnione, a powództwo winno zostać oddalone.
W związku z tym wnoszę jak na wstępie.
Podpis składającego sprzeciw