eewwaa1111 napisał:
rafal_26 zauważ, że
Dlatego obciążył ją kosztami.
Jeżeli nie podniosła tego w skardze...
i tu się*mylisz - w każdym z pism pisanych do komornika (wniosek o wstrzymanie egzekucji, jak i przede wszystkim umorzeniu egzekucji podkreślałam, że wszystkimi kosztami powinien być obarczony powód - presco.
we wniosku o umorzenie m.in. wnioskowałam o:
1.Obciążenie wszystkimi kosztami egzekucji wierzyciela, który z dysponując prawidłowym adresem zameldowania/zamieszkania, w pozwie umyślnie wykazał niewłaściwy adres, przez co dopuścił się*nienależytej staranności przy windykowaniu należności, a w konsekwencji przyczynił się do niedoręczenia pierwotnego nakazu zapłaty (tj. pisma sądowego z dnia xx.02.2012, sygn. akt VI Nc-e xxx/12), na które w przeciągu 14 dni wniósłbym sprzeciw powołując się*na przedawnienie (Art. 118. K.P.C., roszczenie uległo przedawnieniu w całości w grudniu 2008 roku), narażając mnie na wyżej wymienione koszty.
i w skardze na decyzję*komornika (umorzenie na wniosek wierzyciela):
Z jego decyzją nie zgadzam się i zgodnie z artykułem 767 paragraf 1 K.P.C. wnoszę skargę na decyzję komornika na obciążenie mnie kosztami egzekucji oraz wnoszę o:
1. Obciążenie powoda kosztami egzekucji w całości (622,48 zł) i ich natychmiastowy zwrot.
2. Obciążenie powoda kosztami zastępstwa w egzekucji (150 zł) i ich natychmiastowy zwrot.
3. Obciążenie powoda kosztami wniesionej zaliczki na poczet postępowania (61,28 zł) i ich natychmiastowy zwrot.
Ponadto wnioskuje o zwrot kosztów (obciążenie nimi powoda), które poniosłem w toku postępowania:
4. Koszt prowizji za przelewy egzekucyjne (2 transze po 30 zł, łącznie 60 zł)
5. Koszt opłaty sądowej za wniesienie skargi na postępowanie komornika w związku z obciążeniem mnie kosztami egzekucji i kosztami, które poniósł wierzyciel (100 zł).