Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Na tej:
I . stwierdzić skutecznie wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości i odrzucić wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty ;
Czyli na podstawie art. 825 pkt 2 kpc, a obciążenie kosztami wierzyciela ze względu na niecelowe wszczęcie egzekucji na podstawie art.49 pkt 4 ustawy o komornikach sadowych i egzekucji.
Załącz to co dostałaś, a sobie zostaw ksero

Dziękuję eewwaa 1111. Dzisiaj wszystko napiszę i wyslę. Jeszcze raz dzięki.

eewwaa1111 napisał:
rafal_26 zauważ, że

Dlatego obciążył ją kosztami.
Jeżeli nie podniosła tego w skardze...

i tu się*mylisz - w każdym z pism pisanych do komornika (wniosek o wstrzymanie egzekucji, jak i przede wszystkim umorzeniu egzekucji podkreślałam, że wszystkimi kosztami powinien być obarczony powód - presco.

we wniosku o umorzenie m.in. wnioskowałam o:
1.Obciążenie wszystkimi kosztami egzekucji wierzyciela, który z dysponując prawidłowym adresem zameldowania/zamieszkania, w pozwie umyślnie wykazał niewłaściwy adres, przez co dopuścił się*nienależytej staranności przy windykowaniu należności, a w konsekwencji przyczynił się do niedoręczenia pierwotnego nakazu zapłaty (tj. pisma sądowego z dnia xx.02.2012, sygn. akt VI Nc-e xxx/12), na które w przeciągu 14 dni wniósłbym sprzeciw powołując się*na przedawnienie (Art. 118. K.P.C., roszczenie uległo przedawnieniu w całości w grudniu 2008 roku), narażając mnie na wyżej wymienione koszty.

i w skardze na decyzję*komornika (umorzenie na wniosek wierzyciela):

Z jego decyzją nie zgadzam się i zgodnie z artykułem 767 paragraf 1 K.P.C. wnoszę skargę na decyzję komornika na obciążenie mnie kosztami egzekucji oraz wnoszę o:

1. Obciążenie powoda kosztami egzekucji w całości (622,48 zł) i ich natychmiastowy zwrot.
2. Obciążenie powoda kosztami zastępstwa w egzekucji (150 zł) i ich natychmiastowy zwrot.
3. Obciążenie powoda kosztami wniesionej zaliczki na poczet postępowania (61,28 zł) i ich natychmiastowy zwrot.
Ponadto wnioskuje o zwrot kosztów (obciążenie nimi powoda), które poniosłem w toku postępowania:
4. Koszt prowizji za przelewy egzekucyjne (2 transze po 30 zł, łącznie 60 zł)
5. Koszt opłaty sądowej za wniesienie skargi na postępowanie komornika w związku z obciążeniem mnie kosztami egzekucji i kosztami, które poniósł wierzyciel (100 zł).

We fragmencie, który zacytowałeś chodziło mi nie o koszty, lecz o umorzenie na wniosek wierzyciela. Wg mnie to powinno być pierwszym punktem w Twojej skardze - uchylenie postanowienia komornika o umorzeniu na wniosek wierzyciela, a następnie - nakazanie komornikowi umorzenia na podstawie art.825 pkt.2 ( prawomocnym orzeczeniem tytuł wykonawczy został pozbawiony wykonalności) - to jest ważne w decyzji kogo obciążyć kosztami. Jeżeli umorzył na podst. wniosku wierzyciela to kosztami prawidłowo obciążył Ciebie.
Poza tym koszty postępowania egzekucyjnego powinien zwrócić komornik, a następnie obciążyć nimi wierzyciela.
Miejmy nadzieję, że sąd rozpatrujący Twoją skargę uchyli podstawę umorzenia, bo jeśli nie ...

eewwaa1111 napisał:
Miejmy nadzieję, że sąd rozpatrujący Twoją skargę uchyli podstawę umorzenia, bo jeśli nie ...

4. Do sądu okręgowego :
- zażalenie na postanowienie sądu rejonowego z wnioskiem o obciążanie kosztami egzekucji wierzyciela ( jeśli sąd rejonowy nie rozpoznał pozytywnie skargi).

napisałem skarge na klauzule wykonalności ale z tego co czytam to wydłuża sprawe.napisałem o uchlenie klauzuli z urzędu.czy mogę to jeszcze odkręcić?

pisma wysłałem 16.10.2012

witam mam podobną sytuacje z presco.16.10 wysłałem pisma,ale napisałem o uchylenie klauzuli z urzędu a ztego co czytam to przeciąga sprawe.czy można to odkręcić np. wycofać skargę?..proszę o odpowiedż

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie . nie wycofasz. Nie jest tak źle - ja najpierw dostałam postanowienie o przyjęciu sprzeciwu i utracie mocy nakazu zapłaty, a dopiero miesiąc później uchylenie klauzuli. Do komornika o umorzenie można pisać już po przyjęciu sprzeciwu.

dzięki.myślałem że uratuje wypłate ale chyba nic z tego

po jakim czasie otrzymałaś postanowienie o przyjęciu sprzeciwu?

Od końca czerwca do 15 września, ale trzeba wziąć poprawkę na to, że był to okres letni, a więc urlopowy.

Przy dobrych wiatrach uda Ci się odzyskać kasę, jeśli masz płacone do 10tego.

Osobiście zauważyłem, że większość referendarzy wydaje postanowienia bardzo szybko, ale są i tutaj "czarne owce". Oczywiście szybko, o ile ładnie to napiszesz (po polsku, a nie w języku unga bunga jestem zły na cały świat) oraz udokumentujesz zaświadczeniem i kserem dowodu.

Ostatnim czasem dostaję postanowienia po około tygodniu-dwóch od wysłania, ale czasem trwa to i dwa miesiące.

witam , pomocy...nie wiem co mam robic , odebralam dzisiaj pismo od komornika sadowego z bydgoszczy w ktorym znajduje sie wezwanie do zaplaty naleznosci na wniose wierzyciela firmy Presco Investments , zadzwonilam do w.w firmy sprawa dotyczy jakiejs wierzytelnosci firmie aster city z 2006r. na pismie jest
naleznosc glowna 1277 zl
odsetki do 20.09.2012 992zl
koszty procesu 210 zl
koszty zastepstwa egzekucji 150 zl
oplata egzekucyjna 372 zl
wydatki gotowkowe 83 zl
ja o sprawie dowiedzialam sie dzisiaj otwierajac to pismo , naliczone sa jakies kosmiczne odsetki a jak moglam zaplacic jak nikt mnie nie informowal o calej sprawie
czy od tego mozna sie jakos odwolac ?
pomocy co mam zrobic?

a powiedz mi prosze czy ta sprawa moze byc przedawniona?

jestem totalnym laikiem jezeli chodzi o takie sprawy , zawsze splacalam wszystko na czas nie mialam zadnych zadluzen a komornik to dla mnie gorsze niz wyrok:(

Jeżeli do tej pory nic się w sprawie nie działo to najprawdopodobniej jest przedawniony. W piśmie od komornika masz podana sygn. akt sądu (Nc-e to e-sąd w Lublinie) ,który wydal nakaz zapłaty. Musisz ustalić na jaki adres był nakaz wysłany, czy ktoś go odebrał. Jeśli wydal go e-sad to najszybciej dowiesz się tego telefonicznie, a w sądzie właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania możesz uzyskać kod dostępu do akt sprawy droga elektroniczną powołując się na regulamin urzędowania sądów powszechnych par. 272 b pkt 5 i 6. Przez sobotę i niedzielę nic nie zdziałasz, ale to sporo czasu na poczytanie forum i połapanie się o co chodzi.

przesłałem tylko ksero dowodu ale jest data wydania dowodu 2004

Zgodnie z ustawą, która reguluje problematykę dowodów osobistych, występuje domniemanie zgodności treści dowodu z rzeczywistością. Dowód jest dokumentem urzedowym, więc ksero dowodu (podpisane) jest pochodną dokumentu urzędowego.

WIęc jeśli dowód jest ważny, to takie ksero powinno wystarczyć, jeśli nie, wezwą Cię do załączenia aktualnego zaświadczenia o zameldowaniu.

Wcześniej często to robiono, ostatnio się nie zdarza, a z wyp. prasowych wynika, że esąd sam sobie sprawdza ( o ile ma wątpliwości ).

Witam
Cóż dopadło mnie Presco
proszę o wskazówkę jak postąpić. komornik zajął mi konto i zajął zwrot podatku dochodowego . Niestety nie jestem w stanie udowodnić ze miejsce mojego zamieszkania jest i było inne niż jest w dowodzie na które były wysyłane jakieś pisma od Presco . Czy mogę w tej sytuacji pisać do e-sądu o ponowny termin itp? Jeżeli nie to czy jest jeszcze jakiś ratunek żeby komornik nie zabrał reszty ?:( Proszę o odpowiedź :) Dzięki

Nie.

Wróćmy do tematu.
Mieszka pani w innym miejscu, niż miejsce zameldowania?
Jeśli tak, to pewnie ktoś o tym wie, wystarczy jego (ich) oświadczenie, dokumenty w których wskazuje pani tzw. adres do korespondencji itp.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót