Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzięki, nawet jeśli to było w zeszłym roku??Komornik wyrok i nakaz wysłał na nieaktualny adres dopiero po zajęciu rachunku bankowego wysłał pisma z nieaktualnym adresem na adres aktualny.......ale było już po ptokach ,pisać do komornika do sądu czy do Intrum??

Dominiki napisał:
Dzięki, nawet jeśli to było w zeszłym roku??
Nawet jak było 15 lat temu
Dominiki napisał:
ale było już po ptokach ,pisać do komornika do sądu czy do Intrum??
Sprzeciw do sądu z udowodnieniem adresu zamieszkania na datę awizowania nakazu. Do komornika możesz o zawieszenie, ale zanim dostaniesz z sądu kwit, to będzie już przyjęcie sprzeciwu i umorzysz na podst. art 825 pkt 2 kpc. Wtedy do Intrum wezwanie o zwrot wszystkiego, co przejął komornik (kwota plus jego koszty).

Ostatnia edycja:
Witam jesli sąd wyda nakaz uchylenia wierzytelnosci od kogo wnioskowac o zwrot od komornika czy intrum ?

Ja również miałem kiedyś problem z firmą windykacyjną, która pozwała mnie do sądu za kwotę dwieście coś złotych. Należność uregulowałem (z kosztami wyszło ponad 400), bo - pomimo nieprawidłowości - nie chciałem się szarpać. Jak czytam Wasze posty, to irytuje mnie jedna rzecz: firmy windykacyjne odkupują od siebie stare i sztucznie wywindowane długi, czekają jeszcze kilka lat, jeszcze je windując i wtedy dopiero wsiadają na klienta. Z kwoty 300-400 zł robią się tysiące, a windykatorzy łupią kasę nie robiąc prawie nic. Prawo powinno nie dopuszczać do takiego działania. O wiele więcej dłużników spłaciłoby swoje wierzytelności, gdyby nie były one nienaturalnie zwielokrotnione, a pasożyty z firm windykacyjnych może wzięliby się do uczciwej pracy, budującej krajowe PKB. Znam przypadki, w których ludzie zmieniają formę zatrudnienia, aby uniknąć skutecznej egzekucji, a ich zapracowani szefowie chętnie na to idą, by nie dać zarobić cwaniakom-nierobom. Komornicy często umarzają postępowania ze względu na brak możliwości skutecznej egzekucji, bo nie chcą marnować czasu i środków na takie rzeczy, a odmówić wierzycielowi nie mogą. Coś się powinno w tym prawie zmienić.
Jeden z moich znajomych doczekał się nakazu sądowego w postępowaniu upominawczym, wystawionego na wniosek jednej z firm windykacyjnych. Należność spłacił, obyło się bez komornika. Po kilku miesiącach okazało się, że widnieje w BIG, z powodu innego, bardzo już dawnego zadłużenia. Do BIG został wpisany przez dokładnie tą samą firmę, która dopiero co go windykowała. Zwrócił się do tej firmy z zapytaniem, co to jest za dług i dlaczego nie wspomniano mu o nim podczas ostatniej windykacji. Chciał go spłacić, bo były to niewielkie pieniądze, ale okazało się to niemożliwe, bo nikt nie mógł dojść, skąd to się wzięło i gdzie dalej poszło - sprawa rzekomo została zamknięta. Nabrali wody w usta, gubiąc się w swoim bajzlu, a znajomek do dziś się nie doczekał usunięcia jego danych z rejestru.

Dzicz się zrobiła w tej materii, proszę Państwa.

A nie moża jakos zawiesic postepowania ? aby komornik nie przelal jeszcze kasy do firmy windykacyjnej a za ten czas bedzie wyrok sadu ktory uchyla klauzule i wtedy komornik zwraca zajeta wierzytelnosc a kosztami obciaza wierzyciela?

Ostatnia edycja:
Czyli rozumiem ze nie mam po co pisac co kolwiek do komornika jak juz zajol kase z konta tylko odrazu po otrzymaniu pisma o uchyleniu nakazdu odrazu do wierzyciela tj intrum ?

Zastanawiam sie tez na dniach nie przyjdzie mi pismo od komonika (bank juz otrzymal) w ktorym powinna byc informacja iz mam 7dni na zlozenie sprzeciwu , w nowych przepisach o esądach jest przepis ktory mowi ze nie zlozenie sprzeciwu do 14dni nie wiaze sie odrazu z automatyczym nakazem zaplate , mozna jeszcze zlozyc sprzeciw do 7dni od momentu otrzymania pisma z od komornika o zajeciu wierzytelnosci

Armani85 - nie dubluj pytań

MDA napisał:
Nabrali wody w usta, gubiąc się w swoim bajzlu, a znajomek do dziś się nie doczekał usunięcia jego danych z rejestru.
Dobry prawnik i znajomek może wyjąć fajne siano za taki numer. Ja wręcz błagałbym windykacje i taki wpis :) ale nie chce mnie nikt wpisać... :confused:

witam, mam pytanie, jakiś czas temu miałam dług wykupiony prze EOS Ksi, dostałam sądowy nakaz zapłaty od którego wniosłam sprzeciw, ze względu na przedawnienie. e Sąd uznał sprzeciw, unieważnił nakaz zapłaty, przekazał do sądu właściwego ze względu na zamieszkanie, ten sąd postępowanie umorzył, ponieważ wierzyciekl nie dostarczył jakiegoś dokumentu i postepowanie umorzył. Kilka dni temu dostałam pismo z kancelarii Navi Lex , e mam im to zobowiąznie uregulowac, bo odkupili je od Eos, a jak się dowiedziałam na infolinii sąd nie może anulowac nakazu zapłaty . Mam pytanie, czy jesli mam wyroki dwóch sądów, świadczące o tym, że ne muszę, płacic, czy fma ma prawo windykowac ten dłu, czy mogę im napisac żeby sie odczepili?

Toska2412 napisał:
a jak się dowiedziałam na infolinii sąd nie może anulowac nakazu zapłaty .
Bzdury. Wniesienie sprzeciwu uchyliło nakaz. Nic nie ma w sprawie
Toska2412 napisał:
czy jesli mam wyroki dwóch sądów, świadczące o tym, że ne muszę, płacic,
Nie masz żadnych wyroków. Masz postanowienie o umorzeniu postępowania. Tak jakby żadnego pozwu nie było. więc nie masz wyroku że nie musisz płacic, tylko nie istnieje wyrok nakazujący ci zapłatę.
Toska2412 napisał:
czy fma ma prawo windykowac ten dłu,
Tak
Toska2412 napisał:
czy mogę im napisac żeby sie odczepili?
Tak. Ale nie ma sensu, bo to i tak nie poskutkuje. Po prostu jak wniosą pozew, to weź radce prawnego i wniesiesz sprzeciw. Jak zapłacą koszty zastepstwa, to się nauczą rozumu. Jak będziesz sama pisać sprzeciwy, to taka zabawa może znów sie zdarzyć.

Podniosę temat. Przyznam szczerze, że przejrzałam go bardzo pobieżnie, ale nie wychwyciłam podobnego przypadku... mianowicie, mój chłopak postanowił rozprawić się z długami z przeszłości, dogadał się odnośnie wszystkich spłat, ale postanowiliśmy w BIGu sprawdzić czy czegoś jeszcze nie ma. No i tam widnieje informacja o negatywnych informacjach gospodarczych.

Mianowicie:
Dane wierzyciela: Presco Investments S.A. R.L.
Zobowiązanie: Tytuł wykonawczy
Kwota zaległości: 1132 PLN
Status: Zobowiązanie niekwestionowane
Powstanie zaległości: 10.06.2010
Data wysłania wezwania do zapłaty: 17.07.2012

I tutaj pojawia się pytanie jak to ugryźć? Nie wiadomo co to, za co to, żadne pisma na taką kwotę od żadnej firmy pod tą nazwą do chłopaka nie dotarły. Nic kompletnie.
Chcielibyśmy zacząć normalnie żyć i rozprawić się ze wszystkimi zadłużeniami, ale ta informacja kompletnie zbiła nas z tropu... ktoś coś doradzi?

qualite napisał:
mianowicie, mój chłopak postanowił rozprawić się z długami z przeszłości, dogadał się odnośnie wszystkich spłat, ale postanowiliśmy w BIGu sprawdzić czy czegoś jeszcze nie ma.
A sprawdził wczesniej czy nie przedawnione? Może zamiast ich splacac lepiej bylo oplacic jakiegos adwokacine i ich pogonic?
========================
Moj chlopak rozprawil sie z Presco inaczej-ud*ił ich w sadzie i udowodnil im ze Go*no sie im nalezy-dzieki temu Presco troche to kosztowalo, bo musieli ponadto jeszcze w zebach (Poczta Polska, bo kont bankowych zlodziejom z wirm windykacyjnych sie nie podaje przeciez) przyniesc do domu i zaplacic dodatkowo poczcie
Niewiele brakowalo i... komornik bylby w Presco

marian.pazdzioch napisał:
) ale nie chce mnie nikt wpisać... /QUOTE]
Możesz zawsze przejać np. moj przedawniony dlug w Intrum na kilka tysiecy PLN-tylko jak to prawnie załatwić, żeby jak przyjdą do mnie po ta kasę, powiedzieć im podczas pisania umowy "darowania" komuś takiego długu jednocześnie, czy nie trzeba ich informować, tylko mieć kopię tej umowy gdzie zbywamy się długu-u notariusza to chyba się załatwia czy jak?
Nie mówie o sprzedaży długu złodziejom windykacyjnym jako wierzyciel, tylko rzekomy dłużnik niekao pozbywa się swojego długu na rzecz np. zawodowego prawnika, który jak będzie trzeba przetrzepie im kieszenie z kasy jak spóbują "egzekwować" swoją ofiarę, którą teraz jest nie babcia po 80ce a adwokat albo rozgarniety osobnik potrafiący sobie wrazie czego wziać kogoś jak by nie dawał rady
Taki Janosik naszych czasów-przejmuje długi od biednych i... lupi maczuga zlodzieji z firm windykacyjnych, bo jak ci sie na jego rzecz pozbędą długu, to oni już go nie mają i zlodzieje muszą sprobować okraść Janosika, który formalnie nic nie ma co można by mu od razu zając, ale ma maczugę w postaci wiedzy jak im ubić niecelową egzekucję, wnieść spzreciw od nakazu zapłaty itp...
Powiedzmy płaca Ci biedni dłużnicy z pzredawnionymi długami parę złotych a on goni później złodzieji z firm windykacyjnych.... Nie ma takich Janosików, czy są jakieś pzreciwskazania prawne?

Hanka o czym ty piszesz ? Weź sie zastanów.

Jak możesz sprzedać swój dług u kogoś :D

RE: Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

Janosiki są, jednak nie przyjmują długów bo to niemożliwe. Jedynie co to bezgotówkowo prowadzą sprawę a później ściągają od FV.
Przykładowo ja samo tylko Presco zrobiłem na nie mniej jak 30tys. zwrotów kosztów..Mam z tego satysfakcję i nic więcej.

Witam, mam pytanie trochę powiązane z wątkiem omawianym obecnie - otrzymałem wezwanie do zapłaty z Credit Expres Inkasso Poland Centrum egzekwowania należności z dn. 17.04.15r iż zalegam za Domowy poradnik lekarski 5 zestawów z dn. 2001.11.26 w kwocie 84,75 zł . Nigdy nie zamawiałem takowego poradnika , sprawdziłem wśród posiadanego księgozbioru i nie mam . Nie wiem co mam zrobić , bo to juz tyle lat i nie pamiętam po prostu, czy zapłacić czy też dochodzić się z nimi , nigdy nie miałem problemu z jakimkolwiek kredytem lub należnością a tu taki pasztet. Poradźcie , z góry dziękuję za informację.

robmark napisał:
Nie wiem co mam zrobić , bo to juz tyle lat i nie pamiętam po prostu, czy zapłacić czy też dochodzić się z nimi , nigdy nie miałem problemu z jakimkolwiek kredytem lub należnością a tu taki pasztet. Poradźcie , z góry dziękuję za informację.
Należy zignorować. W sądzie są bez szans - roszczenie bezzasadne i przedawnione jakby co.

Dziękuję za pomoc , nie miałem takiej sytuacji i nie wiedziałem co robić a obecnie staram się o kredyt na budowę domu i obawiałem się komplikacji. Jeszcze raz dziękuję

Witam Was,

Mimo przestudiowania jakiś 400 postów na forum nadal mam nieco wątpliwości, proszę więc o pomoc...

Kontekst sprawy:
Na początku zeszłego tygodnia mój ojciec otrzymał zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego. Było to pierwsze pismo w takiej sprawie. W zawiadomieniu podanę są oczywiście podstawowe informacje (m.in. Nakaz zapłaty w post. upominawczym z dnia 2011-11-23 zaopatrzonego w klauzulę wykonalności z dnia 2012-04-05) W chwili obecnej nie wiadomo o jaki rzekomy dług chodzi w tej sprawie. Nie wiadomo (jeszcze) jaki jest pierwotny wierzyciel. Rzecz charekterystyczna: adres jaki widnieje w w/w zawiadomieniu to adres, pod którym mój tato nigdy nie zamieszkiwał. Pod tym adresem przez krótki okres ja wynajmowałem mieszkanie (wyprowadziłem się z tamtąd w marcu 2003 r). W latach 1999 -2011 ojciec kilkakrotnie przeprowadzał się. Ponieważ nigdy nie otrzymał jakiejkolwiek informacji na temat toczącego się postępowania wydaje się wysoce prawdopodobne, że korespondencja była kierowana na nieaktualny lub nieprawidłowy adres.

Na podstawie przeczytanych postów (głównie:
Post 1484576, Post 1496755, Post 1511972) spisałem procedurę postepowania jaka ma zastosowanie w opisanej sprawie. Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem, więc poprawcie mnie jeśli w jestem wbłędzie (czas nagli termin na odpowiedz upływa w poniedziałek):

KROK I – Zapoznanie się ze sprawą
Wizyta w sądzie rejonowym w celu uzyskania dostępu do akt sprawy.
(Zakładam, że tutaj da się znaleźć potwierdzenie dotyczące niewłaściwie nadanej korespondencji a także, że należność jest niezasadna lub przedawniona.)

KROK II – Wysłanie pism
Pismo 1: Wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty
Do kogo: e-Sąd
Treść: Podnosimy kwestię błędnego adresu
Z jakiego powodu: Aby móc skutecznie wnieść sprzeciw

Pismo 2: Zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności
Treść: Tak, jak w 1 - kwestia błędnego adresu
Z jakiego powodu: Aby wstrzymać proces egzekucji do czasu uwzględnienia/odrzucenia sprzeciwu
Dodatkowym skutkiem będzie otrzymanie nakazu zapłaty na poprawny adres, co umożliwi wniesienie sprzeciwu od nakazu zapłaty.

Pismo 3: Sprzeciw do nakazu zapłaty
Treść: W zależności od tego co dowiemy się z akt sprawy.
Termin: do 14 dni od odebrania nakazu zapłaty wysłanego na poprawny adres.
Po sprzeciwie e-Sąd powinien skierować sprawę do sądu rejonowego właściwego dla pozwanego.

KROK III - „Zatrzymanie egzekucji”
Czekamy na decyzję e-sądu. Jeśli dostaniemy decyzję o uchyleniu klauzuli wykonalności, to przygotowujemy:

Pismo 4 - Wniosek o umorzenie egzekucji oraz obciążenie jej kosztami wierzyciela
Do kogo: Komornik który prowadzi egzekucję
Treść: bezcelowe wszczęcie egzekucji z uwagi na podanie błędnego adresu pozwanego

KROK IV -
Czekamy na decyzję komornika w sprawie umorzenia egzekucji i ewentualnego obciążenia kosztami powoda. Jeśli NIE zostanie uwzględniona -

Pismo 5 - Skarga na orzeczenie komornika
Do kogo: Właściwy sąd rejonowy (odres powinien znajdować się w pouczeniu z decyzji komornika z kroku 3)

• Czy to co napisałem jest rozsądne?
  • Czy nie zapomniałem o czymś?
  • Czy nazwy pism i uzasadnienia na jakie należy się powołać są poprawne?
  • Czy pismo 3 (Sprzeciw) musi być wysłane razem z pismami 1 i 2 (zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności i Wniosek o przywrócenie terminu) – wspomniane posty 1484576 i 1511972 są niejednoznaczne.
  • Czy wspomniany w poście 1484576 Urzędowy formularz sprzeciwu to forma Pisma 3 (czyli albo samodzielnie sformowany sprzeciw, albo taki na formularzu urzędowym)?
  • Czy uzasadnienie z pism 1 i 2 mogą być identyczne?

Pozdrawiam i (niecierpliwie :)) czekam na Wasze komentarze i podpowiedzi,
Grzegorz

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót