Witam Was,
Mimo przestudiowania jakiś 400 postów na forum nadal mam nieco wątpliwości, proszę więc o pomoc...
Kontekst sprawy:
Na początku zeszłego tygodnia mój ojciec otrzymał
zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego. Było to pierwsze pismo w takiej sprawie. W zawiadomieniu podanę są oczywiście podstawowe informacje (m.in. Nakaz zapłaty w post. upominawczym z dnia 2011-11-23 zaopatrzonego w klauzulę wykonalności z dnia 2012-04-05) W chwili obecnej nie wiadomo o jaki rzekomy dług chodzi w tej sprawie. Nie wiadomo (jeszcze) jaki jest pierwotny wierzyciel. Rzecz charekterystyczna: adres jaki widnieje w w/w zawiadomieniu to adres, pod którym mój tato nigdy nie zamieszkiwał. Pod tym adresem przez krótki okres ja wynajmowałem mieszkanie (wyprowadziłem się z tamtąd w marcu 2003 r). W latach 1999 -2011 ojciec kilkakrotnie przeprowadzał się. Ponieważ nigdy nie otrzymał jakiejkolwiek informacji na temat toczącego się postępowania wydaje się wysoce prawdopodobne, że korespondencja była kierowana na nieaktualny lub nieprawidłowy adres.
Na podstawie przeczytanych postów (głównie:
1496755, Post
1511972) spisałem procedurę postepowania jaka ma zastosowanie w opisanej sprawie. Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem, więc poprawcie mnie jeśli w jestem wbłędzie (czas nagli termin na odpowiedz upływa w poniedziałek):
KROK I – Zapoznanie się ze sprawą
Wizyta w sądzie rejonowym w celu uzyskania dostępu do akt sprawy.
(Zakładam, że tutaj da się znaleźć potwierdzenie dotyczące niewłaściwie nadanej korespondencji a także, że należność jest niezasadna lub przedawniona.)
KROK II – Wysłanie pism
Pismo 1:
Wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty
Do kogo: e-Sąd
Treść: Podnosimy kwestię błędnego adresu
Z jakiego powodu: Aby móc skutecznie wnieść sprzeciw
Pismo 2:
Zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności
Treść: Tak, jak w 1 - kwestia błędnego adresu
Z jakiego powodu: Aby wstrzymać proces egzekucji do czasu uwzględnienia/odrzucenia sprzeciwu
Dodatkowym skutkiem będzie otrzymanie nakazu zapłaty na poprawny adres, co umożliwi wniesienie
sprzeciwu od nakazu zapłaty.
Pismo 3:
Sprzeciw do nakazu zapłaty
Treść: W zależności od tego co dowiemy się z akt sprawy.
Termin: do 14 dni od odebrania
nakazu zapłaty wysłanego na poprawny adres.
Po sprzeciwie e-Sąd powinien skierować sprawę do sądu rejonowego właściwego dla pozwanego.
KROK III - „Zatrzymanie egzekucji”
Czekamy na decyzję e-sądu. Jeśli dostaniemy decyzję o uchyleniu klauzuli wykonalności, to przygotowujemy:
Pismo 4 -
Wniosek o umorzenie egzekucji oraz obciążenie jej kosztami wierzyciela
Do kogo: Komornik który prowadzi egzekucję
Treść: bezcelowe wszczęcie egzekucji z uwagi na podanie błędnego adresu pozwanego
KROK IV -
Czekamy na decyzję komornika w sprawie umorzenia egzekucji i ewentualnego obciążenia kosztami powoda. Jeśli NIE zostanie uwzględniona -
Pismo 5 -
Skarga na orzeczenie komornika
Do kogo: Właściwy sąd rejonowy (odres powinien znajdować się w pouczeniu z decyzji komornika z kroku 3)
- Czy to co napisałem jest rozsądne?
- Czy nie zapomniałem o czymś?
- Czy nazwy pism i uzasadnienia na jakie należy się powołać są poprawne?
- Czy pismo 3 (Sprzeciw) musi być wysłane razem z pismami 1 i 2 (zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności i Wniosek o przywrócenie terminu) – wspomniane posty 1484576 i 1511972 są niejednoznaczne.
- Czy wspomniany w poście 1484576 Urzędowy formularz sprzeciwu to forma Pisma 3 (czyli albo samodzielnie sformowany sprzeciw, albo taki na formularzu urzędowym)?
- Czy uzasadnienie z pism 1 i 2 mogą być identyczne?
Pozdrawiam i (niecierpliwie

) czekam na Wasze komentarze i podpowiedzi,
Grzegorz