Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Oj bardzo pomogles:) jasne ze tak powinno byc! Ja Tobie tez zycze powodzenia ale dasz sobie z pewnoscia rade:)))

odsetki 85,20 zł, żle wpisałem, reszta ok

Kolego kwestia odsetek jest już wyjaśniona żadne 85 zł jeżeli dobrze zrozumiałem, źle je liczysz, na poprzedniej stronie są moje poprawne wyliczenia:)

Takie odsetki byłyby w przypadku KM, ale w KMP tak się ich nie liczy!!!!!!!!!!!!:mad:;-)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mecenaso85 po co te nerwy ;)

Rozbieżności wynikają z kulawo napisanego wniosku o wszczęcie - można mieć wątpliwości, czy wierzyciel chce odsetek tylko za 4 miesiące, czy w/w 4 miesiące wskazuje jako podstawę do naliczenia odsetek do dnia zapłaty.

W kancelarii wezwałbym wierzyciela, żeby uzupełnił wniosek. Na egzaminie celowałbym jednak w pierwszą wersję.

Ostatnia edycja:
Żadne nerwy po prostu podobają mi się minki hehe :D:-):o. Wniosek jest napisany dobrze, wyraźnie gość chce odsetki za miesiąc wrzesień, październik, listopad, grudzień, i nie ma co szukać na siłę problemów, tak pisze się w alimentach. Ale jak mawiał poeta róbta co chceta.

a jeżeli mamy do pisma dołączyć załącznik , to musimy go faktycznie dołączać czy wystarczy napisać np. w załączeniu opis protokołu zajęcia

odsetki alimentacyjne liczę jak poniżej:
500 zł * 0,13 /365 * liczba dni (jeżeli rata jest od 1 września to od 1 września do dnia założenia sprawy. Jeżeli rata jest od 15 września to od 15 września do dnia założenia sprawy). W ten oto sposób wyjdą odsetki danej raty alimentacyjnej, która wtym przypadku tworzy zaległość.

Kolejne odsetki nie od 1000, 1500 czy 2000 zł, ale od 500 zł poczynając od momentu wskazania terminu płatności danej raty w wyroku.

Tzn zakładam, że na wyroku jest wskazanie " z ustawowymi odsetkami do dnia zapłaty" - raczej z innymi sie nie spotkałem.

Drodzy koledzy i kolezanki, w przypadku odsetek od alimentow zaleglych za np. 4 miesiace jak bylo w kazusie : wrzesien, pazdziernik, listopad i grudzien wszystko 2011 r. przy racie alimentacyjnej 500 zl. Jest to czysta matematyka. Zalozmy bo nie pamietam, ze alimenty mialy byc placone do 10 lazdego miesicia. Wierzyciel chce zaleglosci za 4 w/w miesiace.
Odsetki liczymy nastepujaco:
1. rata wrzesniowa odsetki naliczmy od 11.09.2011 r. od wkoty 500 zl
2. od 11.10.2011 r. liczymy odsetki od kwoty 1000 zl ( bo doszla rata pazdziernikowa )
3. od 11.11.2011 r. liczymy odsetki od kwoty 1500 zl ( rata listopadowa)
4. od 11.12.2011 r. liczymy odsetki od kwoty 2000 zl (rata grudniowa)
Mozna zsumowac sobie z odpowiednia data jw. alimenty za kazdy mieisac i naliczac wspolnie odsetki od poszczegolnych rat, gdyz to matematyka.
Zalozmy, ze dluznik uregulowal calosc 01.03.2012 r.
Wyliczamy odsetki z pkt 1. do dnia 10.10.2011 r, wyliczamy odsetki z pkt. 2. do dnia 10.11.2011 r., wyliczamy odsetki z pkt.3. do dnia 10.12.2011 r. i wyliczamy odsetki z pkt. 4 do dnia 01.03.2012 r. Sumujemy je i mamy odsetki od zaleglych alimentow. Mozna oczywiscie wyliczac takze odsetki od kazdej raty osobno do dnia zaplaty i je zsumowac. Wyjdzie to samo.
Oplate wyliczymy od kwoty zaleglych alimentow 2000 zL + kwota zaleglych od nich odsetek. Jesli zakladamy, ze dluznik np. reguluje dobrowolnie cala kwote ze wszystkimi kosztami itd. przez wplate bezposrednia czy np. z rachunku to oplate obliczamy na zywca od 15% lub 8% bez zadnych wspolczynnikow, gdyz zakanczamy sprawe co do zlotowki.

Czyli podsumowując te wywody o odsetkach:
moim zdaniem od każdej raty alimentacyjnej liczymy odsetki osobno do dnia zapłaty czyli za wrzesień liczymy 500 zł x 13% / 365 dni i te dzienne odsetki liczymy przez liczbę dni do dnia zapłaty. Natomiast nie mogę się zgodzić z tym, że odsetki można liczyć od 500 zł potem od 1000 zł itd bo liczymy to podwójnie, przecież inne odsetki wyjdą od 500 zł a inne od 1000 zł i nie ma znaczenia, że te od 1000 zł policzymy od października, a nie od września. To miałbym dodawać odsetki wyliczone od września od kwoty 500 zł do dnia zapłaty, potem dodać do nich wyliczone od października od kwoty 1000 zł do dnia zapłaty, potem od listopada od kwoty 1500 zł do dnia zapłaty??? To policzę odsetki kilkakrotnie.

_Frees_ napisał:
Czyli podsumowując te wywody o odsetkach:
moim zdaniem od każdej raty alimentacyjnej liczymy odsetki osobno do dnia zapłaty czyli za wrzesień liczymy 500 zł x 13% / 365 dni i te dzienne odsetki liczymy przez liczbę dni do dnia zapłaty. Natomiast nie mogę się zgodzić z tym, że odsetki można liczyć od 500 zł potem od 1000 zł itd bo liczymy to podwójnie, przecież inne odsetki wyjdą od 500 zł a inne od 1000 zł i nie ma znaczenia, że te od 1000 zł policzymy od października, a nie od września. To miałbym dodawać odsetki wyliczone od września od kwoty 500 zł do dnia zapłaty, potem dodać do nich wyliczone od października od kwoty 1000 zł do dnia zapłaty, potem od listopada od kwoty 1500 zł do dnia zapłaty??? To policzę odsetki kilkakrotnie.

Fress drogi przyjacielu to czysta matematyka i widac, ze nie uwazales na lekcjach oraz nie zrozumiales tego co napisalem. Wyraznie zaznaczylem, ze odsetki od 500zl (rata wrzesniowa) liczymy od 11.09.2011r. do 10.10.2011 r., nie naliczamy ich dalej. Pozniej liczysz odsetki od kwoty 1000 zl ( nakladaja ci sie aliemnty wrzesnien i pazdziernik) razem daja 1000 zl. Odsetki za wrzesien juz policzone wiec mozna liczyc lacznie od obu rat od 11.10. 2011 r. do 10.11.2011 r. nie liczymy dalej. Pozniej wszystkie odsetki sumujemy.

Udowodnie ci to w prosty spsoob.
Masz odsetki w wysokosci 10% miesiecznie liczone od raty alimentacyjnej 200 zl . Oblicz odsetki za 2 miesiace (wrzesien, pazdziernik)
Wrzesien - odsetki z 200 zl dadza ci 20 zl
Pazdziernik - moge polaczyc juz obie raty bo sa wymagalne 400 zl liczac od tego 10% = 40 zl.
Całkowite odsetki za 2 meisace wyszly 60 zl.

Liczac osobno:
wrzesien od 200 zl = odsetki 20 zl
pazdziernik: 200 zl ( rata wrzesniowa) = odsetki znowu 20 zl, dochodzi rata pazdzienrikowa 200 zl = odsetki za pazdziernik od tej raty 20 zl.
Calosc daje nam 60 zl :)

Pamietaj, ze nie liczysz odsetek od odsetek. Ciagle podsatwa jest czysta rata.
Dziekuje dobranoc :)

mecenaso85 napisał:
Żadne nerwy po prostu podobają mi się minki hehe :D:-):o. Wniosek jest napisany dobrze, wyraźnie gość chce odsetki za miesiąc wrzesień, październik, listopad, grudzień, i nie ma co szukać na siłę problemów, tak pisze się w alimentach. Ale jak mawiał poeta róbta co chceta.

Ja dalej stoję twardo na stanowisku, że wniosek jest nieprecyzyjny. Poza tym, jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić, to w Twoim wyliczeniu jest pewna nieścisłość (logiczno-arytmetycza) - skoro upierasz się przy opcji odsetek tylko za 4 miesiące (a nie do dnia zapłaty), to jakim cudem grudzień (czyli 2000 zł jako sumę 4 miesięcy) liczysz za 31 dni (zgodnie z wyrokiem rata płatna do 10 dnia miesiąca z góry) ;)

Brygada Remontowa to się nie zrozumieliśmy po prostu. Rzeczywiście licząc tak jak napisałeś jest ok :-) I jasne, że nie liczymy odsetek od odsetek, ale w KM czasami się zdarzy, bo istnieje taki czarodziejski przepis art. 482 k.c.

Sprawa techniczna - nie cytujcie CAŁEJ wypowiedzi przedmówcy...wątek się rozłazi i robi nieczytelny. Wystarczy ścisły fragment do którego się odnosimy.

Mam pytanie z innej beczki niż sam egzamin, ale nie mogę znaleźć wątku ani postów dot. dodatkowej działalności komornika. Także jak nie pasuje to wyrzućcie ten post.

Czy aplikant komorniczy może być jedynym udziałowcem spółki z o.o., która jako przedmiot działalności ma doradztwo prawne i jest komplementariuszem w spółce komandytowej wraz z kancelarią adwokacką (spółka figurancka) ?

Przepis art. 21 ukse jest dla mnie zbyt nieostry, a w doktrynie nie znalazłem odpowiedzi z wyjątkiem sytuacji skrajnych jak prowadzenie lombardu, czy działalność ochroniarska.

Natomiast art 16 ust 2 cyt. ust. pośrednio zezwala na posiadanie udziałów w sp. z o.o.

Pytanie sprowadza się do kwestii, czy doradztwo prawne łącznie z występowaniem przed sądem na podstawie 87 ust 1 kpc tj. na zasadzie stałego zlecenia ( w tym przypadku spółki komandytowej) nie będzie naruszeniem godności zawodu komornika?

Jak to się ma do kodeksu etyki zawodowej?

Czy ktoś zapoznał się z literaturą w tym temacie i zna odpowiedź albo pomysł gdzie zasięgnąć opinii przed zapytaniem do izby?

Poza tym ciekawy jestem jak komornicy, asesorzy, aplikanci radzą sobie z tym w praktyce?

jak dla mnie ograniczenie dotyczy samego komornika - nie asesora i aplikanta. Gdyby było inaczej to ustawodawca wskazałby, że stosuje się odpowiednio.

Co do udziału lub akcji to ustawa prawo o ustroju sądów powszechnych zezwala sędziom na posiadanie do 10 % udziałów lub akcji. W naszej ustawie nie ma takiego ograniczenia.

Co do powyższego nie widzę więc przeciwskazań również w stosunku do samego komornika, jednakże wykluczam możliwość pełnienia jakichkolwiek funkcji w organach spółki. W twoim przypadku komornik miałby być jedynym wspólnikiem w Spółce zoo,więc komornik '' w imieniu spółki jako jedyny udziałowiec musiałby podjąć uchwałę zgromadzenia wspólników, czyli sam sobie, o powołanie prezesa - osobę trzecią. W innym przypadku byłby zarząd jednoosobowy sprawowany przez jedynego wspólnika, którym byłby komornik w związku z czym drugi przypadek byłby wykluczony.

pozostaje jeszcze kwestia etyczna wysyłania pośrednio, samemu sobie wniosków egzekucyjnych..- patrz izba jak ci będzie za dobrze..

Witam wszystkich! Mam pytanko - co konkretnie można ze sobą zabrać na egzamin pisemny i co się faktycznie przyda? Wiadomo, że kodeksy itd, ale oprócz tego co jeszcze? Jakieś formularze można ze sobą mieć? zszywacz, klej itp też się przyda? Co jeszcze??? Proszę o pomoc.

Zszywacz czy klej mogą się przydać.

Co do formularzy czy pism przygotowanych wcześniej, to wątpię (ale zależy od uznania komisji).

Wodę czy inne napoje (plus ciasteczka i kanapki) pewnie zapewni izba.

Bardziej przesądni powinni zaopatrzyć się w przynoszącą szczęście maskotkę.

Talib220 napisał:
jednakże wykluczam możliwość pełnienia jakichkolwiek funkcji w organach spółki.

Dzięki za szybki post Talib. Dlaczego wykluczasz możliwość pełnienia funkcji prezesa zarządu ? Dla mnie ta kwestia jest akurat jasna:
art. 16 ust 2 ukse Oświadczenie to powinno również zawierać dane dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej oraz pełnienia funkcji w spółkach prawa handlowego lub spółdzielniach, z wyjątkiem funkcji w radzie nadzorczej spółdzielni mieszkaniowej.*
co więcej mógłbym nawiązać ze spółką stosunek pracy za uprzednią zgodą izby, czy prezesa apelu bo już nie pamiętam teraz albo inny jak zlecenie -jedynie informując sąd.

Moje pytanie sprowadza się teraz do kwestii, czy działalność dodatkowa jak doradztwo prawne nie będzie kolidowało z art 21 ustawy ?

Co do faktu, iż przepisów ograniczających nie powinno się stosować do aplikantów czy asesorów to się zgodzę.
pzdr

Na pewno cos do picia oprocz tego polecam batoniki, dostarcza energii i latwo je skonsumowac. Chociaz moze nie byc czasu na jedzenie :)
Radze wam cwiczyc szybkie pisanie, bo szablony sa zerowe.

Powrót