P
pikokish
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 105
renataxxx napisał:Dobrze byłoby gdyby było materialne z karnego:???:
czyli jest dobrze
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Korniles napisał:2. Uznaje oskarżonego za winnego dokonania czynu opisanego w pkt II aktu oskarżenia, przy czym ustala, że oskarżyciel prywatny odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej oskarżonego i na podstawie art. 216 § 3 k.k. odstępuje od wymierzenia kary za ten czyn;
Gdyby tutaj sąd napisał tak:
ustalala, że oskarżyciel prywatny obawiając się oskarżonego odepchnął go, i na podstawie art. 216 § 3 k.k. odstępuje od wymierzenia kary za ten czyn.
wówczas byłoby materialne. Tu jest stan faktyczny. Decyduje wyrok nie uzasadnienie.
Rambubu__ napisał:A z czego wynika niby, że brzmienie wyroku nie stanowi efektu zastosowania prawa materialnego do ustalonego uprzednio stanu faktycznego?
KANTapli napisał:Ale masakra - czytam pytania z testu i prawie nic nie kumamwidać pod stresem człowiek lepiej pracuje, bo jak zdawałem to prawie nigdzie nie miałem wątpliwości, a dziś to często nawet nie mam pomysłu, która odpowiedź jest na pewno zła
Korniles napisał:Bo sąd w wyroku (część dyspozytywna) wskazuje znamiona zachowania, które składają się na stan faktyczny, a następnie po przecinku wskazuje pod jaki przepis te znamiona podpadają.
Opis znamion nie może być efektem błędnego zastosowania prawa materialnego, ponieważ na etapie opisu znamion sąd tego prawa jeszcze w ogóle nie stosuje. Dopiero jak opisze znamiona, to po przecinku stosuje prawo materialne.
Rambubu__ napisał:Ok, ale z czego to wynika? Jest na to przepis jakiś?
Neffra napisał:Dla mnie w adminie to jest ewidentne naruszenie 7,77,107. Bo ustalił, ze nie znajduje sie w obszarze odzdiaływni, ale w oparciu o co?
Tyle, że 149 par 2 jest pierwotny i to było clue programu
jadycha napisał:U mnie 6 błędów o których wiedziałem + 2 "nadprogramowe" i jedeno pytanie nie jestem pewien co zakreśliłem. Ale jest spoko.![]()
Neffra napisał:Tyle, że 149 par 2 jest pierwotny i to było clue programu
andd79 napisał:No niestety nie masz racji. Do merytorycznego rozpoznania gdzie post. dowodowe jest prowadzone nie doszło. Organ odmówił w oparciu o przesłankę formalna.
emmma napisał:A ja właściwie nie uważam, że 149 został naruszony. Ten przepis mówi o tym, że organ wydaje odmowę i w jakiej formie. To, że ją wydaje, wcale nie narusza przepisu, który mówi o tym wydaniu.
Naruszenie następuje przecież wcześniej. I dotyczy innych norm. W tym kazusie egzaminacyjnym to był art. 145par. 1 pkt 4 kpa, bo organ przyjął brak podstawy do wznowienia postępowania pomimo zaistnienia faktu, że wnioskodawca nie brał udziału w postępowaniu, a potem już idą pozostałe naruszenia - tj. 7, 77 i tak dalej, np. też 28kpa, bo nie analizował, nie badał i tak mu wyszło.
Ale nie 149kpa????
emmma napisał:A ja właściwie nie uważam, że 149 został naruszony. Ten przepis mówi o tym, że organ wydaje odmowę i w jakiej formie. To, że ją wydaje, wcale nie narusza przepisu, który mówi o tym wydaniu.
Naruszenie następuje przecież wcześniej. I dotyczy innych norm. W tym kazusie egzaminacyjnym to był art. 145par. 1 pkt 4 kpa, bo organ przyjął brak podstawy do wznowienia postępowania pomimo zaistnienia faktu, że wnioskodawca nie brał udziału w postępowaniu, a potem już idą pozostałe naruszenia - tj. 7, 77 i tak dalej, np. też 28kpa, bo nie analizował, nie badał i tak mu wyszło.
Ale nie 149kpa????
KANTapli napisał:Moim zdaniem jest tak jak piszesz i mam podobnie (145, 7, 28 + 12); choć przyznam się, że idąc z duchem wzorów chciałem wpisać 149, ale nie zrobiłem tego (przeoczenie).
To trochę głupie zarzucać naruszenie przepisu, który znajduje się na samym końcu konsekwencji, które doprowadziły do takiego, a nie innego rozstrzygnięcia
emmma napisał:Ale nie 149kpa????
andd79 napisał:Ale ludzie wy nie badacie i nie oceniacie tego co było wcześniej. Wznowiniówka to autonomiczne postępowanie. To co było wcześniej to ocenia organ po wznowieniu, do którego nie doszło. Błagam.
Jeżeli ktoś pracuje w orzecznictwie administracyjnym to wie o czym pisze. Kazus był klasyką gatunku, gdzie 80 % pełnomocników popelnia właśnie takie błędy jak wy.
andd79 napisał:gdzie 80 % pełnomocników popelnia właśnie takie błędy jak wy.