Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
JohnyKozak napisał:
Złożyłem dziś odwołanie, OIRP w Krakowie chce dwa egzemplarze, gdyż 1 dla nich. Oki, dałem papieru nie będę żałować. Dowiedziałem się jednak, że jest zarządzenie z MS, że Komisje I stopnia mają korzystać z art. 132 par. 1 kpa (autokontrola), a wcześniej z tego nie korzystano tylko od razu odwołania szły do Komisji II stopnia.

nie wierzę żeby w ramach autokontroli zmieniali ludziom oceny na dst
jak zmian byłoby sporo to sami przynawaliby sie do błedu i podważali tym samym swoje kompetencje

słuchajcie jak maci i od racy i od sędziego baniaka odwołujecie się ?

mlody7 napisał:
nie wierzę żeby w ramach autokontroli zmieniali ludziom oceny na dst
jak zmian byłoby sporo to sami przynawaliby sie do błedu i podważali tym samym swoje kompetencje

wierzenie/niewierzenie to inna sprawa, ważne że jest choć taka możliwość. Z umowy nie wynika jaki był twój pogląd na daną kwestię, bo nie piszesz omówienia. W odwołaniu Komisja może poznać twoje motywy.

alphaOne napisał:
a ja tez slyszalem w oirp ze najpierw odwolania czytaja komisje I stopnia

Czytają bo muszą sprawdzić wymogi formalne ale z tego co wiem czyni to przewodniczący komisji, a nie egzaminatorzy z danego podmiotu. W

nagakuna napisał:
Czytają bo muszą sprawdzić wymogi formalne ale z tego co wiem czyni to przewodniczący komisji, a nie egzaminatorzy z danego podmiotu. W

to jest chyba na tyle oczywiste, ze nie byloby sensu robic z tego newsa, czy nie?

alphaOne napisał:
to jest chyba na tyle oczywiste, ze nie byloby sensu robic z tego newsa, czy nie?

Być może w niektórych izbach instytucja autokontroli zadziała. Niestety, wydaje mi się, że w większości sytuacji z egzaminatorzy z K1 nie będą chcieli zmienić swojego zdania. Bo nie. A poza tym są na urlopie itp. itd. Obawiam się, że w większości przypadku spowoduje to jedynie "przeleżenie" się odwołań wizbach.

Jak w K1 zmienią zdanie?
Przecież uchwała o niezdanym egzaminie poszła do Ministra Sprawiedliwosci, Prezesa KIRP. To, co najpierw komisja uznała, że skarga nieskuteczna, czy apelacja do bani, a później, że tak w sumie jest ok? Wzieliby na siebie to, że się biedni pomylili i skrzywdzili biednego aplikanta?
Przecież tą drugą uchwałę (jeśliby zapadła) też musieliby wysłać do MS i Prezesa KIRP.

co za roznica czy K1 sama sie przyzna czy K2 za nia to stwierdzi, i tak i tak uchwaly z pozytywnym wynikiem rozpatrzenia odwolania trafia do wszystkich. Z pkt widzenia MS to oczywiscie jest prosciej i wygodniej zmusic K1 do zmiany stanowiska niz walczyc z 1.000 odwolan przez najblizszy rok, stad ta plotka o instrukcji wydaje sie byc sensowna.

witam,
mój znajomy ma problem...poległ na cywilu, (a admina zdał bez 149)
czy ma ktoś pomysł na argumenty z cywila, przy wskazaniu nieważności (brak KRS) i braku zaskarżenia przyczynienia, ale z zastrzeżeniami co do opinii biegłego. chodziłoby mi głownie o możliwość zakwestionowania przyczynienia ale bez 362kc, np. jako konsekwencja oparcia się na opinii biegłego, który nie powinien wypowiadać się co do przyczynienia, bo to gestia sądu. co do nieważności to kolega uparcie twierdzi, że ma rację, wbrew temu co stwierdziła mu komisja - że to nie w interesie klienta. mam nadzieję, że wybiję mu to z głowy, w szczególności, że sugerował nieważność, a więc jakoś można by "umniejszyć" ten zarzut. z admina komisja napisała, że skarga skuteczna, można było ze 149, ale inna koncepcja też jest dopuszczalna. tyle wiem..

alphaOne napisał:
co za roznica czy K1 sama sie przyzna czy K2 za nia to stwierdzi, i tak i tak uchwaly z pozytywnym wynikiem rozpatrzenia odwolania trafia do wszystkich. Z pkt widzenia MS to oczywiscie jest prosciej i wygodniej zmusic K1 do zmiany stanowiska niz walczyc z 1.000 odwolan przez najblizszy rok, stad ta plotka o instrukcji wydaje sie byc sensowna.

Zmusić K1 do niczego nie można. Jak egzaminator uważa, ze |Twoja praca zasługuje na ndst to zasługuje. W przypadku "alternatywnej" linii orzeczniczej jest jeszcze jakaś szansa (pytanie tylko dlaczego, skoro egzaminator nie uwzględnił alternatywnej linii orzeczniczej przy pierwszej ocenie, miałby ją uwzględnić przy ponownej ocenie?). Natomiast co zrobić z pracami które są w kluczu ale zarzucają zdającemu niedostateczne uzasadnienie sprawy" tudzież "nieprzekonywujące argumenty"?

Natomiast co zrobić z pracami które są w kluczu ale zarzucają zdającemu niedostateczne uzasadnienie sprawy" tudzież "nieprzekonywujące argumenty"?[/QUOTE]

w takim wypadku jak i od radcy i od sędziego ndst to raczej odwołanie i wygrana bedzie cięzka? jak myslicie?

mlody7 napisał:
Natomiast co zrobić z pracami które są w kluczu ale zarzucają zdającemu niedostateczne uzasadnienie sprawy" tudzież "nieprzekonywujące argumenty"?

w takim wypadku jak i od radcy i od sędziego ndst to raczej odwołanie i wygrana bedzie cięzka? jak myslicie?[/QUOTE]

No tak, pytanie tylko czy uzasadnienie typu "zdający przytoczył poglądy doktryny i orzecznictwa ale egzaminatora to nie przekonuje" to ocena według kryteriów ustawowych?

mlody7 napisał:
Natomiast co zrobić z pracami które są w kluczu ale zarzucają zdającemu niedostateczne uzasadnienie sprawy" tudzież "nieprzekonywujące argumenty"?

w takim wypadku jak i od radcy i od sędziego ndst to raczej odwołanie i wygrana bedzie cięzka? jak myslicie?[/QUOTE]

jak mówię, tutaj na etapie sądowym 107 kpa się kłania - niedostateczne uzasadnienie

Miałam cichą nadzieję, że trzy komisje warszawskie opublikują się dzień wcześniej... ale chyba niestety nic z tego :( Czekam na jutro cała w nerwach. Czy jest tu ktoś, kto oczekuje na jutro razem ze mną? :)

Chyba wszyscy przenieśli się już do wątku "niezdany egzamin radcowski" czy jakoś tak.
Blablab od jutra będziesz już świętować swój nowy tytuł zawodowy i zbierać miary na togę, chyba, że postanowisz odowłać się z 5 na 6 :D:D ....

szargiel napisał:
Chyba wszyscy przenieśli się już do wątku "niezdany egzamin radcowski" czy jakoś tak.
Blablab od jutra będziesz już świętować swój nowy tytuł zawodowy i zbierać miary na togę, chyba, że postanowisz odowłać się z 5 na 6 :D:D ....

Po pierwsze... potrzebny będzie farcik (a raczej faaarciskkooo), ale jeżeli dostąpię zaszczytu przyfarcenia to gwarantuję... moim hasłem na ten egzamin było i nadal jest 5 x 3

blablab napisał:
Po pierwsze... potrzebny będzie farcik (a raczej faaarciskkooo), ale jeżeli dostąpię zaszczytu przyfarcenia to gwarantuję... moim hasłem na ten egzamin było i nadal jest 5 x 3

w której jesteś komisji i czego się boisz? Adm?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót