Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tommq napisał:
to pytanie chyba do art 454 kc się odnosi ale tam jest trochę inna sytuacja niż w pytaniu więc pytanie moim zdaniem źle sformułowane

Zgadzam sie, że jest ono niejasno sformułowane.

tommq napisał:
to pytanie chyba do art 454 kc się odnosi ale tam jest trochę inna sytuacja niż w pytaniu więc pytanie moim zdaniem źle sformułowane

Z 454kc to ja rozumiem tak - towar u dłużnika, pieniądze u wierzyciela - adresy z chwili powstania zobowiązania
Czyli pytanie jest niejasne. Fakt

loyd30 napisał:
Ja pisałem o egzaminie na aplikację notarialną (test 150 pytań) a nie o egzaminie notarialnym.

Spróbuj ten teścik rozwiązać .....

Ok, dam znać jak mi poszło.

Wydaje mi się, że jest gdzieś te 100 pytań, na które znamy odpowiedź, a co dopiero 60. Spokojnie. Najgorszy jest stres, który odbiera rozum. To trzeba opanować.
Poprzednio - mam wrażenie - właśnie ten stres mi odebrał rozum przy zadaniach, które de facto, każdy uważa za możliwe do zrobienia.
Jednak u nas w Katowicach test oblały tylko 4 osoby, a z komisji 64osobowej zdało tylko 28 osób. Więc.....
Ale może tym razem sito będzie miało inne oczka i uda się przelecieć.....

kazusik - 162 k.p.c. Zakladamy, że piszemy apelacje z cywila, mamy protkol rozprawy, w wskazowkach egzaminacyjnych nie napisali, ze nalezy traktowac to, jakby naruszenia przepisow zostaly zgloszone, protokoly rozprawy mamy. I czy mozemy podnosic zarzuty naruszenia przepisow postepwania. CHodzi mi o zasade, ( a nie o wykazywanie ze nie moglismy powolac)? czyli de facto chodzi mi o to co poeta mial na mysli sporzadzajac kazus.
zeby komisje nie odpowiedzialy....zarzuty procesowe dobre, ale przeciez nie bylo mowy o niestosowaniu 162, to nie mozna bylo takich zarzutow powolac:)

Podnieść można i zgodnie z 162 trzeba by w jakiś sposób uprawdopodobnić, że nie niezgłoszenie zastrzeżenia nastąpiło bez winy strony.

Co ciekawsze, przy skardze kasacyjnej do NSA mamy odpowiednik tj. art. 105, z tego co czytałem w komentarzu jego interpretacja jest w zasadzie tożsama z 162 tj. nie można poprzestać np. na stwierdzeniu, że strona nie była reprezentowana przez pełnomocnika i dlatego tego zastrzeżenia nie uczyniła.

Ostatnia edycja:
Sorry, że trochę późno ale pytanie 18 z ostatnio podanych przez FrankF nie zawiera żadnej poprawnej odpowiedzi.
Małoletni do 13 roku ponosi zawsze odpowiedzialność deliktową tam gdzie nie jest ona oparta na winie.

nam komisja w ten piątek podczas spotkania przed egzaminem (przewodniczący komisji) powiedział, żeby zrobić założenie, że stosowne zastrzeżenia z art 162 kpc zostały poczynione, o chodzi o pisanie merytoryczne pracy a nie uwalenie na procedurze nic nie napisawszy.

kielarek napisał:
kazusik - 162 k.p.c. Zakladamy, że piszemy apelacje z cywila, mamy protkol rozprawy, w wskazowkach egzaminacyjnych nie napisali, ze nalezy traktowac to, jakby naruszenia przepisow zostaly zgloszone, protokoly rozprawy mamy. I czy mozemy podnosic zarzuty naruszenia przepisow postepwania. CHodzi mi o zasade, ( a nie o wykazywanie ze nie moglismy powolac)? czyli de facto chodzi mi o to co poeta mial na mysli sporzadzajac kazus.
zeby komisje nie odpowiedzialy....zarzuty procesowe dobre, ale przeciez nie bylo mowy o niestosowaniu 162, to nie mozna bylo takich zarzutow powolac:)

O czym Wy rozprawiacie?

A czy to, że się nie złożyło zastrzeżenia co do naruszeń procedury zgodnie z trybem art. 162kpc ma przekreślać możliwość podniesienia zarzutu odnośnie tych naruszeń w apelacji?
Bo nie rozumiem....:o

Ostatnia edycja:
poprawne jest tam c, małoletni poniżej 13 lat nie ponosi odpowiedzialności deliktowej - jasne. Chyba że ktoś zna inny pogląd na ten temat?

adamlukass napisał:
Sorry, że trochę późno ale pytanie 18 z ostatnio podanych przez FrankF nie zawiera żadnej poprawnej odpowiedzi.
Małoletni do 13 roku ponosi zawsze odpowiedzialność deliktową tam gdzie nie jest ona oparta na winie.

kielarek napisał:

w takiej sytuacji ja bym zarzuty powołała, a pod apelacją zrobiła adnotację o zastrzeżeniu. Takie adnotacje - jakby wyjaśnienia do tego co piszemy są dopuszczalne.

No właśnie małoletni <13 lat będzie ponosił odpowiedzialność na zas. ryzyka i słuszności, absolutnej.
Patrz 428 wprost o słuszności.

adamlukass napisał:
No właśnie małoletni <13 lat będzie ponosił odpowiedzialność na zas. ryzyka i słuszności, absolutnej.

Za daleko sięgasz chyba.
Co do zasady nie ponosi. A słuszność wchodzi dopiero, gdy się okazuje, że przesłanka wieku wyklucza odpowiedzialność, prawda?

A co do 162kpc - to przepraszam - coś mi się rzuciło na rozum....
Wiem, o czym mówicie ... :)

Ok małoletni < 13 nie ponosi odpowiedzialności deliktowej. Na zasadzie winy w nadzorze odpowiadają jego prawni opiekunowie. Gdy ich nie ma, lub inaczej nie można zaspokoić szkody wchodzą zasady słuszności z art 428 kc. Teraz zgoda?:)
adamlukass napisał:

Jeszcze raz tylko może bardziej zrozumiale. Wiek <13 lat oraz niepoczytalność wyłączają tylko odpowiedzialność na zasadzie winy. Żadnej innej nie wyłączają.

Tak na szybko sn w I CR 160/82

Toledo: a w jaki sposób uprawdopodobnisz brak winy przy braku zastrzeżenia ? Orzecznictw jest w zasadzie kiepskie a przepis ten dotyczy strony która ma profesjonalnego pełnomocnika i takiej która nie ma.

Nie jest tak, że 162 i 105 dotyczą wszystkich naruszeń procedur. Np. nieważność powinien sąd brać pod uwagę z urzędu więc podnosić można zawsze. Największe znaczenie 162 ma przy postanowieniach dowodowych oraz innych skarżonych w trybie 380 kpc. Brak zastrzeżenia w zasadzie wyłącza zarzut apelacyjny.

A teraz zastanówmy się nad sensem tego przepisu art. 162kpc, bo z tego, co piszecie, wynikałoby, że właściwie nie można podnieść zarzutów proceduralnych, jeśli się ich nie zastrzegło w protokole. A to chyba nie tak do końca?

Ale tak jest w praktyce z tym zastrzeżeniem, że przepis ten nie dotyczy decyzji zaskarżalnych odrębnym postanowieniem oraz przepisów mówiących o nieważności.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót