po_egz napisał:
Trzymam za słowo i ewentualnie powołam się na Ciebie

A tak w ogóle to niech ktoś rzuci jakiś kontrowersyjny temat, żeby temperaturę dyskusji trochę podnieść, bo może czas w pracy trochę szybciej minie
no to proszę ...
co do skupianiu się tylko na 145
Wniosek o wznowienie postępowania administracyjnego z uwagi na brak udziału w postępowaniu - skutki ustalenia braku przymiotu strony przez skłądającego podanie wyrok NSA (N) z 2010-09-16 I OSK 1513/09 Co do zasady, w sytuacji gdy wniosek o wznowienie opiera się o przesłankę z art. 145 § 1 pkt 4 KPA i zawiera stwierdzenie, że składający to podanie podmiot uważa, iż przysługiwał mu przymiot strony w postępowaniu, w którym został pominięty, to weryfikacja tych twierdzeń następuje w następnej fazie postępowania prowadzonej po wydaniu postanowienia o wznowieniu postępowania.
Nie oznacza to jednak, iż w każdym przypadku koniecznym jest wydanie postanowienia o wznowieniu postępowania i przeprowadzenie postępowania w tym zakresie (oceny statusu strony). Jeżeli bowiem w świetle okoliczności sprawy w sposób ewidentny, nie budzący żądnej wątpliwości wynika, że wniosek składa podmiot niebędący stroną, organ wydaje na podstawie art. 149 § 3 KPA decyzję o odmowie wznowienia postępowania.
ja właśnie 145 - w całości pominąłem i powiedźcie, że mam źle..
Organ I i II instancji - olał sąsiada i jego pisma o wznowienie bo - nie miał prawa strony. Dlatego ani, nie wznowił, ani nie uchylił decyzji o odmowie wznowienia.
Jeśli zbadałby temat to pewnie by uchylił I decyzję, następnie przyznał sąsiadowi status strony i wskazał naruszenie prawa budowlanego.
Co zyskałem - mam nadzieję to, że WSA - wyda orzeczenie wiążące dla organu, wskaże to co ten organ ma poprawić - czyli to, że jest stroną, naruszenia prawa budowlanego .... bo o to tak naprawdę stronie chodziła. Nie jest istotne dla niej to czy organ wznowi, czy nie - dla niej jest ważne to aby I decyzja trafiła do kosza - bo jest niezgodna z prawem - bo sąsiad będzie mu w okna zaglądał
Co straciłem nie podnosząc naruszenia 145, chyba nic ..
czy uważam, że popełniliście błąd podnosząc tylko 145 - nie - bo niby dlaczego..
ale ja mam inny problem ... i już siedzę nad odwołaniem