Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
blablab napisał:
Na egzaminradcowski.pl jest sonda, która z częsci egzaminu była najtrudniesza. Admin uznano za najłatwiejszy. Ciekawe czemu hmmmm. Czyżby to słodka nieświadomość osób nie zaglądających na forum?

Może ten błąd nie jest tak masowy jak się uważa. Albo kliknęli w sondę mimo że mają źle... :P

ankieta rozpoczęła sie jeszcze przed egzaminem- koniec maja

też słyszałam, że komisje łagodniej oceniają nasze prace w wawie, około 70 % maja sprawdzone z gr. kiedy wyniki są 8 lipca

blablab napisał:
Ten błąd jest masowy. Bardziej masowy niż się zdaje :)

No właśnie, ciekawe jak to wygląda procentowo.

Na poczatku myślałam, ze większość ma źle, ale potem podzwoniłam po znajomych i okazuje się, ze zostałam z moją koncepcja "nie art. 149" sama na placu boju ...

czy ktoś wie jak zostanie potraktowana niewłaściwa reprezentacja w umowie???
bo jeśli będzie to z urzędu ndst to zdawalność będzie niska :(

loyd30 napisał:
Moim zdaniem będzie zależało od komisji.

a moim zdaniem nie jest to aż tak powszechny błąd - u mnie w komisji były to jednostkowe sytuacje (na ok 70 osób)

pikokish napisał:
a moim zdaniem nie jest to aż tak powszechny błąd - u mnie w komisji były to jednostkowe sytuacje (na ok 70 osób)

Z tego co wiem to u nas się zdarzało. Nie wiem ile osób, ale błąd występuje.

Dlaczego w poleceniu do admina jest:

Po sporządzeniu skargi lub opinii należy wskazać, czyj podpis powinien znaleźć się pod tym pismem.

A w cywilu:

Sporządzając apelację lub opinię, należy ją podpisać imieniem i nazwiskiem uprawnionej osoby.

W karnym natomiast:

Po zapoznaniu się z aktami sprawy proszę sporządzić, jako pełnomocnik oskarżyciela prywatnego radca prawny Teodor Jan Ryński apelację, albo w przypadku uznania, że brak jest podstaw do jej sporządzenia, opinię prawną o braku podstaw do sporządzenia apelacji

Trzy zadania, trzy różne polecenia. Tylko z cywila wynika jasno, kto ma podpisać pracę. Czy nie można ujednolicić takich rzeczy?

nie wiem czy to plotki ale słyszałam że komisje mają problem jak traktować takie umowy boję się że jednak będzie to nieważność i kropka:(, chyba właśnie po to ten kazus był ułożony

Jej nie umiem sobie wybaczyć tego babola:(

a wracając do złej opłaty od skargi do WSA myślicie że polecenie z zadania "W przypadku sporządzenia skargi nie jest konieczne omówienie kwestii związanych z wysokością i sposobem wniesienia wpisu od skargi" jest toższame z możliwością nie dołączania /nie wykazywania opłąty w ogóle? (czy też w błęnej wysokości) moim zdaniem "nie jest konieczne omówienie" oznacza, iż nie trzeba wskazać podstaw do zastosowania tej czy innej opłaty ale samą opłatę (najlepiej poprawną) trzeba wymienić czy się mylę?

agula67 napisał:
nie wiem czy to plotki ale słyszałam że komisje mają problem jak traktować takie umowy boję się że jednak będzie to nieważność i kropka:(, chyba właśnie po to ten kazus był ułożony

Też uważam, że nie bez powodu wipsali, że w w zarządzie jest jeszcze dwóch członków.

agula67 napisał:

no ja za to mam umowę bez warunku i uważam że za to niestety popłynę - chociaż to nie skutkuje nieważnością. niestety jest to jednym z podstawowych elementów umowy.

lubiszto napisał:
a wracając do złej opłaty od skargi do WSA myślicie że polecenie z zadania "W przypadku sporządzenia skargi nie jest konieczne omówienie kwestii związanych z wysokością i sposobem wniesienia wpisu od skargi" jest toższame z możliwością nie dołączania /nie wykazywania opłąty w ogóle? (czy też w błęnej wysokości) moim zdaniem "nie jest konieczne omówienie" oznacza, iż nie trzeba wskazać podstaw do zastosowania tej czy innej opłaty ale samą opłatę (najlepiej poprawną) trzeba wymienić czy się mylę?

Ja uważam, że trzebabyło wskazać wysokość opłaty. Miałem dobrze 200, ale zmieniłem na 100:mad:

Ja jeszcze chciałbym wrócić do cywila i powszechnie tu skrytykowanej mojej koncepcji, że sąd nie powinien badać przyczynienia się powódki, bo sprawca odpowiadał na zasadzie ryzyka.

Wpadł mi dzisiaj (zupełnie przypadkowo) taki wyrok:

Wyrok

z dnia 15 kwietnia 1999 r.

Sąd Najwyższy

I CKN 1012/97

Zgodnie z art. 362 k.c. obowiązek naprawienia szkody ulega zmniejszenia "stosownie do okoliczności", a stopień winy, i to obu stron, może mieścić się w zespole tych okoliczności jedynie wówczas, gdy sprawca szkody ponosi odpowiedzialność na zasadzie winy.

Z uzasadnienia:

Skarżący nie dostrzegł jednak (podobnie, jak i Sąd Apelacyjny), że w razie przyczynienia się poszkodowanego obowiązek naprawienia szkody ulega zmniejszeniu - przede wszystkim - stosownie do okoliczności. Przepis art. 362 k.c., zamieszczony w tytule o ogólnych przepisach o zobowiązaniach, ma bowiem odpowiednio ogólne zastosowanie bez względu na podstawę odpowiedzialności sprawcy. Stopień winy - i to obu stron - może zatem mieścić się w możliwym zespole tych okoliczności jedynie wówczas, gdy sprawca szkody ponosi za nią odpowiedzialność na zasadzie winy.

lubiszto napisał:

Wskazanie wysokości opłaty sądowej nie jest elementem skargi. Dlatego wg mnie należało jedynie wymienić "potwierdzenie uiszczenia opłaty" wśród załączników i tyle.

nil napisał:
też słyszałam, że komisje łagodniej oceniają nasze prace w wawie, około 70 % maja sprawdzone z gr. kiedy wyniki są 8 lipca

A jakieś newsy co to znaczy to łagodniej? I jakie proporcje zdawalności w ramach tych 70%?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót