Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
emmma napisał:
No to może jednak źle ustalił :):rolleyes: :) Lepiej dajmy już spokój.
Jeszcze tydzień do wyników i wszystko będzie jasne.
Jak się przeczyta uzasadnienia do ocen, to będziemy wiedzieć.
Ostatnio zaczęłam się martwić testem.... Bo nie pamiętam z niego nic i nie wiem czy i co zakreślałam dobrze, a co źle.....
Gorączka oczekiwania się rozpoczęła.

Fakt, masz rację, że przy takiej argumentacji to błąd w ustaleniach raczej. Ja na egz początkową chciałem iść tą drogą (niewspółmierność), ale poszedłem w procedurę. Po prostu dziwię się (pewnie przez niewiedzę), że ponoć członkowie komisji szli w materialne, no ale pewnie cytowanie ich konstatacji jest bez sensu, gdy nie znamy ich toku myślowego

Ale tu była inna sytuacja. My nie kwestionowaliśmy, że sąd nie zastosował, gdy tylko "mógł" zastosować (a do takiego przypadku odnosi się twierdzenie Waszego wykładowcy). My kwestionowaliśmy, że wcale nie mógł zastosować (nawet, gdy w przepisie było "może)

renataxxx napisał:
Ale tu była inna sytuacja. My nie kwestionowaliśmy, że sąd nie zastosował, gdy tylko "mógł" zastosować (a do takiego przypadku odnosi się twierdzenie Waszego wykładowcy). My kwestionowaliśmy, że wcale nie mógł zastosować (nawet, gdy w przepisie było "może)

Ale to tylko w przypadku, gdy zarzucisz, że błędnie ustalił stan, który pozwalał mu na pójście za dyspozycją przepisu z par. 3. Czyli, że otwiera mu się możliwość fakultatywnego odstąpienia. Przy błędnym ustaleniu możliwości tej nie ma. A przy prawidłowym ustaleniu z kolei nie musi z niej skorzystać.

Mniejsza z tym.
Zobaczymy :)

Korniles napisał:
Zarzut nieważności mógłby być co najwyżej wtedy, gdyby ktoś wyraźnie napisał, że reprezentuje członek zarządu, który nie ma pełnomocnictwa walnego.

Tiaaa ;)

renataxxx napisał:

Twierdzenie działa w obie strony - gdy sąd zastosował lub nie zastosował (niewspółmierność może podnieść przecież każda strona).
Wyjaśnij mi proszę dlaczego pisaliście, że wcale nie mógł zastosować, to może zrozumiem, bo z postu rozumiem, że szliście na błędne ustalenia skutkujące .... idt?

Ostatnia edycja:
Właśnie dzwoniłem do MS Departament Nadzoru nad Aplikacjami. Powinni mi udostępnić klucz do egzaminu adwokackiego. Wniosek już wysłałem. Może jeszcze dziś się uda, to wrzucę na forum. Sposób sformułowania klucza może nam dużo podpowiedzieć.

po_egz napisał:
Właśnie dzwoniłem do MS Departament Nadzoru nad Aplikacjami. Powinni mi udostępnić klucz do egzaminu adwokackiego. Wniosek już wysłałem. Może jeszcze dziś się uda, to wrzucę na forum. Sposób sformułowania klucza może nam dużo podpowiedzieć.

To by bylo genialne gdyby udostepnili ten klucz.

Klucze udostępniają po ogłoszeniu wyników. Co do adwokatów częściowo ogłosili. Miła Pani z MS mówiła, że nie będzie problemu, prześlą. No ale jest piątek, więc już pewnie mogą w klapkach siedzieć i drinki z parasolką przez słomkę popijać.

fajna opinia:

http://www.edukacjaprawnicza.pl/images/files/kazus_egzaminacyjny__prof_dr_hab_michal_romanowski.pdf

"Egzamin ma być sprawdzianem umiejętności, a nie pułapką dla egzaminowanego oraz miejscem do narzucania arbitralnie prezentowanych poglądów".
(...)
"Podstawową umiejętnością wymaganą dla rozwiązania Kazusu powinna być zatem umiejętność poszukiwania dobrze umotywowanych argumentów, które biorąc pod uwagę poglądy doktryny i orzecznictwa mogą potencjalnie doprowadzić do rozstrzygnięcia korzystnego dla klienta".

(...)
"Egzamin nie jest miejscem właściwym dla rozstrzygania problemów prawnych wywołujących spory w orzecznictwie".

Ostatnia edycja:
Kiedy jest ostatnie ogłoszenie wyników u nas?
Czy też klucz będzie już po wtorku, gdy Kraków usłyszy swój werdykt?

Klucz nie jest publikowany. Trzeba zwracać się do MS.

po_egz napisał:

O Matko. Szykuje się Great Depression !!!

igciu napisał:
fajna opinia:

http://www.edukacjaprawnicza.pl/images/files/kazus_egzaminacyjny__prof_dr_hab_michal_romanowski.pdf

"Egzamin ma być sprawdzianem umiejętności, a nie pułapką dla egzaminowanego oraz miejscem do narzucania arbitralnie prezentowanych poglądów".
(...)
"Podstawową umiejętnością wymaganą dla rozwiązania Kazusu powinna być zatem umiejętność poszukiwania dobrze umotywowanych argumentów, które biorąc pod uwagę poglądy doktryny i orzecznictwa mogą potencjalnie doprowadzić do rozstrzygnięcia korzystnego dla klienta".

(...)
"Egzamin nie jest miejscem właściwym dla rozstrzygania problemów prawnych wywołujących spory w orzecznictwie".

Wszystko to piękne, ale cóż z tego?
Opinię tę wydano już po wynikach, a nie przed konstruowaniem pytań.
Znowu patrząc na tegoroczne kwiatki, to wcale wiele się nie nauczono....

Ale klucz nie jest wiążący , więc jeżeli ktoś ma inaczej to i tak nie jest powiedziane że ma źle.

Klucz nigdy nie był wiążący.

Używano tam sformułowań w rodzaju "proponuje się, w przypadku sporządzenia opinii prawnej przez egzaminowanego ocenę niedostateczną".

Pipino napisał:
Ale klucz nie jest wiążący , więc jeżeli ktoś ma inaczej to i tak nie jest powiedziane że ma źle.

No i w uzasadnieniach nikt się na klucze nie powołuje.
Otwarcie. :)

a może ktoś coś wie więcej o sprawdzaniu prac w Wawie? jakieś nawet ogólne wrażenia????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót