Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W Lbn z gospodarczego 8 osób poległo na złej reprezentacji, z administracji problem był przy braku 149.

W/g komisji nieprawidłowa reprezentacja dyskwalifikowała pracę, bo to jest podstawa. Zła reprezentacja powoduje nieważność umowy.

n_bt napisał:
W/g komisji nieprawidłowa reprezentacja dyskwalifikowała pracę, bo to jest podstawa. Zła reprezentacja powoduje nieważność umowy.

a ktoś wczoraj pisał, że LBL nie zdawali jedynie z karnego i adm.

Argumentacji nie znam. Nie było okazji porozmawiać z osobą z komisji, która zajmowała się sprawdzaniem administracji.

czy ktoś zdał gospodarcze ze złą reprezentacją? gdziekolwiek?

Mogę wypowiedzieć się tylko co do Lbn. U nas zła reprezentacja = ndst.

A jakby znalazł się w umowie zapis, że umowa wchodzi w życie w dniu otrzymania przez Kupującego oświadczenia o nieskorzystaniu przez pozostałych wspólników z prawa pierwszeństwa to jak by wyglądała sprawa złej reprezentacji i nieważności umowy? Kiedy umowa byłaby nieważna? W dniu zawarcia czy wejścia w życie?

szamag napisał:
IGCIU, jestem tu nowa. Szacun dla tego co robisz.
Oczywiście ja tak jak większość, bez 149:( i oczywiście W-wa (na szczęście nie Komisja nr 9).

Szukam orzeczeń na odwołanie.
Znalazłam takie (bardzo świaże) II OSK 259/10 - Wyrok NSA z 08.02.2011, wydaje mi się, że może nam pomóc, ale prośba, abyś się z nim zapoznał.
Ja szukam przez Centralną Bazę Orzeczeń Sądów Administracyjnych.

Igciu, mam jeszcze jedno (też w miarę świeże).

I OSK 576/09 wyrok NSA z 22-02-2010

szamag napisał:
wskazałam 7,77,107, 28 ust. 2 prbud, 3 pkt 20 prbud i 28 kpa, ale tu ciekawstka.
Jakoś inaczej zrozumiałam ten kazus, może dziwnie, a może był niejasno napisany;)
W uzasadnieniu Wojewoda napisał, że waruniem skuteczności zażalenia jest to aby wniosła go strona (jakoś tak). Ja zrozumiałam, że Wojewoda odmawia legitymacji czynnej do wniesienia zażalenia na postanowienie Starosty odmawiające wznowienia postępowania. Dlatego skarżyłam też 28 kpa.

Teraz czekam na wyrok (do sierpnia).

wrzuciłam też 138 par. 1 pkt 1 w zw. 144 kpa

n_bt napisał:

ciekawe czy tak samo komisja by argumentowała gdyby taki błąd miało np. 40% zdających.

arvb napisał:
A jakby znalazł się w umowie zapis, że umowa wchodzi w życie w dniu otrzymania przez Kupującego oświadczenia o nieskorzystaniu przez pozostałych wspólników z prawa pierwszeństwa to jak by wyglądała sprawa złej reprezentacji i nieważności umowy? Kiedy umowa byłaby nieważna? W dniu zawarcia czy wejścia w życie?

Jak umowa jest nieważna to jej nie ma, więc nie ma co wchodzić w życie.

jadycha napisał:
Jak umowa jest nieważna to jej nie ma, więc nie ma co wchodzić w życie.

ale przecież od dnia zawarcia do dnia wejścia w życie mogę "naprawić" reprezentację

Rambubu__ napisał:
A można spytać, czy wiesz jedynie,że to Twoja konkretnie praca "przeszła", czy też inne, również bez 149, w tej samej komisji?

BTW myślę, że jeżeli w jednej komisji w Katowicach przechodzą, to w innych też będą. W zeszłym roku komisje miały wspólne stanowisko co do najważniejszych przyczyn oblewania.

Wiem o mojej pracy konkretnie, ale że nie zająknęłam o 149 i w ogóle "nie wpadłam" na istotę wznowienia, więc myślę, ze takie będzie stanowisko ogólnie

Witam, ja troszkę inny temat.
Jestem tu nowa, czy może mi ktoś pomóc, podobno pojawiły się na forum informacje jak odtworzyc pracę z kopii zapasowej, gdy się wogóle nie zapisała na na pendrive. Nasi informatycy na egzaminie nie mogli sobie z tym poradzi, więc mają to zrobic biegli z ministerstwa. Cz ktoś miał podobny problem?
generalnie załamka!

Wejdz w start, uruchomo i tam wpisz
%USERPROFILE%\Ustawienia lokalne\Temp.

generalnie mogła byc taka sytuacja ze praca zpaisywała się jedynie na dysku. czy Twoja praca się nie zapisała?? Twój laptop został oddany do "ekspertyzy"??

arvb napisał:
ale przecież od dnia zawarcia do dnia wejścia w życie mogę "naprawić" reprezentację

Skoronie ma umowy to co naprawiać? I tak będziesz musiał mieć zgodę drugiej strony, a to tak samo jak sporządzić nową umowę z poprawną reprezentacją.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót