Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jasne-nowsze, ale nie w każdym okręgu i nie każdy sędzia.
ostatnio padła mi apelacja dot. tych odsetek w maju br.
trochę wcześniej inny sąd zasądził odsetki od dnia uprawomocnienia się wyroku (sic!)

ale ok, zdaje sobie sprawę, że praktyka praktyką, a egzamin rządzi się swoimi prawami. jednak i tak uważam, że te odsetki nie są na tyle istotne. jeden z wielu elementów i tyle
są naprawdę gorsze uchybienia

Zastaw, nie panikuj... problem jest tylko wtedy, gdy stawiasz wyłacznie 445 i 481 (bez zarzutów proceduralnych). Ja mam wszystko co opisane w wytycznych oprócz 445 i jakoś nie pękam, bo mam groszy problem... 149. Nie panikuj, otwórz browara - jesteś już po drugiej stronie

Jakie gorsze uchybienia ? podaj mi przykład

blablab napisał:
bo mam groszy problem... 149.

To taki sam problem jak i te odsetki .....

Z tego co ja narazie widzę, to nie zdają ludzie z nieważnymi umowami i ci co zarzucali nieważność w adm. No i opinie (ale to chyba norma).

Nie jestem przekonany, że brak 149 to wiekszy problem. Myslę, ze 7,77 28 z administracji wystarczy chyba ze komisja "czepliwa". Tak duzo jest wyroków w których przy skardze powoływano się jedynie na naruszenie tych przepisów, że nie mogą "oblac". NIE I KONIEC.

Rzeczywiście można tutaj na zawał zejść.
A co ze mną skoro tak się przejmujecie?
Karne - nie mam nic o zaskarżeniu kosztów - uznałam, że i tak się sąd będzie nad nimi głowił, skoro dałam całość do uchylenia.
Cywilne - mam tylko 233 i zarzuty faktyczne - sprzeczność ustaleń z materiałem i niewyjaśnienie wszystkich okoliczności sprawy, nie mam nic o 445 i tepe.
Administacyjne - nie zająknęłam się o 149, mam tylko 145, 28 i 7.
Gospodarcze - mam 2 członków rady nadzorczej i nic na temat, że tylko dwóch...

Tak więc jestem w linii, ale nie całkiem. Powinnam się powiesić?
Nie. Wypisałam sobie już wniosek do KRK, bo mam zamiar niebawem go załączyć do wniosku o wpis.

Aha - i zdawałam w Katowicach, więc statystycznie już powinnam szukać sznura.
Idę stąd. Dość tej paniki.
Strasznie dajecie po krzyżu. A radca powinien być chyba opanowany, pewny swej wersji i z dystansem. Może się na sąd obrazimy jak przegramy jakąś sprawę w przyszłości albo napiszemy skargę do wszystkich świętych?
Przepraszam, ale mi się ulało na te utyskiwania. Ten nie ma tego, ten tego.
Ciekawe czy ktoś w ogóle się wstrzelił idealnie w wytyczne. I w ogóle co to za bzdura tak się tym martwić? Teraz już po mszy jest. Nie ma co rozrywać szat.
Przepraszam. Dobranoc.
ps. wszystkim życzę pozytywnej uchwały - mimo wszystko.

bo ja wiem, jakieś formalne typu brak wskazania wpz itp. źle i nielogicznie przeprowadzone wywody. niespójność zarzutów i wniosków etc. a nie pominięcie jednego z możliwych zarzutów
nie panikuj, naprawdę i tak nie masz już na wpływu, praca oddana.

zastaw rejestrowy napisał:
Nie jestem przekonany, że brak 149 to wiekszy problem. Myslę, ze 7,77 28 z administracji wystarczy chyba ze komisja "czepliwa".

Przy czepliwej komisji każdy błąd winien kończyć się ndst. Nie można tak patrzeć.

loyd30 napisał:
Nie rozumiem tego .....

No widzisz - to jest powód do zmartwienia według kryteriów naszego forum. Powinno być chyba trzech, skoro taki jest skład ustawowy, a ewentualne odstąpienie w takiej reprezentacji może powinno wynikać z czegoś - na przykład z regulaminu albo szczegółowej uchwały czy co tam. Doczepić się można?
Dlatego właśnie mówię, że takie wyszukiwania to jest niepotrzebna praca.
Ale miałam iść.
Idę :)

:roza::roza::roza:emma nie idz. Wprowadzasz wiele optymizmu. Rzeczywiscie nic juz nie zmienimy

Co sądzicie o ujęciu kwestii nieodpowiedniej wysokości zadośćuczynienia w zarzucie naruszenia 233 KPC, tj. że ocena materiału dowodowego niezgodna z doświadczeniem życiowym i przez to 50 tys. a nie 60 tys. (to tak w dużym skrócie oczywiście).

I wesprzyjcie (proszę :() w kwestii wniesienia opłaty od apelacji przy zwolnieniu od kosztów - pośpiech i zmęczenie i chyba w tym zakresie przy najwyższych obrotach automatyzmu mózg mi się wyłączył :mad:

hmmm tak ogólnie to ta apelacja do 10 tys w rzeczywistosci by nie chwyciła: czy 50 czy 60 to raczej (wg sądów) niewielka różnca ;) uznanie sedziowskie.
co do wniesienia opłaty-przeoczenie i tyle moze malutki (-)

zastaw rejestrowy - dzięki ;).....ale 445 KC jednak bądź co bądź nie ma .... miejmy nadzieję, że komisje podejdą do tego ze zrozumieniem

Jak ja zazdroszczę Emmie i (Nie)pewnej! Właśnie dystansu, opanowania i pogodzenia z faktem, że na poprawki w pracy i tak już jest za późno...
U mnie brak odsetek (zostawiłam też zarzut na koniec, ale tak się zafiksowałam na reszcie, że zwyczajnie nie zdążyłam:( Z karnego zaskarżyłam całość czyli wyszłam poza gravamen, no i nie mam zarzutu z art. 167... I pewnie nie spędzałoby mi to snu z powiek, gdyby nie fakt, że zdaje w duuuużej izbie, która nie słynie z miękkiego serca i znam osobiście osoby, które mają dokładnie tak jak w kluczu (w każdej części), co musi dobijać, bo pracę czyta się przecież 'w porównaniu z ...".
Życzę wszystkim spokoju wewnętrznego i wyrozumiałych komisji!

Właśnie odnalazłam swoje wypociny i załamałam ręce. Parę takich baboli strzeliłam ze aż wstyd się przyznać.

Czy pracę czyta się "w porównaniu z...." zastanawiam się. W komisjach powinny byc i chyba raczej są osoby, które potrafią odejsc od takiego sposobu myslenia. Nie sądze ze sedziowie beda tak oceniac. Moze radcy?? ale raczej tez nie
monika.merc1 a ty z kolei czym sie zalamalas??
Wyrzuc to z siebie. Skoro juz na tym forum pozostali frustraci, masochisci i zapomniałem o alkoholikach. Chociaz nie....niektórych przy zyciu (ale to po wynikach) trzyma persen. :beer:
moze zatańczymy?

Ech, najbardziej martwi mnie - chyba jak wiekszość - umowa. Kurcze, zamiast uchwały walnego zgromadzenia, napisałam zgromadzenie wspólników. kurna mać!!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót