Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
po_egz napisał:
Solen:
wczoraj około godz. 23 była dyskusja co do kosztów. Czyli skarżymy pkt V, wnosimy oddzielnie o koszty za I instancję i oddzielnie za II instancję. Punkt V skarżymy w zasadzie w całości

Polecam takie postanowienie - II CZ 255/90 i np. komentarz z Lexa A. Górskiego i L. Walyntenowicza -> prosta instrukcja obsługi jak się liczy koszty.

Poza tym, do kosztów należało również wliczyć np. koszty opinii i stąd też wasze obliczenia, że 936 jest OK się sypią !!!! - ale o tym ktoś już chyba pisał

W skrócie, gdy sprawa nie jest wygrana w całości, to koszty OBU stron wpierw się sumuje i następnie wyprowadza iloczyn (w wysokości ułamka, w jakim strona wygrała). Jeżeli powód wygrał w 2/3 roszczenia, to znaczy, że ponosi koszty w wysokości 1/3 CAŁOŚCI kosztów obu stron - czyli od kwoty, którą rzeczywiście poniósł (w tym wirtualne koszty zastępstwa) odejmujemy ową 1/3 kosztów i otrzymujemy kwotę, którą pozwany musi oddać powodowi

Ostatnia edycja:
Nie kapuje już nic.

Jak mam, że skarżę w części w której sąd nie przyznał pełnych kosztów zastępstwa procesowego (pkt. V częściowo) to mam ok. czy nie ?

936 zł okej sobie zatrzymuje i chcę więcej w II instancji
Przecież wnoszę o zmianę wyroku, a jak nie zaskarżę V to się uprawomacnia.
A tak mam 936 + chcę więcej, i jest git.
Nie czyam już żadnych postanowień itp,. mam dość:)

Moim zdaniem tak, bo kosztów nie skarżymy na pewno w pkt III, bo to jest postanowienie zawarte w wyroku. Jeżeli uważasz, że kosztów dostałeś za mało to skarżysz w części - ponad to co już dostałeś, to moim zdaniem jest OK + nie zapomnij jeszcze o kosztach za II instancję :)

Koszty mają charakter akcesoryjny, pochodny od wyniku sprawy. Czy zaskarżysz je w części oddalonej, czy w całości, to i tak nie ma znaczenia, bo sąd nie jest związany wnioskiem co do kosztów. Ważne żeby jak już to skarżyć punkt V wyroku, a nie punkt III oddalający powództwo. Punkt III to było rozstrzygnięcie o żądaniu pozwu, a więc wyrok. Punkt V to było postanowienie i ten punkt należało skarżyć.

Praktyka jest taka, że raczej się koszty w całości skarży a nie w częsci przyznanej.

A może stają się prawomocne, muszę to sprawdzić

KANTapli napisał:
Moim zdaniem tak, bo kosztów nie skarżymy na pewno w pkt III, bo to jest postanowienie zawarte w wyroku. Jeżeli uważasz, że kosztów dostałeś za mało to skarżysz w części - ponad to co już dostałeś, to moim zdaniem jest OK + nie zapomnij jeszcze o kosztach za II instancję :)

Jak masz notatki od SA D. to zobacz, że w przykładach takich jak nasz koszty były zawsze zaskarżane w całości. Nigdy nie bylo chyba mowy o zaskarżaniu kosztów w części

po_egz napisał:
Koszty mają charakter akcesoryjny, pochodny od wyniku sprawy. Czy zaskarżysz je w części oddalonej, czy w całości, to i tak nie ma znaczenia, bo sąd nie jest związany wnioskiem co do kosztów. Ważne żeby jak już to skarżyć punkt V wyroku, a nie punkt III oddalający powództwo. Punkt III to było rozstrzygnięcie o żądaniu pozwu, a więc wyrok. Punkt V to było postanowienie i ten punkt należało skarżyć.

Praktyka jest taka, że raczej się koszty w całości skarży a nie w częsci przyznanej.

A abstrahując od kosztów, to skarzyłeś pkt I czy/lub pkt III?

pewnie, że stają się prawomocne.
no ludzie, nie skarży się w całości kosztów, gdy są przyznane w części dla nas.
ja mam koszty zaskarżone w części ponad to co nie orzek a powinien.

widzę, że z tych nerwów to za niedługo nie będziemy wiedzieć jak się nazywamy.

Z kosztami jest mniej więcej podobnie jak z kwotą główną wyroku. Jak się nie zaskarży kosztów, to to, co zasądził S. I inst. się uprawomocnia. Więc skarży się postanowienie o kosztach w części niezasądzonej, a właściwie w części, w której sąd oddalił (w domyśle) wniosek o zwrot kosztów postępowania i wnosi się o zasądzenie tej kwoty. Oddzielnie oczywiście wniosek o zwrot kosztów w postępowaniu II instancyjnym, i tutaj można po prostu formułkę, że wg. norm przepisanych.

Raczej nie stają się prawomocne, bo jak Sąd II instancji zmieni wyrok z zasądzającego na oddalający powództwo to koszty za obie instancje idą do pozwanego. A jakbyś nie skarżył wyroku co do kosztów, to powód mimo oddalenia dostawałby koszty za I instancję.

Solen napisał:
A abstrahując od kosztów, to skarzyłeś pkt I czy/lub pkt III?

I I i III :(. "Standardowo" pkt I w zakresie odsetek od 33.100 od... do....i III w zakresie 10k + odsetki

KANTapli napisał:
Raczej nie stają się prawomocne, bo jak Sąd II instancji zmieni wyrok z zasądzającego na oddalający powództwo to koszty za obie instancje idą do pozwanego. A jakbyś nie skarżył wyroku co do kosztów, to powód mimo oddalenia dostawałby koszty za I instancję.

W takim przypadku nie stają się prawomocne, bo zostały zaskarżone przez drugą stronę!!!

szamag napisał:
Znajona z pracy mojej koleżanki (która też jeszcze czeka na wyniki) zdała. Nie miała 149 i w uzasadnieniu nawet o nim nie wspomniała.
Informacja na 100%.

to juz nic nie łapię...skoro nie oblewali ludzi z admina za brak zarzutu ze 149 kpa, to za co????? przeciez nie za błędy ortograficzne.....?

tommy_man napisał:
W takim przypadku nie stają się prawomocne, bo zostały zaskarżone przez drugą stronę!!!

Może - poprzedni post to było "głośne myślenie", idę po komentarz

KANTapli napisał:

Sąd nie może zmienić wyroku na niekorzyść. Chyba że druga strona wniesie apelacje, no ale wtedy ona zaskarży koszty i nie staną się one prawomocne

Solen napisał:
Powinno być raczej tak:)

Gratulacje :brawo:
Jaką koncepcję przyjąłeś co do kosztów?:)

bardzo ciekawą, gdyż ich nie zaskarżyłem w ogóle i wniosłem o zasądzenie kosztów postępowania odwoławczego

laboga napisał:
to juz nic nie łapię...skoro nie oblewali ludzi z admina za brak zarzutu ze 149 kpa, to za co????? przeciez nie za błędy ortograficzne.....?

może komisja poszła po linii igcia i oblewała za oparcie skargi na 149 par 3? :)

Czy ktoś wie za co były 2 oceny ndst z karnego w komisji nr 7 w W-wie? Jedna osoba - kod testu 413 - nie ma kodów z pozostałych części, więc może rezygnacja, a druga osoba?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót