Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kenderson napisał:
wiesz to na 100%?

tak pani w izbie to potwierdza

i co najgorsze nie wiadomo jaka forama tego egzaminu będzie tzn. moze nie być testu a moze być ustny ponoć gospodarcze i administracja moze byc oddzielnie ....wiec w sumie nic nie wiemy co i jak a jak testu nie bedzie to zadania moga być jeszcze gorsze ....gospodarcze odzielnie wiec tez i umowa moze być wyczesana w kosmos wiec same niewiadome

kenderson napisał:
a nie kończą tak jak my kończylismy (marzec/kwiecień)>?

czwarty rok idzie jeszcze takim samym trybem jak my dopiero rocznik kóry był (startował) w 2009 roku ma 3 letnia aplikacje i wtedy chyba kończyłby w czerwcu aplikacje

My zaczynaliśmy aplikację w październiku 2007, trwała 3,5 roku. Rok po nas zaczynał aplikację w styczniu 2009, trwa 3,5 roku.
Dopiero dla kolejnego rocznika, który zaczął aplikację w styczniu 2010, aplikacja trwa 3 lata.

Zatem rok po nas skończy aplikację w czerwcu 2012 r.

biedna_ja napisał:

i co najgorsze nie wiadomo jaka forama tego egzaminu będzie tzn. moze nie być testu a moze być ustny ponoć gospodarcze i administracja moze byc oddzielnie ....wiec w sumie nic nie wiemy co i jak a jak testu nie bedzie to zadania moga być jeszcze gorsze ....gospodarcze odzielnie wiec tez i umowa moze być wyczesana w kosmos wiec same niewiadome

czyli październik 2012 może być nie tylko miesiącem oszczedzania ale i nocą
długich noży :( dla aplikantów

A czy możesz przesłać swoją pracę z oceną na priva? Zabieram się za odwołanie, bo mam 2 z adm :-(

Kto powiedział że będzie jakaś zmiana w egzaminie, skąd się to wzieło?
Czy to nie zwykłe plotki ?

czy jest ktos z grupy 11? jak admin? co przechodzilo oprocz 149?

czy wiecie cos o srodowych wynikach grupy nr 2????

biedna_ja napisał:

a nie są to tylko plotki?... może ktoś coś chlapnął...

takie zmiany wymagałyby zmiany ustawy, a przecież co do innych zmian, np. egz. dwa razy do roku, nie słychać chęci ani woli sprawczej...

czy k.11 nie opublikowała wyników przed czasem? miał być 27.07...
ciekawe czy w k.2 też opublikują wcześniej...?

Witam,
właśnie zbieram się do pisania odwołania z gospodarczego, niestety coś mnie zamroczyło i wpisałam złą reprezentację:( i tylko i wyłącznie było to przyczyną mojego oblanego egzaminu:(zbieram informację i przeglądając forum natrafiłam na odniesienia w tym temacie do dwóch wyroków czy to chodzi o II CKN 24/98 II UKN 244/00 ??tzn. a więc chodzi o stanowisko które utrzymuje, iż reprezentacja z 379 ksh nie dotyczy wszystkich umów??

basiak24 napisał:
Witam,
właśnie zbieram się do pisania odwołania z gospodarczego, niestety coś mnie zamroczyło i wpisałam złą reprezentację:( i tylko i wyłącznie było to przyczyną mojego oblanego egzaminu:(zbieram informację i przeglądając forum natrafiłam na odniesienia w tym temacie do dwóch wyroków czy to chodzi o II CKN 24/98 II UKN 244/00 ??tzn. a więc chodzi o stanowisko które utrzymuje, iż reprezentacja z 379 ksh nie dotyczy wszystkich umów??

a masz juz opis oceny? bo jesli nie to lepiej chyba zaczekać co tam k1 nagryzmoliła

Witam Państwa,

od momentu gdy dowiedziałem się o ocenie z admu „2” - zacząłem przeglądać wątki na tym forum. Mam wrażenie, że przez ten egzamin stałem (staliśmy się) trochę ofiarami systemu - systemu który jest po prostu niesprawiedliwy.
W swoich zarzutach w skardze do WSA powołałem naruszenie przepisów 28.2 pr budowlanego, 28 kpa, 7,77,80 kpa – niestety nie napisałem zarzutu z art. 149 par 3 kpa – przez co jak w innych, rozlicznych przypadkach, mimo iż skarga okazałaby się w efekcie korzystna dla klienta, recenzenci wskazali, iż..”autor nie rozumie instytucji wznowienia postępowania w kpa”.

Kierunek poszukiwań orzeczeń NSA/WSA, które są sprzeczne z wytycznymi, pokazują inne rozwiązania jest właściwy.

Sądzę jednak, iż w odwołaniu należałoby pokazać również, iż przecież egzamin ten, jest EGZAMINEM PAŃSTWOWYM nie jest, dopuszczalne różnicowanie oceniania prac – niestety tak się w ubiegłym jak i w tym roku działo – efekty widać.

Skorą są miejsca w kraju gdzie zdający z takimi zarzutami jak powyższe dostawali „3” - to coś jest nie tak, narusza to takie wartości choćby jak wyrażona w konstytucji „równość wobec prawa”.

Oprócz argumentów merytorycznych warto w takim razie podnieść te formalne, dlatego proszę o kontakt osoby w podobnej jak moja sytuacji albo osoby które zdały adm nie powołując 149 par 3 kpa, służę swoimi pracami, jak również recenzjami. Chodzi o to aby pokazać K2 – iż w skali kraju występuje wielka niejednolitość oceniania, czego nie można zaakceptować.

Pozdrawiam i czekam na odezw.

Lenar napisał:
Witam Państwa,

od momentu gdy dowiedziałem się o ocenie z admu „2” - zacząłem przeglądać wątki na tym forum. Mam wrażenie, że przez ten egzamin stałem (staliśmy się) trochę ofiarami systemu - systemu który jest po prostu niesprawiedliwy.
W swoich zarzutach w skardze do WSA powołałem naruszenie przepisów 28.2 pr budowlanego, 28 kpa, 7,77,80 kpa – niestety nie napisałem zarzutu z art. 149 par 3 kpa – przez co jak w innych, rozlicznych przypadkach, mimo iż skarga okazałaby się w efekcie korzystna dla klienta, recenzenci wskazali, iż..”autor nie rozumie instytucji wznowienia postępowania w kpa”.

Kierunek poszukiwań orzeczeń NSA/WSA, które są sprzeczne z wytycznymi, pokazują inne rozwiązania jest właściwy.

Sądzę jednak, iż w odwołaniu należałoby pokazać również, iż przecież egzamin ten, jest EGZAMINEM PAŃSTWOWYM nie jest, dopuszczalne różnicowanie oceniania prac – niestety tak się w ubiegłym jak i w tym roku działo – efekty widać.

Skorą są miejsca w kraju gdzie zdający z takimi zarzutami jak powyższe dostawali „3” - to coś jest nie tak, narusza to takie wartości choćby jak wyrażona w konstytucji „równość wobec prawa”.

Oprócz argumentów merytorycznych warto w takim razie podnieść te formalne, dlatego proszę o kontakt osoby w podobnej jak moja sytuacji albo osoby które zdały adm nie powołując 149 par 3 kpa, służę swoimi pracami, jak również recenzjami. Chodzi o to aby pokazać K2 – iż w skali kraju występuje wielka niejednolitość oceniania, czego nie można zaakceptować.

Pozdrawiam i czekam na odezw.

Ci co zdali bez 149 p 3 ..hm ... już ich tu nie ma , wyrejestrowali się (przykład: Macius82). Tak więc raczej na nich bym nie liczył.

Witam wszystkich byłych aplikantów!
Mnie też nie udało się zdać egzaminu radcowskiego z adm, co było dość dużym szokiem. Nie powołałam art 149 par 3 mimo że powołałam potrzebne art min art 28 budowl i 28 kpa dot przymiotu strony, jak i 77 kpa.
Zgadzam się z użytkownikiem Lenar, że powodzenie ma zarzut w odwołaniu do komisji II stopnia, iż jest to egz państwowy, a nie komisjalny, skoro podobno w innych komisjach zdawały osoby, które art 149 nie powołały.

Jestem niestety w tej samej sytuacji co użytkownik Lenar, może ktoś inny zdał z adm, a nie miał powołanego zarzutu 149 ????? Liczę na wsparcie z innych komisji i miast- może razem uda się uczynić egzamin państwowym a nie regionalnym.
Pozdrawiam serdecznie,

kenderson napisał:
Ci co zdali bez 149 p 3 ..hm ... już ich tu nie ma , wyrejestrowali się (przykład: Macius82). Tak więc raczej na nich bym nie liczył.

No cóż ....może będą inni. Obawa, że udostępnienie pracy zaszkodzi jest moim zdaniem nierealna.

kenderson napisał:

zapomniałes jeszcze wymienić uzytkowników takich jak Euglena Zielona oraz Igciu (chociaż ten i tak ma ogromne zaslugi)

antekkk napisał:
zapomniałes jeszcze wymienić uzytkowników takich jak Euglena Zielona oraz Igciu (chociaż ten i tak ma ogromne zaslugi)

Ludzi, którzy zdani w ten sposób jest bardzo dużo. Sama znam kilka osób, ale próżne nadzieje, że ktoś wrzuci na forum. Prace będą udostępniane pomiędzy najbliższymi znajomymi więc trzeba poszukać we własnych kręgach. A co do Igcia, to jego zasługi tutaj są tak olbrzymie, że nie można od niego więcej oczekiwać. Był naszym wsparciem merytorycznym i mentalnym... :brawo:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót