blablab
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 276
Kibolski napisał:Identyczne obawy miałem ja.
Życzę sukcesu. Będę ściskał kciuki. Wierszyk na pewno poskutkował
![]()
haha, jeżeli zdam napiszę kolejna fraszkę... w przeciwnym razie będzie tren.......
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Kibolski napisał:Identyczne obawy miałem ja.
Życzę sukcesu. Będę ściskał kciuki. Wierszyk na pewno poskutkował
![]()
krysia111 napisał:Do osób które nie zaliczyły admina i udawadniały, że organy powinny badać przymiot strony
...........tak sobie czytam ostatnią nowelę k.p.a i przecież dodano art.
61a. Dostrzegacie co on zmienia w naszej sytuacji? Wydaje mi się, że
podważa calutką linię orzeczniczą. Art. 61 a został dodany właśnie
po to żeby postępowań nie wszczynały osoby nie posiadające przymiotu
strony.Co więcej w naszym kluczu powinno być naruszenie art. 61 a kpa.
To że wznowienie jest trybem nadzwyczajnym nie zwalnia ochybarganu ze
stosowania przepisów ogólnych o wszczęciu postępowania. Muszę zbadać
to jeszcze dokładniej ale art. 61 może się okazać ważnym argumentem w
odwołaniach. Mamy przecież pisać skargi nie tyle w oparciu o
orzecznictwo ale o przepisy prawa.
Co o tym sądzicie?
andd79 napisał:Kompletnie chybiona teoria ... nie wyskakiwałbym z takimi teoriami.
Zrezygnowany21 napisał:K5. W Warszawie znów szaleństwo.
pepegit napisał:dlaczego w K5 z admina tylko 9 ndst, a tak wogóle to z admina sa dobre oceny
w K17 też tylko 13 ndst i sporo dost
blablab napisał:Ok, skoro uważasz, że chybiona napisz dlaczego. Ja też już się z nią spotkałam. Kolega z pracy mi ją zapodał i niespecjalnie umiałam się ustosunkować. Dlatego pytam (bez krzty złośliwości) czemu uważasz, że chybiona?
krysia111 napisał:No tak, ale wobec czego w jakim celu zmieniono w 149 par 3 konieczność wydawania decyzji o odmowie na wydawanie postanowienia. Czy właśnie nie po to aby 149 był spójny z 61 a?
andd79 napisał:Dlatego, że przyjmowanie z góry że ktoś nie jest stroną przekreśla sens uprawnienia ze 145 par 1 pkt 4 - po to jest postępowanie wznowieniowe, żeby zbadać czy ktoś był stroną czy nie. Większość zapomina, że to tryb samodzielnego postępowania (tryb nadzwyczajny), zupełnie samodzielny i nie związany z merytorycznym zakresem postępowania, którego wznowienia się żąda - post. wznowieniowe ma inny cel niż postępowanie główne tj. badanie przesłanek ze 145. Przyjmując że wznawiamy tylko na wniosek strony to możemy od razu wyrzucić z kpa 145 par 1 pkt 4.