Dla przypomnienia. Mój post sprzed kilku dni:
Cytat:
RomanZ napisał:
Witam wszystkich
Czytam na temat fotoradarów i sam już nie wiem.
Liczę że ktoś mi udzieli jasnych rad.
W wakacje fotoradar Straży Miejskiej zrobił mi fotkę z tyłu (nie widać kierowcy).
Po jakimś czasie dostałem wezwanie do wskazania sprawcy z opcją mandatu dla mnie.
Na pismo nie odpowiedziałem i nie wiem kto kierował (na 99% ja lub kumpel z którym w tym okresie robiliśmy sobie objazd po Polsce).
Kilka dni temu otrzymałem kolejne pismo z Urzędu Miasta. Jeszcze go nie odebrałem.
Czego się mogę spodziewać w tym piśmie: przypomnienia, informacji o skierowaniu sprawy do Sądu czy czegoś innego? Pismo będę mógł odebrać dopiero za kilka dni.
Co w sytuacji gdy nie mam pewności czy to ja kierowałem a nie chcę mieć problemów z wymiarem sprawiedliwości? Przyjąć mandat mimo wątpliwości? Może jest szansa na uzyskanie fotki z kierowcą (choć gdyby była to pewnie bym ją dostał :/). A może z powodu braku fotki kierowcy Straż Miejska nie ma podstaw do ukarania mnie?
Proszę o jakąś pomoc
Odebrałem pismo nr 2 od SM.
Na podstawie art. 12 ust. 1 ppkt 5 ustawy z dnia 29/08/97 o straży gminnych (Dz. U. Nr 123, poz. 779) w oparciu o art. 7, 54§ 1, 4, 6 kpow w zw. z art. 75§ 1 kpk wzywają mnie do osobistego stawiennictwa w kwietniu w siedzibie SM w charakterze podejrzanego w sprawie o wykroczenie z art. 96§ 3 kw - nie wskazał osoby, której dnia xx powierzył do kierowania pojazd xxx.
Jednocześnie wskazują możliwość zakończenia prowadzenia czynności wyjaśniających przez SM na etapie postępowania mandatowego, bez konieczności stawienia się na przesłuchanie w charakterze osoby podejrzanej oraz bez sporządzania wniosku o ukaranie do Sądu Rejonowego.
Mając powyższe na uwadze, proponują mi promocję - 50% rabat w stosunku do pierwotnej kary za niewskazanie.
Oprócz tego wezwania otrzymałem wzór oświadczenia nr 3 (chyba dokładnie ten sam co w piśmie nr 1 z tym że kwota w oświadczeniu nr 3 jest przekreślona długopisem i dopisana też długopisem nowa kwota), formularz danych osobowych, pouczenie osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia.
No i co teraz?
1. Czekać na 12 marca kiedy to Trybunał Konstytucyjny orzeknie o niezgodności art. 96 § 3 z Konstytucją? Mój przypadek się pod to podciąga?
2. Ponieważ do SM mam spory kawałek a za dojazd i wolne w pracy mi nie zwrócą to nie uśmiecha mi się jechać. Można im wysłać jakieś oświadczenie czy lepiej nic nie odpisywać?
3. Jakieś inne rady, sugestie?
jac3nty napisał:
Szczepan, nie pękaj. Najwyższa kara grzywny o jakiej słyszałem za tzw. niewskazanie (a temat śledzę już ładny kawałek czasu) to 1.000 zł, a koszty sądowe nie są duże.
W piśmie nr 2 jakie otrzymałem od SM jest groźba, cytuję: "Na marginesie informuję, iż w przypadku skierowania wniosku o ukaranie do Sądu, Sąd za wskazane wykroczenia władny jest do ukarania sprawcy grzywną w wysokości od 50zł do 5000zł".