Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
to zapłać mandat, tu nie udzielamy porad jak ominąć prawo

no ale czemu straż miejska może omijać prawo ?

SN orzekł, że mogą, jesteś do tyłu kolego.....:D
Kierującego widac na zdjęciu ?

nie widać

od dawna mogą ich używać ?:rolleyes: pamietam ze w sierpniu była jakaś afera i wyszło najaw że nie mogą

Ale już mogą....Skoro kierującego nie widac to poczytaj sobie temat o fotoradarach...dużo tu o tym pisano...Powodzenia !

mam takie pytanie czy ktos mial odczynienia ze sg z rzeczenicy? zrobilim zdjecie z tylu pojazdu jak jechalismy nad morze w lipcu przyslali mi za tydzien standardowy druk i nic nie odpisalem byla cisza w pazdzierniku informacje ze sie przypominaja a dzis dostalem kolejny druk do wypelnienia juz drugi na zdjeciu nie widac kierujacego teraz pytanie zaniechac sprawy przesla do sadu czy dadza sobie spokoj? ewentualnie moze ktos mial podobny przypadek i jakie koszta wyszly w nakazowym? manadt mam na 100 zk lub 150 zl z punkt. ale jakbym mial dostac nakazowy z grzywna za niewskazanie kierujacego na 200 zl to wole zaplacic a tym debi.. nawet zl !!! jak dostane z sadu to juz za mandat nie musze placic?

rzepinka napisał:
mam takie pytanie czy ktos mial odczynienia ze sg z rzeczenicy? zrobilim zdjecie z tylu pojazdu jak jechalismy nad morze w lipcu przyslali mi za tydzien standardowy druk i nic nie odpisalem byla cisza w pazdzierniku informacje ze sie przypominaja a dzis dostalem kolejny druk do wypelnienia juz drugi na zdjeciu nie widac kierujacego teraz pytanie zaniechac sprawy przesla do sadu czy dadza sobie spokoj? ewentualnie moze ktos mial podobny przypadek i jakie koszta wyszly w nakazowym? manadt mam na 100 zk lub 150 zl z punkt. ale jakbym mial dostac nakazowy z grzywna za niewskazanie kierujacego na 200 zl to wole zaplacic a tym debi.. nawet zl !!! jak dostane z sadu to juz za mandat nie musze placic?
:mad:

Napisz po polsku, to może ktoś odpowie.

kforum napisał:
SN orzekł, że mogą, jesteś do tyłu kolego.....:D

To że SN orzekł jedno nie oznacza że sady mogą orzekać co innego

A i tak ciekawe co napiszą w uzasadnieniu. Bo słowne to komedia

Witam! Dziś do firmy w której pracuje przyszło wezwanie ze SM w Warszawie o przekroczeniu prędkości. W tym dniu byliśmy we dwóch jako pracownicy firmy w delegacji ale nie wiemy kto dokładnie w momencie robienia zdjęcia prowadził auto. Można jakoś się odwołać od mandatu, jest jakiś wzór pisma?

Mandatu jeszcze nie ma ...
Nie pamiętacie... wskaz kolegę, kolega wskaże ciebie
Oczywiscie wyprawa do Warszawy może okazać się nieunikniona.
Jako świadek ubiegasz sie o zwrot kosztów.

Jak zdjęcie czytelne i z przodu to jest duża szansa , że dojdą do tego kto prowadził

i pewnie wezwą nas obu i wybiorą który bardziej pasuje do zdjęcia? jeżeli tak to chyba rzucimy monetą lub się podzielimy na pół bo po co dawać się ciągać...

Pojedziecie jako świadkowie i zwrócą wam koszty podróży i zwrot utraconego zarobku. A może akurat zdjęcie niewyraźne.....

no i co jak będzie niewyraźne? jak jedziemy autem (akurat znów we dwóch) to też zwrócą koszty?

Oczywiście. Jak powiecie, że przyjechaliście obaj jednym autem to dostaniecie po połowie kosztów dojazdu + każdy z was wysokość utraconego zarobku.
A jak zdjęcie będzie niewyraźne, to obaj zeznacie, że nie pamietacie kto kierował i w sądzie sprawa upadnie - o ile w ogóle zdecydują się "puścić" sprawę do sądu.

w kwestii zwrotu kosztow, trzeba jakis wniosek wypisac, zwrot jest od razu na miejscu, jak to wyglada?

hubertozz napisał:
w kwestii zwrotu kosztow, trzeba jakis wniosek wypisac, zwrot jest od razu na miejscu, jak to wyglada?

zwrot przez kogo ? przez Sąd, czy przez SM ?

jak przez Sąd, to na miejscu wypełniasz stosowny druczek, a przelew masz po około dwóch miesiącach (wcześniej się nie spodziewaj) - oczywiście wcześniej otrzymasz specjalne "postanowienie" sądu w kwestii zwrotu (tak, tak - sam PT Sędzia się musi nad tym pochylić !)

a jak przez SM to... prawdopodobnie wogólne nic nie otrzymasz, bo sprytna SM nie wezwie was obu a tylko jednego, i to nie jako świadka ale jako podejrzanego :confused:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót