Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zapowiada się - jeżeli będziesz konsekwentny oczywiście - że swoje racje odnośnie barierek będziesz wykładał przed SSR, po wcześniejszym sprzeciwie od nakazowego :cool:

łatwo nie będzie, ale czemu nie próbować... :D

Witam mam takie pytanie czy mogę dostać zdjęcie z fotoradaru przenośnego który nie jest oznaczony w żaden sposób.

Możesz. Np. GiTD nie musi oznaczać miejsca pomiaru mobilnego. Nawet jeśli SM/SG nie miała oznakowania to na wynik pomiaru nie ma to wpływu i jak zmierzyli to raczej zarzut braku oznakowania nie rozwiąże problemu.

JTB napisał:
W praktyce niewykonalne.

Nie wiem czy w sytuacji którą widziałem kiedyś chodziło o barierkę ale wynik pomiaru był taki, że tir jechał 90km/h na wstecznym. Coś to było właśnie z odbiciem wiązki chyba

Możliwe, że miałeś na myśli ten film

Nie chodziło mi o to, że odbicia nie są możliwe ale o to, że tak opisane odbicie możliwe praktycznie nie jest bo przeczy prawom fizyki.
Odbicia powstają od dużych powierzchni metalowych, a w dodatku muszą one być pod odpowiednim kątem.
Instrukcja obsługi fotoradaru jest dla osób, które przeszły przeszkolenie i nie wymienia wszystkich możliwości, a to o czym pisze traktuje niejednokrotnie skrótowo bo kontekst ze szkolenia czytający ją powinien mieć.

Witam serdecznie taka fotka dotarła do mnie. I chciałbym się dowiedzieć czy jest odmówić mandatu. Samochód jest na ojca i musi podać sprawcę oczywiście przyznaje się ale... mam duże wątpliwości co do tego zdjęcia gdyż kojarzę ten dzień i wydaje mi się że gość obok mnie jechał szybciej. Jaką mam pewność, że ten ich śmieszny mobilny fotoradar zmierzył moją prędkość? I teraz pytanie czy przyznać się do winy czy jest sens się odwołać czy odpuścić i zapłacić. chociaż szczerzę.. wolę coś dziecku kupić niż tym złodziejom dać. 150zł i 4pkt 74km na 50 pomiar dokonano urządzeniem LTI 20/20 Tru CAM. Niby jest zdjęcie z celownikiem (celownik jest pod moją rejestracją, musiałem uciąć zdjęcie) ale sam nie wiem co o tym sądzić proszę o pomoc.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

TruCam jest laserem więc działa wybiórczo bardziej. Bardziej zastanawiałby mnie kąt pomiaru.

no właśnie o to mi chodzi zdjęcie zrobiono z odległości 43m, wiec samochód po lewej był jeszcze bliżej, skąd mam wiedzieć czy tamtego nie chwyciło. jeżeli odmówię przyjęcia mandatu to sprawa trafi do sądu? jak to może dalej wyglądać proszę podpowiedzieć mi co z tym zrobić :/
z góry serdecznie dziękuję

Zakładając, że laser stał 1m od drogi, a pasy mają szerokość 3m to kąt pomiaru wynosił 7,35°. TruCam nie ma w swoim zatwierdzeniu typu kąta pomiarowego ale UltraLyte, który wykorzystuje tą samą technologię ma i jest to 5,74° - czyli kąt został przekroczony.

Niestety bez biegłego trudno będzie się tu bronić. Z pewnością SM nie ma wiedzy o tym, że laser użyty pod kątem nie jest miarodajny. Podobnie Sąd nie ma pewnie takiej wiedzy.
Instrukcja na wszelki wypadek pomija ten "szczegół" i nawet mówi o poprawce cosinusowej, która w odniesieniu do laserów jest bzdurą totalną.

Niech zgadnę - pomiar w Bydgoszczy?

dokładnie kolego pomiar w bydgoszczy na grunwaldzkiej, oni sobie ten radar gdzies za samochodem albo w samochodzie ustawiaja nawet nie widziałem bo kolega na pasie obok zasłonił :D i kurcze sam nie wiem co zrobić generalnie nie chciałbym tego płacić. Owszem dostałem kilka zdjęć gdzie tylko ja byłem i nie kombinowałem tylko płaciłem ale w ten przypadek naprawdę mnie irytuje a mam 7 dni na odesłanie pisma

Myślisz, że jak odeślę pismo z odmową przyjęcia pod takim pretekstem to coś ugram ? można znaleźć jakiś zapis odnośnie pomiaru pod kątem czy raczej nie ?

W SM nie ugrasz nic. Taki argument mógłby mieć powodzenie dopiero w sądzie i to też nie ma pewności. Jeśli sąd powoła biegłego, który był kiedyś pracownikiem dostawcy laserów to może nie być zbyt różowo. GUM także może nie chcieć się przyznać do braku wiedzy merytorycznej. Długa batalia choć może warto byłoby ją stoczyć w imię swojej sprawy i innych.

Tak właśnie myślałem szkoda na to czasu... bardzo dziękuję za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam

Witam,
otrzymałam zdjęcie od straży miejskiej z Tarczyna. Zdjęcie zrobiono w miejscowości Pamiątka w Wigilię :(
Na zdjęciu widać dwa samochody jadące praktycznie tuż obok siebie. Czy takie zdjęcie może być dowodem, że to mój samochód wychwycił radar?
Proszę o opinie - czy mogę się odwoływać, czy pokornie zapłacić mandat?
Pozdrawiam
Marta

Załączniki

W Pamiątce są pętle indukcyjne a nie radar. Mierzą niezależnie prędkość dla każdego pasa.

Witam i proszę o pomoc. Kilka dni temu otrzymałem, od SM wezwanie (wraz z załącznikami) do wskazania kierującego pojazdem, który przekroczył prędkość. Pismo zawierało zdjęcie pozwalające na odczytanie tablicy rejestracyjnej, jednak rozpoznanie kierowcy na podstawie zdjęcia okazało się niemożliwe. Jestem współwłaścicielem tego pojazdu. Nie ja nim kierowałem, nawet nie użytkuje tego samochodu. W tym dniu byłem w pracy w mieście oddalonym o ponad 200 km. Drugim właścicielem jest moja żona, która mieszka w innym mieście.
Odpisałem straży miejskiej (emailem), że nie jestem jedynym właścicielem, nie jestem użytkownikiem tego pojazdu i nie prowadziłem go w tamtym dniu, co mogę z łatwością udowodnić, dodałem także, że na podstawie fotografii też nie jestem w stanie rozpoznać kierującego.
Nie powierzałem nikomu kluczyków i dowodu rejestracyjnego ponieważ od lat nimi nie dysponuję, w związku z tym nie jestem w stanie udzielić informacji.
W odpowiedzi otrzymałem również droga elektroniczna prośbę - cytuję "W celu prowadzenia dalszych czynności wyjaśniających proszę wskazać dane osobowe drugiego współwłaściciela ".
Czy mam obowiązek podania tych danych osobowych? Nie jestem z żoną w najlepszych stosunkach ale nie zamierzam palić za sobą mostów :sad:

A ja mam takie pytanie. Trochę wstępu.
Na fotkach jest pokazywana wartość F. W instrukcjach wszelkiej maści pisze, że to wartość ogniskowej obiektywu, czyli zoomu. Na przykładowych zdjęciach z instrukcji, z netu wartość ta to zazwyczaj F=35 do 40mm. Podobno na podstawie tej wartości można określić szerokość wiązki radaru.
Dla jakich celów jest podawany ten parametr?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót