Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W POlsce przed sądem trzeba mieć więcej szczęścia niż rozumu.
Pozdrawiam Człowiek Sukcesu, który miał szczęście ;)

Ostatnia edycja:
Ja wniosłam sprzeciw od nakazowego.Po czasie odebrałam pismo-odpis postanowienia Sądu Rejonowego w Białogardzie,że przekazują sprawę do rozpoznania innemu sądowi-Okręgowemu Sądowi w Koszalinie.Z Sądu Okręgowego z Koszalina odebrałam pismo-postanowienie, że przekierują sprawę do sądu najbliższemu mojemu miejscu zamieszkania.Wnioskowałam ,aby sprawę ze względu na odległość (600 km) przekierować na "mój" sąd.CZEKAM co będzie dalej.

załamany1 napisał:
Bywa tu jakiś admin lub mod?!
Nie przejmuj się tym nazwiskiem teścia.
Zamieszczając rzetelny wyrok z uzasadniem wykonałeś kawał dobrej roboty.
Dzięki Ci za to.

Czy obwiniony w sprawie o wykroczenie wezwany na przesłuchanie w charakterze obwinionego musi stawić się na wezwanie SM lub ITD? Jeśli tak to proszę o podstawę prawną?

Witam, mam pytanie dotyczące mandatu od ITD pewnie już były posty podobne do mnie ale no ciężko przejrzeć tyle stron.

Więc tak mój brat dostałem 3 dni temu wezwanie do powiadomienia ITD kto w listopadzie 2013 roku prowadził auto gdyż radar strzelił fotę na 200zł i 4pkt, tylko że no ani on ani ja nie pamiętamy który z nas prowadził. Dzis byłem w siedzibie IDT i podczas rozmowy dowiedziałem się że zdjęcie jest zrobione z tyłu pojazdu, zapytałem się czy w ogóle jest możliwość dostania pouczenia za to wykroczenie zgodnie z 41kw, dostałem odpowiedź ze muszę napisać pismo z uzasadnieniem ( że pracuje jako strażak i tego dnia spieszyłem się do pracy na pilne wezwanie ) i ze na 90% przejdzie. Gdy wychodziłem już zostałem zaczepiony przez osobę z którą rozmawiałem i powiedziała mi ta osoba że on na moim miejscu w ogóle by olał wszystko nie odpowiadał na żadne pismo z ITD i sprawa ulegnie przedawnieniu, powiedział mi że przy zdjęciu od tyłu rzadko jest wysyłana sprawę do sądu, i teraz nie wiem co z tym robić czy pisać na pouczenie czy może tak jak powiedziała mi ta osoba zostawić wszystko i czekać na przedawnienie. Czy jest może osoba na forum co zrobiła tak czyli zostawiła to wszystko i nie została pociągnięta do żadnej odpowiedzialności karnej?

i tak źle i tak niedobrze,

napiszesz że Ty się spieszyłeś i chcesz pouczenie - 90% będzie mandat, przyznaleś się

olejesz sprawę, to skażą Cię za niewskazanie, za prędkość umorzą

najlepiej i najpewniej pisać zgodnie z prawdą, tzn. podaj zamknięty krąg osób które wtedy mogły użytkować auto, tzn. Ty i brat. Ale nie pamiętasz kto prowadził.
Brat niech zezna, że też nie pamięta.

kujawiaczkaa napisał:
i tak źle i tak niedobrze,

napiszesz że Ty się spieszyłeś i chcesz pouczenie - 90% będzie mandat, przyznaleś się

olejesz sprawę, to skażą Cię za niewskazanie, za prędkość umorzą

najlepiej i najpewniej pisać zgodnie z prawdą, tzn. podaj zamknięty krąg osób które wtedy mogły użytkować auto, tzn. Ty i brat. Ale nie pamiętasz kto prowadził.
Brat niech zezna, że też nie pamięta.

Znaczy pracownik itd powiedział mi że na 90% podanie przejdzie i pouczą mnie bo no akurat spieszyłem się do pracy na pilne wezwanie czyli do straży pożarnej.

Druga rzecz nie wiem czy ITD może kierować wniosek o ukaranie za nie wskazanie bo chyba nie ma uprawnień z tego co sie doczytałem.

I jak ja mogę wskazać im że albo brat kierował albo ja jak dostałem od nich 3 kwity i w nich wypełnia się że albo właściciel, albo właściciel podaje kto, albo nie podaje i 500zł nie ma czegoś takiego że to albo to.

Wątpię aby ITD zastosowało pouczenie.
Kiedyś wracając z Sandomierza Policja wysuszyła prawie 30 za dużo .Po sprawdzeniu dokumentów pouczyli i obyło się bez mandatu. Jedyne słowa jakie usłyszeli ode mnie to "dziękuję i do widzenia". Pozdrawiam tych "szkiełów":)

Rafi,
W takim przypadku nie odpowiada się na ich kwitach, tylko pisze swój własny kwit.

Tylko co ja mam niby napisać im? Jak im napisze że nie wiem kto prowadził to wezwą i mnie i brata na przesłuchanie.

A co mam myśleć o tym co dziś powiedział mi pracownik ITD w ich głównej siedzibie czyli żebym pisał o pouczenie albo potem już gdy wychodziłem to tak jak pisałem mówił żebym olał sprawę bo oni mają takich sprawy tysiące i do zdjęcia z tyłu nikt nie będzie robił wniosku, tak jak mówię on powiedział że na moim miejscu by na nic nie odpisywał i sprawę olał. Ciekawi mnie czy ktoś miał podobną sytuację i olał ową sprawę

Rafi1990 napisał:
Tylko co ja mam niby napisać im?

mamy ci podyktować?

przecież napisałam Ci w poście wcześniej, że jeśli masz na wezwaniu wskazać osoby którym powierzyłeś (a nie kto kierował, nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz), to wskazujesz
że w tym czasie z pojazdu mogły korzystać dwie osoby, ja lub brat.

To organ ma wskazać i udowodnić kto kierował akurat w tym miejscu.
Na zdjęciu od tyłu tego nie widać więc sprawa jest do uwalenia, ale trzeba
czytać, choćby ten wątek.

Janussz dzięki :) Jednak wolę, aby dane zniknęły. Jak widać nikt nie kontroluje tego tematu i pewnie całego forum, bo klikam w "!" piszę i 0 odzewu.

Napiszcie mi proszę co mam robić w sprawie odpowiedzi której do tej pory nie dostałem z GITD, a dotyczyć miała wysłania do mnie zdjęcia mojego samochodu.
Na początku marca minie pół roku. :x

Państwowa instytucja, a nie liczy się z "petentami".
Jak można ich poważnie traktować? :mad::!:

załamany1 napisał:
Napiszcie mi proszę co mam robić w sprawie odpowiedzi której do tej pory nie dostałem z GITD, a dotyczyć miała wysłania do mnie zdjęcia mojego samochodu.
Na początku marca minie pół roku. :x

To chyba dobrze? Po roku sprawa się przedawni, jeśli nie wniosą sprawy do sądu.

gajwer napisał:
To chyba dobrze? Po roku sprawa się przedawni, jeśli nie wniosą sprawy do sądu.
To psychiczne znęcanie się. Zgodne z prawem.

Witam, trochę mnie nie było na tym Forum, ale śpieszę z dobrą nowiną:
oto już 12 marca Trybunał Konstytucyjny rozpozna pytanie prawne w sprawie zgodności art. 96 § 3 ustawy z dnia 20 maja 1971 r. Kodeks wykroczeń z art. 2 oraz 42 ust. 1 w zw. z art 31 ust. 3 Konstytucji RP.
Podmiot inicjujący postępowanie: Sąd Rejonowy Lublin-Zachód III Wydział Karny w Lublinie.
Trybunał Konstytucyjny rozpozna pytanie prawne w pełnym składzie. Rozprawie będzie przewodniczyć Wiceprezes TK Stanisław Biernat, sędzią-sprawozdawcą będzie Prezes TK Andrzej Rzepliński.
zob. Wskazanie sprawcy wykroczenia drogowego - Trybunał Konstytucyjny

Jak pisał Janussz w poście nr 449 w Trybunale Konstytucyjnym są 3 sprawy na ten temat:
K 3/13 – Podmiot inicjujący postępowanie: Prokurator Generalny,
SK 64/13 – Podmiot inicjujący postępowanie: Ł. W. [skarga konstytucyjna obywatela],
P 27/13 – Podmiot inicjujący postępowanie: Sąd Rejonowy Lublin-Zachód III Wydział Karny w Lublinie
Myślałem, że połączą je w jedno postępowanie, a tu niespodzianka, zdaje się, że wniosek Prokuratora Generalnego wpłynął ponad pół roku wcześniej niż wniosek Sądu Rejonowego w Lublinie.

Ostatnia edycja:
kujawiaczkaa napisał:
mamy ci podyktować?

przecież napisałam Ci w poście wcześniej, że jeśli masz na wezwaniu wskazać osoby którym powierzyłeś (a nie kto kierował, nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz), to wskazujesz
że w tym czasie z pojazdu mogły korzystać dwie osoby, ja lub brat.

To organ ma wskazać i udowodnić kto kierował akurat w tym miejscu.
Na zdjęciu od tyłu tego nie widać więc sprawa jest do uwalenia, ale trzeba
czytać, choćby ten wątek.

Ok dzięki za odpowiedź, jednak będę próbował pisać z prośbą o pouczenie i będe tak kombinował że spieszyłem się w związku ze służbą na którą dostałem wezwanie. Pytanie mam na temat tego jak oni liczą czas na wystawienie mandatu od zrobienia mi zdjęcia 180 tak ? jeżeli dobrze interpretuje przepisy a co się stanie jeżeli przekroczą ten czas? w moim przypadku zostało minimalnie ponad 60 dni i jak rozmawiałem w GITD to powiedzieli mi że jak napisze o pouczenie to minimim 2 miesiące bede czekał na odpowiedź więc co wtedy gry odpowiedzą mi np że jednak dostaje mandat ale mini 180 dni od daty zarejestrowania wykroczenia?

Jak nie zdążą z mandatem to mogą skierować do sądu ( tak mi się wydaje)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót