Witam
Otrzymałem 25 .03 2014 wezwanie alternatywne od GITD miałem już zamiar się poddać i wysłać im odpowiednie oświadczenie, ale ostatecznie postawiłem wysłać do nich pismo następującej treści.:
W odpowiedzi na Państwa pismo j/w z dnia 25.03.2014 r. proszę o wskazanie na jakiej podstawie prawnej zostało ono do mnie skierowane? W związku z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego z dn. 12.03.2014 roku Sygn. akt P 27/13, w którym to Trybunał Konstytucyjny stwierdził że “…nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe. Jeżeli organ nie ma wątpliwości, kto jest sprawcą wykroczenia drogowego, co jest warunkiem koniecznym ukarania go mandatem karnym w postępowaniu mandatowym, nie może jednocześnie podejmować czynności zmierzających w kierunku ujawnienia innego sprawcy tego wykroczenia. Z drugiej strony, jeżeli organ ma wątpliwości co do tego, czy sprawcą wykroczenia jest właściciel lub posiadacz pojazdu, to – nie może go ukarać mandatem karnym ” Przesłane przez Państwa pismo jest właśnie tego rodzaju alternatywnym żądaniem, o którym mówi Trybunał Konstytucyjny w swoim wyroku, w związku z powyższym pytam po raz kolejny dlaczego zostało do mnie skierowane? Zgodnie z art. 190 Konstytucji RP Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego mają moc powszechnie obowiązującą i są ostateczne.
W takim razie przesłane przez Państwa pismo uważam, za sporządzone niezgodnie z obowiazującymi przepisami prawa i zawarte w nim żądania za bezpodstawne.
Informuję, że w przypadku dalszego nękania mnie bezprawnymi działaniami noszącymi znamiona wyłudzenia i przestępstwa urzędniczego sprawa zostanie skierowana do prokuratury przeciwko funkcjonariuszowi, który takie działania podejmie.
Co o nim sadzicie macie jakieś uwagi?