Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wmen napisał:
Dziś przyszło na mój adres wezwanie, w którym SM Warszawa żąda od MOJEGO SYNA - 2,5 letniego brzdąca przyznania się do prowadzenia pojazdem lub wskazania kierującego
.
Sądzę że trzeba to przeczekać, dadzą sprawę do sądu oczywiście wyrok nakazowy za nie wskazanie dostanie Twój syn. Potem trzeba napisać sprzeciw i czekać grzecznie na termin normalnej rozprawy. Może sąd się zorientuje że jest coś nie tak z obwinionym (pewności jednak nie ma).

Dodzwoniłem się do straży miejskiej w W-wie i chyba wyjaśniłem sytuację. Otóż niekompetentna strażniczka wystawiła wezwanie bazując na adresie zameldowania z bazy centralnej ewidencji ludności. Ja nie jestem zameldowany pod adresem zamieszkania, ale mój syn już tak. Mimo iż młodsza inspektor (chyba na wyrost) miała dostęp do bazy z peselami, nie przeszkadzało jej to wcale w wystawieniu mandatu dwulatkowi. Cóż... Odpiszę strażnikom w imieniu syna z wyjaśnieniem sytuacji. Przez telefon rozmawiałem z dość tajemniczym strażnikiem - z oporami zgodził mi się podać personalia, ale w sumie nie mam żadnego potwierdzenia przeprowadzenia rozmowy.

czytam, czytam i mam mętlik w głowie :help:
żona otrzymała wezwanie ze SM, zdjęcie zupełnie nieczytelne.
w rodzinie dwóch kierowców mąż(ja) i syn.
Co ma zrobić żona?

proszę o konkretną odpowiedź.

ciernik68 napisał:
czytam, czytam i mam mętlik w głowie :help:
żona otrzymała wezwanie ze SM, zdjęcie zupełnie nieczytelne.
w rodzinie dwóch kierowców mąż(ja) i syn.
Co ma zrobić żona?

proszę o konkretną odpowiedź.

-Wskazać osobę (lub osoby) której żona powierzyła pojazd do użytkowania lub kierowania w dniu zdarzenia
-Przyjąć mandat jeżeli to ona kierowała
-odmówić przyjęcia mandatu i obronić się w sądzie, że pomiar był wykonany nieprawidłowo (ciężka sprawa w Polsce)

Mikidz napisał:
odmówić przyjęcia mandatu i obronić się w sądzie, że pomiar był wykonany nieprawidłowo (ciężka sprawa w Polsce)

nie tą drogą :confused:
zdjęcie nieczytelne, powiadasz.... a zatem

owszem, żona ma wskazać osoby którym powierzyła
zapewne te dwie osoby jechały razem, nie pamiętają dokładnie kto w danym momencie prowadził

SM będzie usilnie próbowała nałożyć na jedną z tych osób mandat i skłonić do jego przyjęcia - należy odmówić biorąc pod uwagę powyższe fakty

i wtedy najpewniej SM skieruje wniosek o ukaranie do sądu, nie wystraszyć się tylko skazującego nakazowego;)

mattyah napisał:
zapewne te dwie osoby jechały razem, nie pamiętają dokładnie kto w danym momencie prowadził

dzięki dokładnie tak było :)

Mandat z fotoradaru - czy słusznie?

Witam,

Wczoraj otrzymałem listownie pisemko ze Straży Gminnej w Kamienicy Podlaskiej (jakieś 80 km od mojej miejscowości) że zostało zarejestrowane wykroczenie i teraz mam się przyznać lub wskazać kierującego, a jak nie, to do sądu. Zdjęcia nie dołączono, a było robione urządzeniem mobilnym i mam co do jego rzekomego wykonania sporo wątpliwości. Wiem, że wtedy kierowałem ja, co do tego nie mam wątpliwości, ale cała reszta budzi moje zastrzeżenia. Wwiązku z tym naskrobałem pismo, które mam zamiar im wysłać, ale zanim to chcę się zorientować czy ma to jakiś sens?

oto moje pisemko:

Szanowni Państwo,

W związku z otrzymaniem od Państwa oświadczenia SG551-I-******/95 w celu przyznania się do prowadzenia pojazdu lub wskazania osoby kierującej pojazdem marki BMW o nr. rej. K*****6 w miejscowości Wanaty, ul. Warszawska 50 o godzinie 10:21:00, kiedy to miała miejsce rzekoma kontrola prędkości oświadczam, iż nie mam wątpliwości co do tego, że w tym dniu o wspomnianej porze prowadziłem osobiście w.w. samochód i nie podlega to moim wątpliwościom. Wątpliwościom natomiast podlega fakt wykonania zdjęcia przez urządzenie pomiarowe oraz czy zdjęcie zostało wykonane prawidłowo wg. przepisów prawa, które reguluje kiedy i jakie zdjęcie zarejestrowane przez urządzenie jest prawnie ważne i obowiązujące osobę, która dopuściła się wykroczenia. Ponieważ do wniosku, które od Państwa otrzymałem nie załączono materiału dowodowego w postaci zdjęcia, w terminie do 30 dni od otrzymania niniejszego pisma proszę o dosłanie w formie elektronicznej lub pisma:

-zdjęcia nr. 50000616_095.BIF bez żadnej obróbki cyfrowej, na którym widać tylko i wyłącznie jeden pojazd z widocznymi tablicami rejestracyjnymi i twarzą kierowcy, na którym nie znajdują się inne elementy metalowe mogące zakłócić pracę urządzenia dokonującego pomiaru;

-świadectwo legalizacji urządzenia pomiarowego na dzień przeprowadzonej kontroli;

-dokładnego opisu i dokumentacji zdjęciowej poprawnego oznakowania miejsca pomiaru prędkości w dniu zarejestrowania wykroczenia.

Niniejszego pisma proszę nie traktować jako próby uniknięcia mandatu. Jeżeli Państwo udowodnią, że zdjęcie zostało faktycznie wykonane i zostało wykonane poprawnie, mandat zostanie opłacony w ustawowym terminie 7 dni od momentu dostarczenia dowodów ukazujących moją winę. Mimo, iż brak jest w tej chwili podstaw prawnych zobowiązujących organ ścigania do wysyłania właścicielowi zdjęcia wykonanego przez urządzenie rejestrujące jako podejrzany o dokonanie wykroczenia, poinformowany o konsekwencjach przyjęcia jak i braku przyjęcia mandatu karnego mam prawo wiedzieć, że mandat karny został nałożony zgodnie z polskim prawem dlatego do momentu uzyskania od Państwa odpowiedzi wstrzymuję się z wypełnianiem dostarczonego mi w dniu 26.05.2014 wniosku Sygn.SG5521-I-******/95.

Do niniejszego pisma załączam kopię dokumentów przesłanych przez Państwa (załączniki kopia 1, kopia 2).

Informuję również, że jeżeli nie będą Państwo w stanie udowodnić mojej winy poprzez przesłanie do mnie materiałów dowodowych, o których wspomniałem wyżej będę żądał odstąpienia od ukarania oraz pisemnego oświadczenia o odstąpieniu od czynności wraz z potwierdzeniem, że sprawa Sygn.SG5521-I-100514/95 została anulowana. W przypadku braku przeslania stosownego oświadczenia, które ukazuje moją winę lub odstąpienie od ukarania sprawa zostanie zgłoszona na Policję, a dalej zostanie skierowana do Sądu z powództwa cywilnego przeciwko Straży Gminnej w Kamienicy Polskiej z tytułu próby wyłudzenia.

Z wyrazami szacunku,

RE: Mandat z fotoradaru - czy słusznie?

NosferRT napisał:
teraz mam się przyznać lub wskazać kierującego
A co ma pan napisane w pouczeniu...?

Hej,
czy ktoś "skorzystał" z luki prawnej o braku przepisu uprawniającego GITD do skierowania sprawy do sądu? czyli odmówił wskazania osoby kierującej pojazdem lub odmówił przyjęcia mandatu?
Jeśli tak to czy sąd umorzył sprawę?

Pozdrawiam

mattyah napisał:
owszem, żona ma wskazać osoby którym powierzyła

SM będzie usilnie próbowała nałożyć na jedną z tych osób mandat i skłonić do jego przyjęcia - należy odmówić biorąc pod uwagę powyższe fakty

i wtedy najpewniej SM skieruje wniosek o ukaranie do sądu, nie wystraszyć się tylko skazującego nakazowego;)

Fajnie, też jestem w takiej sytuacji (zdjęcie od tyłu, nie pamiętamy kto prowadził), czytam ten wątek wstecz już od kilku dni, cofnąłem się o jakieś 3000 postów. Wielokrotnie natrafiając na już było poczytaj wcześniej. Rzeczywiście mniej więcej wiem co mam zrobić (zacytowałem) ale... . Przez te kilka godzin czytania nie natrafiłem na wzór pierwszej odpowiedzi, być może wszyscy tutaj mają taką łatwość formułowania pism, że nikt tego braku nie zauważył, czy może jest jakiś zakaz publikowania takich przykładów.
Czy jest zakaz?
Czy ktoś to pisał i może się podzielić?

Wejdź na portal 3obieg. Znajdziesz tam masę wzorów pism do SM.

Będzino, słupek 29,2, przy stacji Orlen, czy szarym fotoradarem ciągle mają prawo pstrykać i wymuszać?

Witam.
Mam pytanie: W jaki sposób SM ma prawo uzyskać dane o prowadzącym pojazd i na tej podstawie wystawić wniosek o ukaranie?
1. czy na drodze przesłuchania świadka/obwinionego?
2. Na podstawie pisemnego oświadczenia użytkownika pojazdu (bez przesłuchania) - a jeżeli użytkownik wskazał inną osobę, która w tym czasie mogła użytkować pojazd to czy nie musi przesłuchać użytkownika w charakterze świadka/obwinionego?
3. czy na podstawie dokumentów zdobytych z Urzędu Miasta wydz. ewidencji ... ustalić sprawcę i bez przesłuchania i całej procedury udzielenia mandatu skierować sprawę od razu do Sądu?
Na pisemne żądanie SM o wskazanie komu powierzyłem pojazd, ale z powodu nieczytelnego zdjęcia (marna xerokopia oryginału, na zdjęciu 2 pojazdy, i zarys postaci a raczej szara plama)nie mogłem się rozpoznać.... wypełniłem swój obowiązek i wskazałem człowieka. Telefonicznie poinformowałem SM że nie mogę się rozpoznać ponieważ zdjęcie jest nieczytelne. SM skierowała wniosek o ukaranie stawiając 2 zarzuty - przekroczenie prędkości i wprowadzenie w błąd "organu" w pisemnym oświadczeniu. Czy bez przesłuchania świadka/obwinionego SM ma do tego prawo?

poprawka -nie wskazałem kierującego, ale wskazałem osobę, której użyczyłem pojazd do kierowania w tym czasie.

Ludzie, mamy swoje prawa. Jeżeli nie wiecie kto prowadził to nie kłamcie, nie kombinujcie, tylko piszcie zgodnie z prawdą. Jeżeli zaczniecie ściemniać to będą wam chcieli przywalić za mataczenie. Oto uniewinniający wyrok Sądu dla osoby, która nie była w stanie wskazać kierującego. Przeczytajcie uzasadnienie. Jest tam m.in.: nie udowodniono że obwiniony wiedział kto prowadził, wątpliwości rozstrzyga się na korzyść obwinionego (art 5 par 2 kwk), oraz że oskarżony nie ma obowiązku dowodzenia swej niewinności (art 74 par. 1 kwk) Grafiki ściągnąłem z konta facebook "Nielegalne radary do kosza", chyba nie będą mieli mi tego za złe, ale proszę oto link do orzeczenia: http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/150525200001006_II_W_000471_2013_Uz_2014-04-29_001

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Jak to było?
Jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Jednak powolutku wraca może "normalność".

Janussz, wróci ci "normalność" jak przyklepią mandaty bez tolerancji za przekroczenie prędkości nawet o 1 km/h. To dopiero będzie jazda, skoro z reguły pomiar prędkości fotoradarem obarczony jest błędem o ok. 2-3 km/h w zależności od szybkości jazdy.

Zrobili z nas "zwierzynę łowną". Im większe restrykcje, tym większy brak zaufania do służb powołanych do ochrony obywateli. A im większy brak zaufania, tym bardziej zwiększa się poziom maskowania przed zagrożeniem. Rejestracja stanie się wtedy jak tarcza strzelecka, a widział ktoś w przyrodzie by jelenie miały na sobie wymalowane jaskrawe kółko ułatwiające znalezienie ich w lesie? A no nie, ewolucja spowodowała to, że barwy tych zwierząt są trudne do łatwego dojrzenia wśród roślin. Ewolucja pozwoli też Polakom odpowiednio zareagować na takie restrykcje. Przykład, dopóki nie byłem pod tak permanentnym nadzorem płaciłem mandat ze wstydem i obiecywałem poprawę. Teraz niczego nie zapłacę jak mi nie udowodnią i nic im nie da zmniejszenie limitów i zwiększanie restrykcji.

Foto z radaru

Witam być może powtórzę opis sytuacji i pytania, ale nie mogę dokopać się do mojego poprzedniego wątku. Otóż w lutym przyszedł mandat z ITD na właściciela pojazdu. Mój tata jako właściciel wskazał mnie i mojego męża, że w tym czasie my użytkowaliśmy auto, wiem na 100%, że zdjęcie jest zrobione od tyłu nie widać na nim kto kieruje ja czy mąż ( jechaliśmy razem), teraz niedawno przyszło pismo na mnie z ITD ,że z ich danych wynika, że ja jestem właścicielem auta, które ma zrobione foto!?? jak ja mogę być właścicielem, skoro ja nie posiadam żadnego auta, to po 1 a po drugie ... dostałam również z tym listem druczek do wypełnienia, że mam wskazać, kto kierował, albo wziąć mandat na siebie... co robić? wypełniać odsyłać czy czekać na wezwanie od ITD na przesłuchanie? .... następna sprawa, przyszły 2 następne mandaty, również zrobione w tym samym miejscu co 1 mandat, również zrobione od tyłu, i jak wyżej prowadziłam ja albo mój mąż... właściciel pojazdu ojciec, czy tata w przypadku tych 2 mandatów również ma wskazać mnie, że mi pożyczył auto ? czy czekać na wezwanie od ITD? czy ma odesłać i ja mam czekać na pismo od nich żeby wskazać kto prowadził w tym dniu?? . Czy będąc na przesłuchaniu w ITD pokażą mi zdjęcia z fotoradarów? jak załatwić to, żeby ponieść najmniejsze konsekwencje. Dodam, że ani mąż ani ja nie jeździmy jak piraci, w terenie zabudowanym zwalniamy, a na mandatach przekroczona jest prędkość o max 10km/h. dziękuję za informacje. będę wdzięczna

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót