Mandat z fotoradaru - czy słusznie?
Witam,
Wczoraj otrzymałem listownie pisemko ze Straży Gminnej w Kamienicy Podlaskiej (jakieś 80 km od mojej miejscowości) że zostało zarejestrowane wykroczenie i teraz mam się przyznać lub wskazać kierującego, a jak nie, to do sądu. Zdjęcia nie dołączono, a było robione urządzeniem mobilnym i mam co do jego rzekomego wykonania sporo wątpliwości. Wiem, że wtedy kierowałem ja, co do tego nie mam wątpliwości, ale cała reszta budzi moje zastrzeżenia. Wwiązku z tym naskrobałem pismo, które mam zamiar im wysłać, ale zanim to chcę się zorientować czy ma to jakiś sens?
oto moje pisemko:
Szanowni Państwo,
W związku z otrzymaniem od Państwa oświadczenia SG551-I-******/95 w celu przyznania się do prowadzenia pojazdu lub wskazania osoby kierującej pojazdem marki BMW o nr. rej. K*****6 w miejscowości Wanaty, ul. Warszawska 50 o godzinie 10:21:00, kiedy to miała miejsce rzekoma kontrola prędkości oświadczam, iż nie mam wątpliwości co do tego, że w tym dniu o wspomnianej porze prowadziłem osobiście w.w. samochód i nie podlega to moim wątpliwościom. Wątpliwościom natomiast podlega fakt wykonania zdjęcia przez urządzenie pomiarowe oraz czy zdjęcie zostało wykonane prawidłowo wg. przepisów prawa, które reguluje kiedy i jakie zdjęcie zarejestrowane przez urządzenie jest prawnie ważne i obowiązujące osobę, która dopuściła się wykroczenia. Ponieważ do wniosku, które od Państwa otrzymałem nie załączono materiału dowodowego w postaci zdjęcia, w terminie do 30 dni od otrzymania niniejszego pisma proszę o dosłanie w formie elektronicznej lub pisma:
-zdjęcia nr. 50000616_095.BIF bez żadnej obróbki cyfrowej, na którym widać tylko i wyłącznie jeden pojazd z widocznymi tablicami rejestracyjnymi i twarzą kierowcy, na którym nie znajdują się inne elementy metalowe mogące zakłócić pracę urządzenia dokonującego pomiaru;
-świadectwo legalizacji urządzenia pomiarowego na dzień przeprowadzonej kontroli;
-dokładnego opisu i dokumentacji zdjęciowej poprawnego oznakowania miejsca pomiaru prędkości w dniu zarejestrowania wykroczenia.
Niniejszego pisma proszę nie traktować jako próby uniknięcia mandatu. Jeżeli Państwo udowodnią, że zdjęcie zostało faktycznie wykonane i zostało wykonane poprawnie, mandat zostanie opłacony w ustawowym terminie 7 dni od momentu dostarczenia dowodów ukazujących moją winę. Mimo, iż brak jest w tej chwili podstaw prawnych zobowiązujących organ ścigania do wysyłania właścicielowi zdjęcia wykonanego przez urządzenie rejestrujące jako podejrzany o dokonanie wykroczenia, poinformowany o konsekwencjach przyjęcia jak i braku przyjęcia mandatu karnego mam prawo wiedzieć, że mandat karny został nałożony zgodnie z polskim prawem dlatego do momentu uzyskania od Państwa odpowiedzi wstrzymuję się z wypełnianiem dostarczonego mi w dniu 26.05.2014 wniosku Sygn.SG5521-I-******/95.
Do niniejszego pisma załączam kopię dokumentów przesłanych przez Państwa (załączniki kopia 1, kopia 2).
Informuję również, że jeżeli nie będą Państwo w stanie udowodnić mojej winy poprzez przesłanie do mnie materiałów dowodowych, o których wspomniałem wyżej będę żądał odstąpienia od ukarania oraz pisemnego oświadczenia o odstąpieniu od czynności wraz z potwierdzeniem, że sprawa Sygn.SG5521-I-100514/95 została anulowana. W przypadku braku przeslania stosownego oświadczenia, które ukazuje moją winę lub odstąpienie od ukarania sprawa zostanie zgłoszona na Policję, a dalej zostanie skierowana do Sądu z powództwa cywilnego przeciwko Straży Gminnej w Kamienicy Polskiej z tytułu próby wyłudzenia.
Z wyrazami szacunku,