fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W sprawie homologacji Iskier prokuratura prowadzi dochodzenie.
Gdyby mnie chciano wlepić mandat z pomiaru Iskrą - odmówiłbym.
Przed sądem wnioskowałbym o odroczenie sprawy do czasu zakończenia dochodzenia.
Zresztą, już są wyroki sądów wskazujące, iż to urządzenie jest używane nielegalnie.

Dostałem wezwanie do wskazania kto prowadził auto, ze zdjęciem, na którym mógłbym wskazać, mojego kota lub psa rodziców, bo i tak nic nie widać. Odpisałem, że proszę o wyraźniejsze zdjęcie, bo jechałem w 3 osoby dorosłe, a było to 2-3 miesiące temu i nie wiem kto prowadził, pojazd w danej chwili. Teraz dostałem kolejne wezwanie, że jako właściciel muszę wskazać kto prowadził, a co jak nie wiem, kto tego dnia o 10:09 prowadził auto, wiem kto był w środku, ale nie wiem kto za kółkiem, a nie chce fałszywie zeznać, co mam odpisać?

Straszą mnie art. 129b ust. 3 pkt 7.

Wiesz co? Ja osobiscie-majac podobna sytuacje do Twojej-wskaze,ze jechalem pojazdem z dziewczyna,i w momencie uchwycenia zdjecia nie wiem kto siedzial za kolkiem. Niech po zdjeciu dochodza-Ty sie wywiazales ze wskazania:)

cześć
Mam pytanie odnośnie Art 96 par 3 Kodeksu Wykroczeń

Par 1 mówi:
§ 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu dopuszcza:
1) do prowadzenia pojazdu osobę niemającą sprawności fizycznej lub psychicznej w stopniu umożliwiającym należyte prowadzenie pojazdu,
2) do prowadzenia pojazdu osobę niemającą wymaganych uprawnień,
3) do prowadzenia pojazdu osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka,
4) pojazd do jazdy pomimo braku wymaganych dokumentów stwierdzających dopuszczenie pojazdu do ruchu,
5) pojazd do jazdy, pomimo że pojazd nie jest należycie zaopatrzony w wymagane urządzenia i przyrządy albo pomimo że nie nadają się one do spełnienia swego przeznaczenia,
6) do korzystania z pojazdu samochodowego w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem,
podlega karze grzywny.

Powyżej żaden z punktów nie mówi o przekroczeniu prędkości

Więc jakie uzasadnienie ma podany paragraf zwykle przez straż miejską
§ 3. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

Tej samej, jednak przekroczenie prędkości nie kwalifikuje się pod Artykuł 96
Tej samej czyli żadnej karze. Dobrze rozumiem?

Madzianek - tak im napisałem, że jechałem w 3 osoby dorosłe, ale nie wiem kto w danej chwili prowadził, bo ze zdjęcia nie mogę rozpoznać, prosiłem o dokładniejsze zdjęcie, ale nie dosłali, tylko powołali się na ten artykuł, że mam obowiązek wskazać.

wskazanie mialo miejsce-niech sami dochodza kto kierowal. przed sadem nie dostaniesz za niewskazanie:)

stachuu napisał:
Powyżej żaden z punktów nie mówi o przekroczeniu prędkości
O przekroczeniu prędkości mówi art. 20 p.r.d., a na podstawie art. 92a k.w. za to przekroczenie można nałożyć grzywnę, art. 78 ust 4 i 5 p.r.d. mówi o obowiązku wskazania, a z art. 96§3 można ukarać za niewskazanie, przeczytaj te artykuły w uważnie, będziesz miał tam odpowiedzi na swoje pytania.
natash napisał:
Madzianek - tak im napisałem, że jechałem w 3 osoby dorosłe, ale nie wiem kto w danej chwili prowadził, bo ze zdjęcia nie mogę rozpoznać, prosiłem o dokładniejsze zdjęcie, ale nie dosłali, tylko powołali się na ten artykuł, że mam obowiązek wskazać.
Jest to typowe niewskazanie komu powierzyłeś pojazd do kierowania lub używania. Przeczytaj art. 78 ust 4 i 5 p.r.d., nic tam nie ma o zdjęciu. Ty masz wskazać komu powierzyłeś pojazd, a nie kto w nim jechał lub kto mógł go używać. Art. art. 78 ust 4 i 5 p.r.d., dotyczy wszystkich przypadków niewskazania, również tych gdy pojazd jest nieprawidłowo zaparkowany i nie ma w nim kierowcy. Ważne jest żeby było wykroczenie, a w przypadku nieprawidłowego zaparkowanie nie musi być żadnego zdjęcia, tylko naoczne stwierdzenie wykroczenia przez SM/SG, Policję.
miedzianek napisał:
wskazanie mialo miejsce-niech sami dochodza kto kierowal. przed sadem nie dostaniesz za niewskazanie
Moim zdaniem w sądzie dostaniesz na 100% grzywnę, no i oczywiście koszty postępowania. W żadnym z tych przypadków nie wskazaliście komu powierzyliście pojazdy do kierowania lub używania.

pojazd zostal powierzony mi do uzywania,ale nie oznacza to,ze tylko ja musialem uzywac. mozna wskazac kilku uzytkownikow na dany moment-i ktory ma wiedziec,kto kierowal? przyzna sie,moze sie okazac,ze to nie on-i wtedy falszywe oskarzenia. nie przyzna sie,nie mozna mu wystawic mandatu za wykroczenie,bo nie ma pewnosci co do sprawcy. a zgodnie z ustawa o ochronie danych osobowych-nie masz obowiazku,a nawet nie mozesz prowadzic spisu osob,ktore w danym momencie kierowaly. wg mnie wskazanie kregu kierowcow wyczerpuje znamiona niewskazania. jesli napiszersz wprost,ze nie wiesz kto kierowal,lub ze moglo kierowac kilka osob-ok,moze to byc niewskazanie. jesli jednak podasz konkretnie np siebie matke i ojca-to oni musza dowiesc,kto kierowal w momencie wykroczenia-wskazales krag osob-wywiazales sie z swojego obowiazku. nie widze tu podstaw do nalozenia grzywny za niewskazanie.

a co jesli kierowal kolega z afryki?

Sprawa wygląda tak:
1. Otrzymałem wezwanie ze straży gminnej wraz ze zdjęciem oraz druczkami. Do wyboru do koloru: 200zł i 4pkt (nie wiem czemu mandat z górnej granicy) lub 300zł za 96 § 3 kw.
2. Wysłałem im własne oświadczenie, w którym napisałem, że nie znam danych osoby, która kierowała i że w związku z tym wyrażam zgodę na 100zł za 96 § 3 kw.
3. Otrzymałem pocztą mandat na kwotę 300zł za 96 § 3 kw (już taki druczek z nr konta itp).

Pewnie to zapłacę, bo nie chce mi się z nimi bawić ale zastanawiam się czy ten mandat jest wystawiony zgodnie z prawem? Ponieważ nie wyraziłem zgody na 300zł. Jeszcze zrozumiałbym gdyby SG skierowała wniosek o ukaranie do Sądu, albo wysłała jakieś inne pisma ale żeby tak odrazu mandat? :) Czy SG może mi wystawić mandat na dowolną kwotę (wg taryfikatora) bez pytania o zgodę? Czy jest gdzieś uregulowana procedura wystawienia mandatu? Bo chciałbym się dokształcić w tym temacie.

miedzianek napisał:
jesli jednak podasz konkretnie np siebie matke i ojca-to oni musza dowiesc,kto kierowal w momencie wykroczenia-wskazales krag osob-wywiazales sie z swojego obowiazku. nie widze tu podstaw do nalozenia grzywny za niewskazanie.
Ustawa o ochronie danych osobowych nie ma tu zastosowania. Ty masz wiedzieć komu w konkretnym czasie powierzyłeś pojazd, taki jest zapis w p.r.d. Brak tej wiedzy jest wykroczeniem. Jeszcze raz przytoczę: Postanowienie Sądu Okręgowego w Białymstoku z dnia 26 września 2012 r. sygn. VIII Kz 444/12cyt. ........Zachowanie sprawcze wykroczenia art. 96 § 3 k.w. może być popełnione poprzez działanie bądź zaniechanie. Przykładowo może ono polegać na odmowie wskazania osoby, której został powierzony pojazd, wskazaniu osoby bądź kręgu osób w sposób uniemożliwiający ustalenie konkretnego użytkownika pojazdu w oznaczonym czasie, udzielenie odpowiedzi wymijającej bądź zasłonięcie się niepamięcią. Zaniechanie udzielenia odpowiedzi w ocenie Sądu Odwoławczego również wyczerpuje znamię nieudzielenia odpowiedzi (podobnie - Ryszard A. Stefański: Wykroczenia drogowe, Lex 2011).
pieknySaper napisał:
Czy jest gdzieś uregulowana procedura wystawienia mandatu? Bo chciałbym się dokształcić w tym temacie.
Rozdział 17 kpw, a szczególnie Art. 98 który zezwala na wystawienie mandatu tak jak w twoim przypadku, nie wpłacenie tego mandatu spowoduje skierowanie wniosku do Sądu.

jas55 napisał:
Ty masz wiedzieć komu w konkretnym czasie powierzyłeś pojazd, taki jest zapis w p.r.d. Brak tej wiedzy jest wykroczeniem.
Bardzo ciekawe rzeczy wypisujesz użytkowniku jas55. Widzę, że nie wiesz za bardzo na czym polega odpowiedzialność karna w polskim prawie karnym, a w szczególności składający się na tę odpowiedzialność element przestępstwa albo wykroczenia jakim jest zawinienie.

Na szczęście niektóre sądy w tym kraju rozróżniają powody - jak to nazwałeś takiej niewiedzy - i wyjaśniają w każdym z przypadków czy owa niewiedza stanowi element celowego działania wyłącznie w celu uniknięcia ponoszenia odpowiedzialności za wykroczenie, czy też jest prawdziwym i obiektywnie możliwym stanem rzeczy, niezależnym od woli obwinionego.

http://www.orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/153510000002006_IV_Ka_000791_2014_Uz_2014-10-20_001

Ostatnia edycja:
jas55 napisał:
Rozdział 17 kpw, a szczególnie Art. 98 który zezwala na wystawienie mandatu tak jak w twoim przypadku, nie wpłacenie tego mandatu spowoduje skierowanie wniosku do Sądu.
Super, o to chodziło, dzięki :)

SO to nie SN,wiec kazdy SO moze wydac nawet sprzeczne wyroki

Za to SO Wroclaw bodajze? Uniewinnial kierowcow,opierajac sie na niezgodnosci z konstytucja etc

Witam,
Przyszło mi zdjęcie z fotoradaru za przejazd na czerwonym świetle. Tyle tylko, że na zdjęciu znajduję się już za sygnalizacją świetlną na środku skrzyżowania. Czy mogę ubiegać się od Straży Miejskiej zdjęcia przedstawiającego mój przejazd obok sygnalizatora świetlnego? Jechałam tamtą trasą pierwszy raz, nie pamiętam bym przejeżdżała gdziekolwiek na czerwonym, przypuszczam, że musiałam wjechać na żółtym na skrzyżowanie. Mandat w wysokości 500zł, jeśli rzeczywiście przejechałam na czerwonym to ewidentnie moja wina, ale jeśli przejechałam na pomarańczowym, by uniknąć gwałtownego hamowania to będę walczyć o niezapłacenie mandatu, bądź jego obniżenie. Stąd moje pytanie czy mogę żądać zdjęcia od straży miejskiej przedstawiającego mój przejazd obok sygnalizatora świetlnego?

zawsze mozesz sprobowac,mysle,ze SM wysle jesli ma:) jesli nie posiada,moze skierowac od razu sprawe policji,a ta juz oceni material dowodowy

Cześć,

Mam pytanie.

Nie wskazanie komu powierzono samochód. Co gdy samochód zostanie wykorzystany wbrew woli przez członka rodziny.

Sytuacja, samochód jest w domu, kluczyki i dokumenty są w szufladzie. Syn bez wiedzy rodziców pod ich nieobecność bierze samochód. Uchwytuje go fotoradar.

Stwierdzenie powierzenia samochodu jest tutaj chyba nie odpowiednie.
Samochód został wykorzystany wbrew woli, czemu nie można było zapobiec.

Czy w tych okolicznościach właściciel może odpowiadać z Art 96 par 3 KW?

Jako powierzenie rozumiem gdy właściciel mówi "Bierz kluczyki i korzystaj z samochodu"

stachuu napisał:
Cześć,

Mam pytanie.

Nie wskazanie komu powierzono samochód. Co gdy samochód zostanie wykorzystany wbrew woli przez członka rodziny.

Sytuacja, samochód jest w domu, kluczyki i dokumenty są w szufladzie. Syn bez wiedzy rodziców pod ich nieobecność bierze samochód. Uchwytuje go fotoradar.

Stwierdzenie powierzenia samochodu jest tutaj chyba nie odpowiednie.
Samochód został wykorzystany wbrew woli, czemu nie można było zapobiec.

Czy w tych okolicznościach właściciel może odpowiadać z Art 96 par 3 KW?

Jako powierzenie rozumiem gdy właściciel mówi "Bierz kluczyki i korzystaj z samochodu"

Wbrew Twojej woli tylko zlodzieje uzywaja Twojego samochodu:) chyba,ze chcesz,aby syn mial problemy:P

No właśnie jednak nie mam obowiązku zeznawania przeciwko najbliższemu członkowi rodziny.

Stwierdzenie "Samochód został powierzony..." będzie nie prawdą, gdyż nie został powierzony.

Jednocześnie nie muszę składać obciążających zeznań związanych z kradzieżą, gdyż o ile w przypadku postępowaniu o wykroczenie, nie jestem zwolniony z zeznawania przeciwko najbliższym. To kradzież samochodu jest związane z Kodeksem Karnym, gdzie z zeznań obciążających najbliższych jestem zwolniony.

wskazuje sie wtedy MOZLIWYCH uzytkownikow auta-czyli dochodzi do wskazania

jesli syn badz zona uzywaja samochodu-i dobrze o tym wiesz,bo na to pozwalasz-to nie ma tu mowy o jakimkolwiek 'wbrew woli'. nie musisz wskazywac czlonka rodziny tylko w sprawach z KK,w sprawach o wykroczenie musisz

z tymi problemami syna-bardziej chodzi mi o to,ze jesli bys uznal,ze zostal przez niego uzyty wbrew woli-to to podchodzi pod jakis paragraf z KK. Lepiej nie kombinowac,bo nie zglosiles kradziezy auta

Ostatnia edycja:
miedzianek napisał:
wskazuje sie wtedy MOZLIWYCH uzytkownikow auta-czyli dochodzi do wskazania

jesli syn badz zona uzywaja samochodu-i dobrze o tym wiesz,bo na to pozwalasz-to nie ma tu mowy o jakimkolwiek 'wbrew woli'. nie musisz wskazywac czlonka rodziny tylko w sprawach z KK,w sprawach o wykroczenie musisz

No właśnie jeśli wiem i pozwalam rozumiem, a co jeśli nic mi o tym nie wiadomo. A o fakcie wykorzystania dowiaduje się ze zdjęcia?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót