K
kaloryfer9
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
nie widziałem podobnego przypadku oczywiście wiele tu sie pisze niemniej szukam pomocy liczyłem na takową przeglądam to forum może coś znajde spieszy mi się mam 7 dni
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
KrisMil napisał:Witam
Przeczytałem trochę wątków, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Zazwyczaj jest tu poruszany temat co zrobić, jak dostałem zdjęcie.
U mnie sprawa wygląda tak.
Dostałem dzisiaj wyrok nakazowy z dn. 02.03.2010r. dot. nie dostosowania się do znaku B-33 i przekroczenia prędkości o 48km/h w dniu 02.03.2009r.
Sytuacja wygląda następująca
- Samochód jest firmowy w leasingu. Głównie ja prowadzę samochód, ale często prowadzą go inne osoby.
- Nie dostałem żadnego zdjęcia ani wcześniej żadnego pisma w sprawie wykroczenia
- istnieje możliwość że nie odebrałem jakiegoś awizo na adresie firmowym (praca cała polska i często nie ma mnie tygodniami). Na adresie domowym wszystkie awiza były odbierane.
- Wyrok opiewa na kwotę 600zł + koszty sądowe ok. 110zł
- nie jestem pewien czy czy na drodze wskazanej jest ograniczenie prędkości do 40km/h (2 pasy ruchu w terenie zabudowany - powinno być min. 50km/h)
Mam pytanie czy jest sens się odwoływać (mam 7 dni).
Po pierwsze nie wiem czy ja kierowałem pojazd - jak mogę to sprawdzić?
Po drugie dostałem karę grzywny w wysokości 600zł, skoro wg taryfikatora karę powinienem dostać między 300-400zł.
Jeżeli faktycznie ja prowadziłem pojazd czemu nie mogę dostać kary zgodnie z taryfikatorem?
Proszę o opinie na co mam zwrócić uwagę przy wniesieniu sprzeciwu, i czy ma to sens?
Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.
kaloryfer9 napisał:nie widziałem podobnego przypadku oczywiście wiele tu sie pisze niemniej szukam pomocy liczyłem na takową przeglądam to forum może coś znajde spieszy mi się mam 7 dni
Tuptus69 napisał:ja miałem foto z 9 marca.
wcześnie rano. wtedy był mróz.
czy u Ciebie użyli fotoradaru przenośnego?
jeśli tak to zapoznaj się z :
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/dodatki/2007_225_1663.html#poczatek
paragraf 22 pkt. 2
o temeperaturze dowiesz się z imgw przez telefon (ja się dowiedziałem). Powodzenia.
Niekoniecznie, niektóre stacjonarne "puszki" podobno są klimatyzowane.KrisMil napisał:Jeżeli była poniżej 0 czy to również dotyczy fotoradarów stacjonarnych?
Bo takie są w Polsce przepisy. Nic z tym nie zrobisz.KrisMil napisał:Jeżeli faktycznie ja kierowałem pojazd to powinienem dostać mandat karny w wysokości od 300 do 400zł.
Jeżeli z powodów mi nie znanych SM nie wyrobił się w ciągu 1 miesiąca to czemu w wyroku nakazowym mam zapłacić karę grzywny w wysokości 600zł i opłat sądowych w wysokości 110zł (koszty postępowania 50zł + opłata na rzecz Skarbu Państwa 60zł)
Rozumiem, że Sąd nie obowiązuje taryfikator tylko dlaczego z powodu opóźnień SM mam dostać wyższą karę?
spewak napisał:Czym jest "opłata na rzecz skarbu państwa?"
mandat przyjęty jest prawomocny.machoni napisał:Dostałem mandat 23,04,2010r ...mandat przyjąłem, czy moge coś z tym zrobić, odwołać się do sądu czy gdzieś indziej.
Dombel napisał:Zależy, jaki model fotoradaru cię upolował. Zapewne Multanova 6F lub któryś ze starszych fotorapid'ów. O ile tak jest to sprawa potoczyć się może wg 2 scenariuszy:
Pierwszy, dość mało prawdopodobny (ponieważ droga była dwukierunkowa a ty wyprzedzałeś) to umorzenie postępowania z powodu niewykrycia sprawcy już na etapie obróbki zdjęcia (starsze typy fotoradarów nie potrafią wskazać który z pojazdów jadących obok siebie przekroczył prędkość co było dość często wykorzystywane do podważania wartości dowodowej takiego zdjęcia wykonanego na drogach jednokierunkowych wielojezdniowych).
Drugi scenariusz najbardziej prawdopodobny (gdyż na logikę biorąc wyprzedzającym - który to ma większą prędkość - w kontynentalnej europie jest przeważnie pojazd z lewej strony) to standardowe wezwanie dla właściciela w celu ustalenia kierującego (tu ew. masz pole manewru by uniknąć punktów lub mandatu sugerując, że wyprzedzany pojazd poruszał się np. z prędkością utrudniającą ruch, czy też może będziesz miał szczęście i samochód osłoni cię na tyle by tablice lub twarz kierowcy była nieczytelna)
Jeżeli zaś ustrzelił cię któryś z nowych fotoradarów Ramer to nie wywiniesz się zbyt łatwo (urządzenia te wskazują który pojazd jest aktualnie mierzony (potrafią mierzyć i wskazać kilka pojazdów jednocześnie). W takim wypadku pozostaje ci jedynie liczyć na niewyraźną fotkę![]()