Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
Mam pytanie jak to jest z tym kątem wykonywania pomiaru ( wiem że było parę razy poruszane - ale temat jest trochę inny). Fotoradar Iskra-Video (używany przez SM/SG) ma w swojej specyfikacji kąt pomiaru nie miej ni więcej jak 10 st - natomiast ustawowo jest to 22 st ? Czy 22 st. tyczą się tylko konkretnego modelu fotoradaru ?

Warunki eksploatacji powinny tyczyć się konkretnego urządzenia i być zgodne z homologacją, rozporządzenie przewiduje zakres kątów od 0 do 30 stopni) a homologacja powinna zarówno uwzględniać rozporządzenie oraz specyfikację warunków pracy określoną przez producenta. W przypadku kąta pomiaru nie ma wielkiej dyskusji (albo jest ustawiony zgodnie z homologacją +/- 0,5% błędu pomiarowego albo pomiar jest niepoprawny) jaja zaczynają się przy granicznych wartościach temperatury pracy: Rozporządzenie 0 - 50 stopni, Producent -15 do 50 stopni homologacja -25 do 50 stopni. Oczywiście rozporządzenie eliminuje wszystkie fotoradary pracujące późną jesienią i w zimie na statywach (maszty i auta są klimatyzowane więc można tą wartość graniczną dochować).

Witam,

zalogowałam się na tym forum, ponieważ otrzymałam dzisiaj pocztą mandat, tzn. 2 kartki. Na jednej jest zdjęcie mojego auta (od tyłu), nad samochodem znajduje się duży biały prostokąt ok.5cmx14,5cm (wykasowane zdjęcie). W tle nie ma nic prócz drzew i jednego słupka znaku drogowego,którego nie widać, bo biały podłużny prostokąt na niego nachodzi. Nad zdjęciem podano prędkość, datę, czas, numer zdjęcia oraz nr fabryczny fotoradaru, miejsce wykroczenia: Zimowiska nr 1 (DK K21), numer rejestracyjny.
Nad zdjęciem jest: Sygn. raportu: RAPORT z miejsca popełnionego wykroczenia drogowego zarejestrowanego "fotoradarem" Multanova 6F polegającego na przekroczeniu dozwolonej prędkości tj. popełnienia wykroczenia z art. 92 ........
Potem wymienione są : Art 78ust 4 ustawy PRD; Art. 97 1 kpow oraz 2 i Art. 99 kpow. (nie pełna treść).
Na zdjęciu widać tablice rejestracyjne (powiększenia tablic znajdują się w lewym górnym i dolnym rogu zdjęcia).

Druga kartka to druk do wypełnienia (3 opcje Oświadczenia). Na odwrocie kartki jest wezwanie i pouczenie. W treści wezwania jest tylko napisane, że "...W dniu 2010-10-03 o godzinie ... pojazdem tym popełniono wykroczenie drogowe, polegające na przekroczeniu prędkości, zarejestrowane przez urządzenie do samoczynnego pomiaru i rejestracji prędkości,posiadające ważne świadectwo legislacji. ..." .
Nie dołączyli żadnego świadectwa, certyfikatu itp. dot. fotoradaru.

Pismo przysłano na mojego ojca, który jest tylko współwłaścicielem.

Zdjęcie zrobiono 03.10.2010, na piśmie widnienie data 04.11.2010.

Ponoć jechałam 71km/ na 50km dozwolone (stwierdzona prędkość: 71km/h pojazd odjeżdżający). dostałam mandat w wysokości 200zł oraz 4 pkt.

Co wy na to? Co z tym fantem zrobić? Nie mam wykształcenia prawniczego, nie umiem tworzyć takich pism, jakie tu znalazłam. Pomóżcie proszę.
Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Też dostałem dzisiaj list ze zdjęciem od SM wykonanym Multanova 6F, zmierzyłem kąt i wyszło mi ok. 10 stopni, tylko że nie wiem czy dobrze mierze, a jeśli źle to mógłby mi ktoś "łopatologicznie" wytłumaczyć, albo narysować jak go zmierzyć ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nikka29 napisał:
Co wy na to? Co z tym fantem zrobić? Nie mam wykształcenia prawniczego, nie umiem tworzyć takich pism, jakie tu znalazłam. Pomóżcie proszę.
Z góry dziękuję za pomoc.

Prosta sprawa, był opisywany tego typu przypadek. Tu SM z racji fotografowania od tyłu nie jest w stanie wskazać kierującego. Można napisać im pismo na podobną modłę:

Wykaz osób, którym powierzyłem do kierowania samochód osobowy o numerach rejestracyjnych ............. w dniu ..........r.:
1. Imię Nazwisko adres zamieszkania
2. Imię Nazwisko adres zamieszkania

Osoby te poruszały się samochodem osobowym o nr rejestracyjnych ........... w dniu ......................... na trasie od ............ do .................. wymieniając się na trasie w celu bezpieczniejszego dotarcia do celu i nie prowadziły ewidencji kto, w którym miejscu i o której godzinie prowadził pojazd.

Art. 78, ust. 4 Prawa o Ruchu Drogowym nie wymaga od właściciela pojazdu wskazania kierowcy, lecz potwierdzenia "komu powierzył samochód ...". A są to dwa zupełnie różne sformułowania, posiadające odmienne znaczenia faktyczne i prawne. Po pierwsze, zaimek "komu" nie musi odnosić się do pojedynczej osoby, a po drugie jest wiele sytuacji, gdy właściciel samochodu "powierzając samochód" nie wie, nawet gdyby chciał, kto faktycznie samochodem "kierował". Cytowany w wezwaniu nr wezwania ........................................... przepis Prawa o Ruchu Drogowym, ani żaden inny, nie nakłada na właściciela obowiązku przeprowadzenia śledztwa.

Dostałam pismo aby wskazać osobę kierującą moim pojazdem od Straży Gminnej z Człuchowa.
Pismo to przyszło po 30 dniach od dnia wykroczenia, a zdjęcie jest zupełnie niewyraźne.
Prowadził auto ktoś bardzo bliski z mojej rodziny.
Na jakiej podstawie prawnej mogę nie dostać mandatu, chodzi o konkretne ustawy coby odpisać im, tzn. chodzi o te 30 dni, i że nie chcę obciążać zeznaniami osoby najbliższej?

Byłam z moją fotką i wezwaniem dzisiaj u mnie na policji (fotkę zrobiono mi ok. 200km od miejsca zamieszkania). Policjantka z drogówki powiedziała, że mam napisać pismo z prośbą o przesłanie kopii świadectwa legalizacji urządzenia, datę i godzinę odczytu zdjęcia, nr słupka lub numer posesji, na której stał fotoradar oraz przede wszystkim pełne zdjęcie, ponieważ nie widać znaku drogowego znajdującego się przed pojazdem. Mają obowiązek przesłania tych danych.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
W odniesieniu do tej historii otrzymałem pismo ze Straży Miejskiej:

"W związku z niewywiązywaniem się z obowiązku, który wynika z art78 pkt.4 ustawy...informuję, że sprawa dotycząca wykroczenia polegającego na przekroczeniu dozwolonej prędkości pojazdem... została przekazana do KMP celem prowadzenia dalszych czynności"

Pytanie bardzo proste, jak dalej postępować, skoro w zasadzie do przesłuchania i ustalenia sprawcy w Straży Miejskiej nie doszło, że nie wspomnę o przedstawieniu dokumentów legalizacyjnych fotoradaru ?
Czy na takie pismo SM w ogóle odpowiadać z sugestią przedstawiającą zdarzenie, w mojej wersji czy nie ?
Czy czekać na spotkanie z policją? I jak postępować na spotkaniu z policjantami ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skoro sprawa została przekazana do Policji to SM już się tym nie zajmuje.

ale jak dalej prowadzić sprawę z policją ? Czy potwierdzić, że to pewnie ja, czy może podtrzymywać, że nie pamiętam ? I jakie to będzie miało skutki?

Ostatnia edycja:
Policja może cię ukarać za niewskazanie osoby, której udostępniłeś pojazd.

steelfox napisał:
ale jak dalej prowadzić sprawę z policją ? Czy potwierdzić, że to pewnie ja, czy może podtrzymywać, że nie pamiętam ? I jakie to będzie miało skutki?

Mam to samo i też sprawa ma pójść na policje. Z tą róznica ze to ja nie prowadziłem, ale zdjęcie jest tak nie wyraźne że nie da się rozpoznać kontury twarzy. Kolega powiedział ze przeważnie takie zdjęcia są automatycznie odrzucane.

Policja może skierować sprawę do sądu, sama chyba nie może karać za nie wskazanie sprawcy wykroczenia. W sądzie możesz zawsze mówić że nie podawałeś na przesłuchaniu w SM danych kto ewentualnie kierował autem , dlatego żeby nie narażać ich ewentualnie na fałszywe oskarżenia.

MarenaKarter napisał:
Dostałam pismo aby wskazać osobę kierującą moim pojazdem od Straży Gminnej z Człuchowa.
Pismo to przyszło po 30 dniach od dnia wykroczenia, a zdjęcie jest zupełnie niewyraźne.
Prowadził auto ktoś bardzo bliski z mojej rodziny.
Na jakiej podstawie prawnej mogę nie dostać mandatu, chodzi o konkretne ustawy coby odpisać im, tzn. chodzi o te 30 dni, i że nie chcę obciążać zeznaniami osoby najbliższej?
Bardzo Was proszę o pomoc bo zostało mi 3 dni aby im odpisać.

MarenaKarter napisał:
Bardzo Was proszę o pomoc bo zostało mi 3 dni aby im odpisać.
Napisz im zeby wysłali Ci zdjecie lepszej jakości bo na tym co masz nie jesteś w stanie stwierdzić kto prowadził pojazd bo zdjęcie jest mało kontrastowe. A jak takiego nie maja to nie to ich strarta bo nie masz obowiązku prowadzenia kartoteki kto jezdził twoim autem . Co innego jak zdjecie jest wyraźne to wtedy sąd może Cię ukarać za celowe nie wskazanie sprawcy.
Te 30 dni to ma SM na wystawienie mandatu a jak tego nie zrobi to moze skierować sprawe na policję a wtedy to policja Ci wystawi(tak mi sie wydaje bo do konca to tu nie było wyjaśnione). Ja jak pisałem swoje pismo to przeczytałem prawie cały wątek o FR.

Kodeks postępowania w sprawie wykroczeń:
"Art. 97. § 1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:
1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu
- w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2."

przepraszam ,jeżeli moje pytanie przewinęło się już w którymś wątku ale potrzebuje prostej i klarownej odpowiedzi na pytanie :

czy komenda ,do której należy przenośny fotoradar ,za każdym razem wysyła zdjęcia do właściciela auto po stwierdzeniu wykroczenia drogowego?chodzi mi o to ,czy podejrzany o popełnienie wykroczenia z art.97kw zawsze dostanie list polecony ze zdjęciem czy komendy może wysłać list polecony do innej komendy mieszczacej się w miejscu zamiesza podejrzanego a ta z kolei odnajduję go i karze?

proszę o odpowiedź

Witam,

W ostatnią środę, tj. 10 listopada dostałem zdjęcie wraz z innymi dokumentami.
Zostalo ono wykonane 27 października w miejscowości Mierki gmina Olsztynek.
Dopuszczalna prędkość 40, zmierzona 71km/h, czyli przekroczenie o 31km/h .
Urządzenie którym dokonano pomiaru to ISKRA-1. Ważna legalizacja została dołączona w liście.
No i do wypełnienia 2 oświadczenia : 1- sprawcy wykroczenia (kierowcy) , 2- właściciela/użytkownika pojazdu.
Proponowany mandat 300zł i 6pkt karnych.
Tu powstaje moje pierwsze pytanie? dlaczego 300 zł , a nie 200zł? Skoro widełki za przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 31-40km/h to jest 200-300zł. Komu w takim razie należy się 200zł? wynika, że nikomu
Znalazłem także w internecie:
http://www.fotoradary.eu/images/Decyzja_nr_ZT_150_2006.pdf
oraz Fotoradary - Specyfikacja techniczna
z czego wynika ,że uchyb prędkości może być +-1km/h w trybie stacjonarnym , a także kąt pomiaru 0-10 stopni ( niestety nie wiem jak należy mierzyć)
Z danych tych może wynikać, że pomiar został wykonany błędnie i prędkość mogła wynosić 70km/h - za co jest 200zł i 4pkt karne
Czy ktoś może próbował dociekać swojej racji? nie na drodze sądowej?

A teraz pytanie nr 2
Jako, że to nie ja kierowałem autem. Jest w chwili obecnej użytkowane przez moją córkę i zięcia. Oni nie mają czasu , więc ja podjąłem się zająć tą sprawą.
Czy jest jakaś szansa uniknąć tego mandatu? Czy szansa walki o jego obniżenie?
Od chwili zrobienia zdjęcia 27paź, do czasu kiedy do mnie dotarł list 10 listopada - minęło 2 tygodnie. Mam teraz oficjalnie tydzień na wysłanie do gminy oświadczenia kto prowadził. Co razem daje 3 tyg. A podobno straż ma na wystawienie 30dni?
Poradźcie proszę jak mogę w tej kwestii pomóc dzieciom. 300zł to niestety nie mały wydatek.

Bardzo proszę o odpowiedź

Witam
Ja również otrzymałem pismo 10.11.2010 iż w dniu 14.08 w Miejscowości ... przekroczyłem na ograniczeniu 40 stwierdzona prędkość 73 .Ale do rzeczy gdyż kilka godzin spędziłem czytając ten wątek i mam 3 wątpliwości co do wykroczenia i zamierzam je rozciągnąć w czasie tzn jeśli pisma od SM bedą dla mnie niekorzystne bedę składał kolejne wątpliwości a wiec tak
- po pierwsze twarz kierowcy mało czytelna zrobiona fotoradarem rapid C - pytanie czy ten model robi zdjęcia wysokiej rozdzielczości
- drugie standard czy mieli zezwolenie z kpp temperatura , kąt pomiaru itd
- trzecie to tablica rej wycięta na zdjęciu i wklejona na zderzaku tak że włóczyłbym ją po ziemi jakby rzeczywiście była tak zamontowana ( zachodzi wątpliwość wtedy czy to na pewno mój pojazd i proszę o foto oryginału bez kadrowania.Jako iż nie mam narazie chetnego co sie zmienia ze mna za kierownicą postanowiłem napisac coś takiego :

"W związku z pismem otrzymanym dn.10.11.2010 w sprawie wykroczenia w dniu 2010.08.14 uprzejmie informuję iż:

Zgodnie z art 78 ust. 4 wyrażam szczerą chęć współpracy w ustaleniu sprawcy wykroczenia i jeśli Straż Miejska dysponuje fotografią twarzy kierowcy o lepszej rozdzielczości, to mogę spróbować go rozpoznać . Proszę mi dostarczyć fotografię pojazdu z uwidocznioną twarzą kierowcy gdyż ta obecnie otrzymana nie jest w pełni czytelna . Wtedy będę mógł stwierdzić, która osóba prowadziła pojazd w miejscowości ...... o godz. 7.22.W przeciwnym przypadku, nie chcąc się narazić na zarzut fałszywego poświadczenia nieprawdy , na podstawie dostarczonej fotografii, nie mogę tego uczynić, i wykonuję wprost dyspozycję art. 78, ust. 4 "KRD".

Proszę o sugestie

art23, a czy w Twoim przypadku sprawa nie uległa przedawnieniu? Straż Miejska ma 30dni na wystawienie mandatu od chwili odczytu zdjęcia? może się mylę.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót