Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
@naporro no zgadza się ale Bóg raczy wiedzieć kiedy oni zczytali to zdjęcie z fotoradaru - zawsze mogę ich poprosić o datę ewentualnie kopię protokołu odczytania danych - nie znalazlem na forum jak oni mogą mi udowodnić kiedy odczytali zdjęcie

Witam wszystkich,

Przeszukiwałem ten temat odnośnie zdjęć z fotoradarów straży miejskiej. Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o prawo karne i prosiłbym o pomoc.

Dnia 07.09.2010 fotoradar zrobił mi zdjęcie wskazujące przekroczenie prędkości o 19 km/h na ograniczeniu do 50 km/h. I teraz sprawdzając forum wyczytałem że po 30 dniach nie powinni ukarać mnie mandatem po odczytaniu wykroczenia. Jak rozumiem mogą natomiast sprawę do sądu Grodzkiego?
Date odczytania patrząc na datę wydruku zdjęcia i miejsca gdzie mam wpisać swoje dane widnieje data 05.11.2010, oczywiście z tego co wiem obydwie daty mogą być inne. Dostałem wszystko dziś tj. 15.11.2010.

I teraz pytanie czy to jest normalne żeby odczytanie wykroczenia odbyło się dwa miesiące po wykroczeniu i oczywiście co z tym zrobić?

Witam
Mam taki problem. 2 miesiące temu dostałem raport i zdjęcie z fotoradaru. Zdjęcie a dokładnie wykadrowana twarz jest kompletnie nieczytelne- biała rozmyta plama i opuszczona osłona przeciwsłoneczna. Ponieważ w tym czasie samochód użytkowało wiele osób zgodnie z prawdą odpowiedziałem że nie jestem w stanie po takim czasie wskazać kto jest na tym nieczytelnym zdjęciu. Sprawę uznałem za zakończoną. Jakie było moje zdziwienie gdy dostałem mandat karny zaoczny na kwotę 700 i 4 punkty karne. W opisie było napisane, że na jednym blankiecie jest mandat za prędkość i za cytuje: "umyślne wprowadzenie w błąd co do tożsamości własnej osoby". Zadzwoniłem więc do SM gdzie okazało się że decyzje o tym kto jest na zdjęciu (całkowicie nieczytelnym) podjął sam komendant SM po porównaniu ze zdjęciem ściągniętym z Biura Ewidencji Ludności. Mam pytania
- czy komendant może podejmować takie decyzje czy uprawnionym organem jest Policja
- czy nieczytelne zdjęcie z fotoradaru może być podstawą do ukarania z artykułu 65 paragraf 1 KW (komendant twierdził że dopełnił wszelkiej staranności)
- czy przysługuje mi prawo do odwołania się od tego mandatu a jeśli tak do gdzie i czy wystarczy tylko pismo czy muszę się stawić osobiście na rozprawie
- gdzie ewentualnie można znaleźć wzór takiego odwołania
- czy w przypadku gdy SM przegra sprawe w sądzie będą musieli zwrócić wszelkie koszty tj.: dojazdu, pobytu, porady prawnej
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Witam wszystkich!!!
Moja sprawa jest typowa.Wczoraj dostałem pismo z a właściwie raport od SM i oczywiście trzy możliwości do wypełnienia tego raportu.Pojazdem który jest zarejestrowany na mnie poruszał się mój syn który ma obywatelstwo niemieckie i na stale mieszka w Niemczech.Czy jeżeli podam jego dane tzn.miejsce jego zameldowania coś mu grozi??? Istniejący wątek ma już ponad 100 stron i ciężko jest coś znaleźć na zadane tu prze ze mnie pytanie.Prośba do Ursusa żeby może krótko odniósł się do mojego postu. Z góry dziękuję za odpowiedź . Pozdrawiam wszystkich użytkowników tego forum.

:tuptup:

Witam, 24 września otrzymałem pismo ze SG w Lewinie Kłodzkim informujące o przekroczeniu prędkości w dniu 7 września o 20 km/h. Załączono niewyraźne zdjęcie, formularz do wypełnienia i propozycję mandatu 100zł i 2 pkt karne. Odpisałem, że nie uchylam się od podania kierowcy o ile mi to umożliwią przesyłając wyraźne zdjęcie. Jeżeli takiego nie posiadają to wnosiłem o umorzenie sprawy (mandat nie był wystawiony). Prosiłem także o podanie kto jet właścicielem FR i kto obrabiał zdjęcie bo wg mnie zostało zmanipulowane i być może doszło do nadużycia przy przetwarzaniu moich danych osobowych. Nie otrzymałem odpowiedzi lecz 15 listopada (prawie dwa miesiące) otrzymałem list polecony w którym był mandat na 50 zł za przekroczenie prędkości o 20 km/h i 0 pkt karnych wystawiony przez PO komendanta SG w Lewinie Kłodzkim nazwiska nie podam ale w forach można znaleźć. I tu moje pytanie. Ile czasu ma Urząd Gminy (SG jest w jego strukturach) na udzielenie odpowiedzi (czy nie 30 dni ?) i jeżeli nie odpowiada to należy rozumieć, ży przychylił się do wniosku, i czy po takim czasie bez udowodnienia wykroczenia PO Komendanta miał prawo wystawić mi mandat.

Witajcie.
Poczytałem trochę odpowiedzi w tym temacie ale nadal mam masę pytań.
Otrzymałem polecony od SM ale nie odebrałem, teraz muszą wysłać go 2raz, żeby domniemać odebranie go przeze mnie ?
Co jest lepsze, odebrać go za 2 razem czy znowu odrzucić ?
Jak mierzyć kąt wykonania zdjęcia gdybym odebrał je już i probował jakoś uchylić się od kary ?
Pozdrawiam

Jak masz zdjęcie z przodu i wyraźna jest twarz kierowcy to raczej mandatu nie unikniesz. Jak zdjęcie jest nie wyraźne itp. to jest szansa. Jak nie odbierzesz za 2 razem to uznaja jako doręczone.

Cześć,

Ja dostałem zdjęcie z tyłu, wypełniłem formularz i odesłałem. Podałem imię, nazwisko i miejscowość zamieszkania gościa który jechał. Załapał się na zdjęcie robiąc jazdę testową przed zakupem(63/50km/h), ale samochodu nie kupił. Innych danych tego gościa nie mam, ani nie mam do niego żadnego numeru, bo to on do mnie dzwonił. No i dostałem kolejny list od SM z prośbą o uzupełnienie danych do korespondencji, peselu itd. Tylko jak mam im teraz podać resztę danych, skoro najzwyczajniej w świecie ich nie mam? Dodatkowo w formularzu w sekcji, gdzie dane użytkownika się podaje, było wytłuszczone "ku mojej najlepszej wiedzy", więc chyba ustawowy obowiązek wypełniłem. A oni oczywiście odgrażają się sądem... Nie chce mi się szarpać za 100zł, ale w końcu czemu mam płacić za kogoś?

Co z tym zrobić? Poradźcie... :confused:

Jak byś napisał ze nie znasz danych osoby która kierowała , gdyz jak sprzedawałeś to nie spisałeś danych. A tak to ten gościu sie wyprze ze to nie on i sprawę masz przegraną. Zapłać te 100zł.(bez pkt. kar) bo szkoda się ciągać po sądach.

Jeżeli zdjęcie zostało wykonane z przodu i widać twarz kierującego, jesteś wygrany. Jeżeli nic nie widać a masz czas warto spróbować powalczyć.

Zdjęcie było zrobione z tyłu. Ale teraz żeby zapłacić musiałbym zmienić oświadczenie o tym komu powierzyłem samochód...

Jeżeli pod oświadczeniem był wpis iż treść jest zgodna z prawdą i pouczenie o grożących konsekwencjach w przypadku wpisania nieprawdy. Zapomnij o jakichkolwiek zmianach. I walcz.

No nic, zmontowałem odpowiedź z wyjaśnieniem, dlaczego nie mam innych danych, a na podstawie poprzednich postów z tego tematu poprosiłem też o uzupełnienie dokumentów, bo przysłali tylko raport ze zdjęciem i kopię legalizacji urządzenia. Mam nadzieję że się odczepią...

Swoją drogą, czy jakiś paragraf precyzuje, jakie dane należy im podać? Bo bezpośrednio z art. 78 ust. 4 ustawy PORD to nie wynika. Zwróciłem też uwagę, że sami w formularzu użyli sformułowania "w zakresie posiadanej wiedzy" w kontekście podawania danych wskazywanej osoby. Dlatego uważam, że obowiązek spełniłem, a na podstawie podanych informacji to oni mają obowiązek przeprowadzić postępowanie wyjaśniające, a nie ja.

I żeby nie było - gdybym to ja złapał się na zdjęcie, to zapłaciłbym bez kręcenia nosem, bo należy im się ta kasa(pomijam już ewentualne miejsce ustawienia, gdzie 13km/h więcej mogłoby nie stwarzać żadnego zagrożenia). A że prawko mam od 8 lat i tylko raz dostałem mandat(i to za to, że nie zabrałem ze sobą dowodu rejestracyjnego), chyba o czymś świadczy...

Chyba nie da się edytować ostatniej odpowiedzi, więc dopiszę kolejną. Zauważyłem że w piśmie z prośbą o uzupełnienie danych nie ma podanego terminu w jakim powinienem na nie odpowiedzieć. Czy powinienem tu przyjąć jakiś ustawowy termin z KPA czy potraktować to jako blef?

Swoją drogą przeanalizowałem jeszcze wszystkie papiery i są w nich słynne już stwierdzenia "kto kierował", dlatego dość konkretnie rozbudowałem moją odpowiedź na to ostatnie pisemko zwracając uwagę na błędy formalne i możliwość dopuszczenia się przestępstwa z artykuł 271 KK przez komendanta SM, który pod tym wszystkim się podpisał.

Fotoradar zrobił zdjęcie na którym nie widać twarzy kierowcy? Nie musisz płacić mandatu!

* Tagi: dziennik, dziennik gazeta prawna, fotoradar, fotoradary, mandat, nie płać mandatów, policja, prawo, radar, radary, straż miejska.
* Data publikacji: 19.03.2010 10:09

wydrukuj a a a

Policja ma problem. Ostatnie wyroki sądów w Kościerzynie, Zamościu i Tczewie jednoznacznie wskazują, że zdjęcia z fotoradarów na których nie można rozpoznać kierowcy powinny trafić do kosza. Policja nie powinna karać w takiej sytuacji właściciela auta, bo ten zgodnie z prawem może nie płacić mandatu – właściwie to nawet nie powinien!

Więcej
proszę nie umieszczać linków do komercyjnych serwisów

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Niestety i mnie "dopadł" mandat z FR , fotka tyłu auta. Oczywiście pada pytanie "Kto kierował" , z tego co wyczytałem można próbować walczyć gdyż jest to nie prawidłowe sformułowanie pytania. Czy mógłby ktoś mi przesłać wzór takiego odwołania dotyczącego słynnego pytania od SM "Kto kierował" ?

Na oryginalnie załączonym formularzu napisz tylko jedno zdanie:
"Wyjaśnienia w załączonym osobno piśmie."

Na czystej kartce piszesz:
Wywiązując się z obowiązku narzuconego art. 78 oświadczam, że w dniu X, o godzinie Y upoważnione do kierowania pojazdem były następujące osoby:
JA (adres), A B (adres), C D (adres).
Na podstawie załączonej fotografii nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, która z tych osób prowadziła samochód. Jeśli jednak Państwo przyślą mi fotografię lepszej jakości (najlepiej od przodu), to być może uda mi się wskazać kierującego.

Tyle powinno wystarczyć. Pokazujesz, że znasz przepisy. Wywiązujesz się z obowiązku i jeszcze deklarujesz chęć współpracy.

Ostatnia edycja:
Witam mam pytanie dotyczące przyznania punktów karnych ze zdjęcia fotoradaru SM, czy otrzymuje się je w dniu popełnienia wykroczenia?
Czy w dniu otrzymania mandatu?
Chciałem iść na kurs zlikwidowania 6pkt do word-u, ale nie jestem pewien czy nie jest już za późno, by uratować prawo jazdy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót