Ja rowniez zostalam oszukana przez firme IIP.
Przeprowadzilam male sledztwo:
1. zadzwonilam do firmy mbiuro i zapytalam czy firma IIP wynajmuje od nich lokal przy okazji dowiedzialam sie troche szczegolow jak takie firmy dzialaja i okazalo sie ze firma IIP od stycznia bezprawnie posluguje sie ich adresem. W normalnym przypadku firma mbiuro odbiera korespondencje np. firmy IIP i powiadamia ja telefonicznie lub mailowo ze jest dla niej do odbioru korespondencja, ale teraz poniewaz juz nie maja umowy z firma IIP nie odbieraja zadnej ich korespondecji.
2. zadzwonilam do US Wroclaw Stare Miasto i otrzymalam informacje ze firma jest czynnym platnikiem podatku VAT co znaczy ze zglosila do US ze osiagnela jakies tam dochody. Pani z US poprosila zebym przeslala do nich ta fakture wraz z opisem sprawy a wiecie dlaczego ?????????
WAZNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wszystkie osoby ktore otrzymaly fakture powinny przeslac jej kopie do US Wrocla Stare Miasto gdyz firma IIP wystawiajac taka fakture bedzie zmuszona do zaplaty od kazdej z faktur podatku VAT i dochodowki !!!!!
URZAD SKARBOWY NIE OBCHODZI CZY PANI U. OTRZYMALA ZAPLATE ZA KTORAS Z FAKTUR TYLKO US OBCHODZI CZY pani U. ZAPLACILA NALEZNE PODATKI !!!!!
Wiecie co to znaczy ze im wiecej faktur otrzyma US tym wiecej zaplacic musi p. U bo dla US nie ma znaczenia czy ona je wystawia slusznie czy nie dla nich liczy sie fakt ze jest podmiotem gospodarczym zarejestrowanym.
kolejne pytanie ile pani U. zadeklarowala w podatku VAT i dochodowym w poszczegolnych miesiacach myslicie ze zgodnie z prawda czyli tyle ile wystawila faktur????? jesli tak to przy tej ilosci poszkodowanych osob uzbiera sie duzzzzzzzzzzzzy podatek

))))))))))))))))))))))))
mysle ze Pani z Urzedu Skarbowego otrzymala w tej sprawie wiele telefonow i przypuszczam ze jak zerknela na deklaracje podatkowa firmy IIP to zorientowala sie ze US mogl zostac wprowadzony w blad. To oczywiscie moja sugestia ale w rozmowie z urzedniczka odnioslam wrazenie ze ta sprawa ich interesuje i urzedniczka sama namawiala mnie do przeslania tej faktury wraz z opisem sprawy.
3. sprawdzilam czy firma jest zarejestrowana i GUS na dzien 28.02.2010 podaje ze figuruje taka firma zgadza sie jej NIP, w KRS tez figuruje.
mozemy tylko sie doczepic do tego ze:
faktury sa wystawiane z adresu ktorym nie ma prawa sie poslugiwac gdyz jak wszystkie firmy obowiazuje ja poinformowanie US o zmianie siedziby firmy jest na to okreslony termin.
druga sprawa to moja faktura ma adnotacje ze zostala wystawiona na podstawie upowaznienia niby mojego do wystawiania faktur bez podpisu czy Wy dawaliscie pani U. takie upowaznienie bo ja nie!!!!! czyzby podrobila moj podpis ??!!
nie wiem jak Wasze faktury ale moja posiada bledy formalne ktore nie pozwalaja mi nawet gdybym chciala zaksiegowac taka fakture gdyz w takim przypadku to ja odpowiadam przed US za odpisanie sobie VAT i dochodowki od faktury firmy IIP. Na podstawie tego co otrzymalam powtarzam nawet gdybym bardzo chciala nie moge wedlug POLSKIEGO PRAWA ODLICZYC SOBIE VAT i dochodowki gdyz lamie prawo.
czy ktos z Was radzil sie juz prawnika ????