Anulka482 napisał:
4. Pozew do sadu Rejonowego - pozwany Gmina Miasto Rzeszów - sprawa się odbyła i nici z tego. Teraz chce się odwołać od tej decyzji. Pytanie moje brzmi do jakiej instytucji mam się odwołać. Nie popuszczę im bo to przechodzi ludzkie pojecie!!!!!!
Jeżeli nie przekroczyłaś terminów (7 dni na pobranie uzasadnienia po których masz 14 dni na złożenie odwołania) to:
(Znalezione na Wikipedii)
"Apelacja (łac. appellatio - odwołanie) to odwołanie się od wydanego wyroku. W prawie procesowym apelacja jest środkiem odwoławczym od wyroku sądu pierwszej instancji do sądu drugiej instancji.
Terminem apelacja określa się też system kontroli odwoławczej odznaczającej się specyficznymi cechami[1].
Apelacja przysługuje wyłącznie od wyroku sądu pierwszej instancji. Od wyroków wydanych w pierwszej instancji przez sąd rejonowy apelacja przysługuje do sądu okręgowego, natomiast jeśli wyrok w pierwszej instancji zapadł przed sądem okręgowym, sądem drugiej instancji jest sąd apelacyjny.
Apelację należy wnosić na piśmie, do sądu odwoławczego za pośrednictwem sądu pierwszej instancji, w terminie 14 dni od daty doręczenia wyroku z uzasadnieniem. Gdy jednak strona nie zażądała uzasadnienia wyroku w terminie tygodniowym od ogłoszenia sentencji wyroku, termin do wniesienia apelacji biegnie od dnia, w którym upłynął termin do żądania uzasadnienia.
Prawidłowo wniesiona i spełniająca wszelkie wymogi apelacja prowadzi do ponownego rozpatrzenia sprawy, przy uwzględnieniu dodatkowych, zawartych w niej, przesłanek. Niewniesienie apelacji skutkuje uprawomocnieniem się wyroku sądu pierwszej instancji.
W postępowaniu cywilnym, które toczy się w trybie postępowania nieprocesowego, apelacja przysługuje również od postanowień sądu pierwszej instancji orzekających co do istoty sprawy."
Jeśli masz uzasadnienie wyroku, to na jego podstawie możesz napisać apelację odwołując się do zawartej treści. Możesz użyć dodatkowych argumentów lub tych samych co poprzednio gdyż sąd okręgowy może nie podzielać wyroku sądu rejonowego
markis78 napisał:
Zamierzam składać Pozew do sądu Rejonowego i mam pytanie jak to w nim ująć że to od powiatu należy mi sie zwrot a nie od skarbu P. !!!
Dobrze by było, aby w piśmie do nich był wyznaczony przez Was termin jaki dajecie starostwu na dokonanie zwrotu z uwzględnieniem dochodzenia swoich praw przed sądem. Starostwo może pisać co chce - ważne, że odmówiło zwrotu nienależnie pobranej opłaty. Kopię tego pisma, dokumentów potwierdzających wniesienie opłaty itd. dołączasz do POZWU O ZAPŁATĘ W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM.
Wzór znajdziesz w sieci albo w e-mailu ode mnie
Kacper_32 napisał:
Czy dysponuje ktoś zworem dokumentów aby można było odwołać się o tego pisma, czy ewentualnie wzór pozwu do Sądu Administracyjnego.[/email]
To samo co kolega markis78, e-mail też powinien dojść

To jest wzór dla sądu cywilnego