Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Na złożony wniosek o zwrot karty pojazdu , otrzymałem spodziewane pismo z odmową , w którym Starostwo stwierdziło ze opłata była zgodna z przepisami i brak podstawy prawnej uniemożliwia mi zwrot , a swoich roszczeń mogę dochodzic Drogą Sądową ale od SKARBU PAŃSTWA ale to przecież Powiat jest organem który pobrał opłatę !!! Zamierzam składać Pozew do sądu Rejonowego i mam pytanie jak to w nim ująć że to od powiatu należy mi sie zwrot a nie od skarbu P. !!!

Witam, koledzy koleżanki pomóżcie mi,
wysłałem pismo do Starostwa o zwrot pieniedzy za kartę pojazdu 425 zł i dostałem jakieś pismo o odmowie.
Czy dysponuje ktoś zworem dokumentów aby można było odwołać się o tego pisma, czy ewentualnie wzór pozwu do Sądu Administracyjnego.

Pomóżcie mój e-mail: moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Anulka482 napisał:
4. Pozew do sadu Rejonowego - pozwany Gmina Miasto Rzeszów - sprawa się odbyła i nici z tego. Teraz chce się odwołać od tej decyzji. Pytanie moje brzmi do jakiej instytucji mam się odwołać. Nie popuszczę im bo to przechodzi ludzkie pojecie!!!!!!

Jeżeli nie przekroczyłaś terminów (7 dni na pobranie uzasadnienia po których masz 14 dni na złożenie odwołania) to:

(Znalezione na Wikipedii)
"Apelacja (łac. appellatio - odwołanie) to odwołanie się od wydanego wyroku. W prawie procesowym apelacja jest środkiem odwoławczym od wyroku sądu pierwszej instancji do sądu drugiej instancji.

Terminem apelacja określa się też system kontroli odwoławczej odznaczającej się specyficznymi cechami[1].

Apelacja przysługuje wyłącznie od wyroku sądu pierwszej instancji. Od wyroków wydanych w pierwszej instancji przez sąd rejonowy apelacja przysługuje do sądu okręgowego, natomiast jeśli wyrok w pierwszej instancji zapadł przed sądem okręgowym, sądem drugiej instancji jest sąd apelacyjny.

Apelację należy wnosić na piśmie, do sądu odwoławczego za pośrednictwem sądu pierwszej instancji, w terminie 14 dni od daty doręczenia wyroku z uzasadnieniem. Gdy jednak strona nie zażądała uzasadnienia wyroku w terminie tygodniowym od ogłoszenia sentencji wyroku, termin do wniesienia apelacji biegnie od dnia, w którym upłynął termin do żądania uzasadnienia.

Prawidłowo wniesiona i spełniająca wszelkie wymogi apelacja prowadzi do ponownego rozpatrzenia sprawy, przy uwzględnieniu dodatkowych, zawartych w niej, przesłanek. Niewniesienie apelacji skutkuje uprawomocnieniem się wyroku sądu pierwszej instancji.

W postępowaniu cywilnym, które toczy się w trybie postępowania nieprocesowego, apelacja przysługuje również od postanowień sądu pierwszej instancji orzekających co do istoty sprawy."

Jeśli masz uzasadnienie wyroku, to na jego podstawie możesz napisać apelację odwołując się do zawartej treści. Możesz użyć dodatkowych argumentów lub tych samych co poprzednio gdyż sąd okręgowy może nie podzielać wyroku sądu rejonowego ;)

markis78 napisał:
Zamierzam składać Pozew do sądu Rejonowego i mam pytanie jak to w nim ująć że to od powiatu należy mi sie zwrot a nie od skarbu P. !!!

Dobrze by było, aby w piśmie do nich był wyznaczony przez Was termin jaki dajecie starostwu na dokonanie zwrotu z uwzględnieniem dochodzenia swoich praw przed sądem. Starostwo może pisać co chce - ważne, że odmówiło zwrotu nienależnie pobranej opłaty. Kopię tego pisma, dokumentów potwierdzających wniesienie opłaty itd. dołączasz do POZWU O ZAPŁATĘ W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM.

Wzór znajdziesz w sieci albo w e-mailu ode mnie ;)

Kacper_32 napisał:
Czy dysponuje ktoś zworem dokumentów aby można było odwołać się o tego pisma, czy ewentualnie wzór pozwu do Sądu Administracyjnego.[/email]

To samo co kolega markis78, e-mail też powinien dojść ;) To jest wzór dla sądu cywilnego

Ostatnia edycja:
Kpierog a mógłbys podesłać ten Twój wzorek na : moderacja
bo narazie nic nie przyszło . A we wniosku dokładnie tak jak piszesz zaznaczyłem termin na zwrot oraz wyrażnie napisałem że będę dochodził roszczeń w sądzie gdyż takie prawo mi przysługuje.

moderacja

Pisałeś
markis78 napisał:
Kpierog a mógłbys podesłać ten Twój wzorek na : moderacja
bo narazie nic nie przyszło .
ale chyba nie sprawdziłeś swojej poczty na tym forum ;) Podzieliłem to na dwie części bo nie dało się wkleić całości - za dużo znaków w jednej wiadomości. Na e-mail już wysłałem.

Przeszedłem pozytywnie procedurę adm. w WSA w Rzeszowie, jeśli chcesz to daj znać, pomogę. Wolę info mailem bo żadko jestem na forum moderacja

Anulka482 napisał:
Witam serdecznie,

Chcialabym Wam opisac moja sytuacje dot. zwrotu za nieszczęsną karte pojazdu. Zeby nie zanudzac i nie pisac opowiadania wypunktuje co dotychczas uczynilam, a wiec:
1. Pismo do Starostwa Powiatowego w Rzeszowie - oczywiscie odmowa
2. Pozew do sadu - pozwany Starostwo Powiatowe w/w - odmowa bo nie ma zdolności prawnej
3. Pozew do sadu - pozwany Urzad Miasta - wydz. Komunikacji - odmowa bo nie ma zdolności prawnej
4. Pozew do sadu Rejonowego - pozwany Gmina Miasto Rzeszów - sprawa sie odbyla i nici z tego. Teraz chce sie odwolac od tej decyzji. Pytanie moje brzmi do jakiej instytucji mam sie odwolac. Nie popusze im bo to przechodzi ludzkie pojecie!!!!!!

Prosze Was o pomoc

Jeśli chciałabyś skorzystać z drogi adm to daj znać. Wygrałem w WSA w Rz

Witam czy jest może na tym forum ktoś z Sieradza kto próbował odebrać swoje pieniądze za kartę pojazdu było ostatnio głośno o pewnym panu który wygrał sprawę w sądzie chciał bym się z nim skontaktować.Ja wczoraj dostałem odpowiedź odmowną ze Starostwa i muszę działać dalej i gdybym wiedział jak ten ktoś to zrobił że się udało w Sieradzu to by bardzo dużo pomogło w całej tej sprawie mam już gotowy wzór "pozew o zapłatę w postępowaniu upominawczym" i nie wiem czy startować z tym.:roll:

Nie ma znaczenia miasto. Procedura administracyjna jest w całym kraju taka sama. Powyżej masz mój mail, jeśli jesteś zainteresowany to skontaktuj się mailowo, wyślę Ci potrzebne pisma.

bartosz11 napisał:
Witam czy jest może na tym forum ktoś z Sieradza kto próbował odebrać swoje pieniądze za kartę pojazdu było ostatnio głośno o pewnym panu który wygrał sprawę w sądzie chciał bym się z nim skontaktować.Ja wczoraj dostałem odpowiedź odmowną ze Starostwa i muszę działać dalej i gdybym wiedział jak ten ktoś to zrobił że się udało w Sieradzu to by bardzo dużo pomogło w całej tej sprawie mam już gotowy wzór "pozew o zapłatę w postępowaniu upominawczym" i nie wiem czy startować z tym.:roll:

bartosz11 napisał:
...... mam już gotowy wzór "pozew o zapłatę w postępowaniu upominawczym" i nie wiem czy startować z tym.:roll:

Nie ma na co czekać ;) musisz tylko pofatygować się do sądu, wnieść opłatę 30 zł i złożyć wniosek wraz z kopiami dokumentów. Starostwo się odwoła i wtedy zostanie wyznaczony termin rozprawy. Warto na takiej rozprawie być, ciekawe doświadczenie ;)

kolego BARTOSZ11 ja jestem z Sieradza i tez walczę o zwrot 2 szt kart pojazdu - tylko że na razie czekam za informacja (odpowiedzią) ze starostwa.

mar1978 napisał:
kolego BARTOSZ11 ja jestem z Sieradza i tez walczę o zwrot 2 szt kart pojazdu - tylko że na razie czekam za informacja (odpowiedzią) ze starostwa.

Witam ja już właśnie w piątek dostałem odmowę zwrotu kasy że się niby przedawniło i takie inne piepszoty trzeba wiec działać dalej złapałem pewien trop na człowieka który wygrał sprawę w sądzie odnośnie zwrotu kasy myślę że jutro coś będę wiedział Starostwo odpisało mi po miesiącu na wezwanie o zwrot kasy a jak jest z tym czasem u ciebie pisz na maila jak coś
moderacja

Witam, spodziewam się odmowy wypłacenia należnych 425 zł, dlatego proszę szanowne grono o meila z wzorem pozwu o zapłatę w postępowaniu upominawczym.
Wszystkich, którzy tylko przypadkowo zawitali na to forum gorąco zachęcam do podjęcia stanowczych działań na rzecz odzyskania należnych Wam kwot z tytułu zapłaty za kartę pojazdu.To Wasz obywatelski obowiązek, to musi być nasz sprzeciw wobec nonszalancji i bezprawia władzy,która tak głęboko sięga do naszych kieszeni i wręcz wstydu nie ma.:mad:

To jest mój pozew. Przygotuj się na przegraną w sądzie rejonowym - Polska powiatowa.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
A to moja apelacja. Jakieś małe te pliki można tu wstawiać, dlatego TXT.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Dzięki kol.Stom :brawo::brawo:spodziewam,się odmowy dlatego materiały o pozwie mogą się bardzo przydać. Proszę obserwatorów tego forum. piszcie i Wy podając sygnaturę akt, komu i gdzie udało się wygrać.To jest ważne dla wszystkich tych, którzy właśnie mają przed sobą trudna drogę przez wokandy i nie ukrywajmy dość leniwych sędziów sądów rejonowych, dla których to nic nie kosztuje nie uznać racji powoda, bo ....i on ma święty spokój i akt nie musi czytać?

Proszę o pomoc. Przeczytałam na forum, że pismo powinno być skierowane do Starostwa Powiatowego czy Powiatu? Jak wyprostować pismo, które w tytule ma starostwo powiatowe natomiast w tekście wzywam powiat. Jestem z Sieradza. Może ktoś wie jak teraz z tego wybrnąć. Dziękuję.
Sieradz dn. 21-02-2011r.
Powiat Sieradzki
Plac Wojewódzki 3
98- 200 Sieradz
OSTATECZNE PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY
W związku z odpowiedzią odmowną (TK.III.5500/26/ESI48JC/2010/ST) na poprzednie moje pismo z dnia 06.12.2010, gdzie wnosiłem o zwrot nienależnie pobranej nadpłaty za wydanie karty pojazdu o numerze rejestracyjnym XXXX, powołując się na wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17.01.2006r.sygn akt U 6/04 (Dz.U Nr 15 z 2006r.poz. 119) stwierdzającego, że przepis § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (Dz.U. Nr 137poz. 1310) jest niezgodny z art. 77 ust.4 pkt 2 i ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r.- Prawo ruchu drogowym ( tekst jednolity Dz.U. z 2005r. Nr 108 poz. 908 z późniejszymi zmianami)oraz z art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji RP.
W oparciu o wskazanie Trybunału Konstytucyjnego w dniu 28 marca 2006 r. zostało wydane Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa (Dz. U. z 2006 r., nr 59, poz. 421). W rozporządzeniu tym, w § 1 ust. 1 ustalono wielkość opłaty za wydanie karty pojazdu w wysokości 75 złotych. Przedmiotowe Rozporządzenie weszło w życie w dniu 15 kwietnia 2006 r. Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 21 czerwca 1999 r. w sprawie warunków i trybu wydawania kart pojazdów, wzoru karty pojazdu i jej opisu (zgodne z art. 25, art. 28 i art. 90 TWE). Wymienione przeze mnie rozporządzenie zaczęło obowiązywać od 1 lipca 1999r. Mój samochód jest wyprodukowany w 1995r., czyli przed wejściem w życie karty pojazdu.
Niniejszym, wzywam Powiat sieradzki do usunięcia naruszenia prawa oraz o zwrot nienależnie pobranej nadpłaty za wydanie karty pojazdu o numerze rejestracyjnym XXXX w kwocie 500 zł. (pięćset złotych) wraz z odsetkami w ciągu 14 dni od otrzymania niniejszego pisma, na podany wyżej adres przekazem pocztowym.
Wpłaciłem na rzecz Powiatu Sieradzkiego na podstawie § 1 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu z dnia 28 lipca 2003 roku (Dz. U. z dnia 6 sierpnia 2003 r.) opłatę za wydanie karty pojazdu sprowadzonego przeze mnie z zagranicy w kwocie 500 zł.
Wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17 stycznia 2006 roku (sygn. akt. 6/04) uznano, iż w/w przepis jest niezgodny z Konstytucją oraz przepisami ustawy Prawo o ruchu drogowym.
Nowelizacja Kodeksu cywilnego w zakresie art. 442, uchwalona przez Sejm 16.2.2007 r. ustawą o zmianie ustawy – Kodeks cywilny (Dz.U. Nr 80, poz. 53, dotycząca przedawnienia roszczeń z tytułu czynów niedozwolonych, a więc wypadków, przestępstw, była konieczna z uwagi na orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z 1.9.2006 r. (SK 14/05), w którym Trybunał stwierdził, iż przepis ten jest niezgodny z Konstytucją, jednocześnie nakazując ustawodawcy zmianę przepisu."
Wobec posiadanych niepodważalnych dowodów z dokumentów, wniesienie pozwu w sprawie z pewnością spowoduje zasądzenie od Państwa na moją rzecz żądanej niniejszym wezwaniem kwoty, w przeciwnym razie sprawa zostanie skierowana do sądu co narazi Powiat sieradzki na dodatkowe koszty.
W związku z powyższym liczę na niezwłoczne uiszczenie przedmiotowej zaległości.

Ostatnia edycja:
witam koledzy a jesli nie posisdam dowodu wpłaty za karte pojazdu to moge jakos starac sie o zwrot?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót