KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
LILA LU napisał:
dodam ze na życzenie urzędu taki pracodawca musi przedstawić niezbędne rozliczenia

Nie. Pracodawca nie moze szafowac tak o danymi pracownika na zyczenie jakiegokolwiek innego urzedu, który nie ma z wykonywaniem pracy nic wspólnego. Smutne, ale prawdziwe.

Ale zycze powodzenia.

Do luu :
Nie do końca jest tak jak pani pisze! Znam duzo spraw gdzie Rops pomógł w takim przypadku w uzyskaniu kindergeld gdzie ojcie nie chciał nic udostępnić

Proszę o więcej szczegółów w sprawie tego ROPS ?

Witam, mam pytanie odnośnie Kindergeldu. Mój tata od kilku lat pracuje w Niemczech i przez ten cały czas otrzymywałam Kindergeld. Gdy skończyłam I stopień studiów to wstrzymali wypłatę środków. W październiku 2016 r. rozpoczęłam II stopień studiów i równocześnie rozpoczęłam jednolite studia magisterskie i wysłałam zaświadczenie ze studiów, że nadal studiuję żeby ponownie rozpoczęli wypłatę Kindergeldu. Jednak chyba przez przypadek uczelnia wydała mi dwa zaświadczenia, ale tylko na jeden kierunek, ten który rozpoczęłam na nowo więc nie wypłacili mi środków ze względu na to, że to nie jest kontynuacja tylko nowe studia. Więc wysłałam im prawidłowe zaświadczenie ze studiów II stopnia jako kontynuację więc kolejno przyczepili się do tego, że pracuję (pracuję normalnie na umowę o pracę od października 2016 r., wysłałam im umowę o pracę). W odpowiedzi na to, wysłałam im wytłumaczenie, że kontynuuję jeden kierunek studiów, oprócz tego studiuję drugi i pracuję jednak moje wynagrodzenie nie przekracza ich wskazanego. I do tej pory nie otrzymałam żadnej odpowiedzi. 1 grudnia minęło pół roku od kiedy wysłałam im to wytłumaczenie i nic. Czy faktycznie nie należy mi się już Kindergeld? Co zrobić w takiej sytuacji?

Witam . mam problem dotyczący kindergeld. Pracowałam w Niemczech legalnie Z powodu choroby musiałam na parę miesięcy pojść na zwolnienie lekarskie około 6 miesięcy .[Wróciłam do Polski].Następnie po tym okresie już nie brałam zwolnienia ,ponieważ zaproponowano mi zabiegi i leczenie w Niemczech .Niestety ale ze względu na duża odległość od mojego miejsca zamieszkania nie mogłam z tego korzystać.Cały czas pobierałam kindergeld na dwoje dzieci ,czyli 6 miesięcy na zwolnieniu lekarskim i następne 6 miesięcy ,czyli około rok.Po jakimś czasie otrzymałam list że muszę za cały rok zwrocić pieniądze czyli kindergld.Niestety nie znam sie na przepisach niemieckich ,dlatego prosze o podpowiedz jak powinnam postapić w takiej sytuacji.Czy powinnam oddac kindergeld za cały rok czy może tylko za okres kiedy już nie byłam na zwolnieniu lekarskim. Proszę o podpowiedz.

witam , potrzebuje inf na temat kindergeld ktory jest pomniejszany w niemczech o nasze nieszczęsne 500 plus ktorego nie pobieram, dostarczylam druk do familien kasy przetłumaczony przez tłumaczke o niepobieraniu tego swiadczenia i nadal nic sie nie dzieje, zadnego pisma nic, byly mąz pracuje w niemczech, mieszka w polsce, ja równiez mieszkam w polsce ,czy musi byc pismo o tym z ministertwa ze sie nie nalezy ?? nie pobieram 500 plus bo dostaje kg z nimiec, w niemczech pomniejszaja o 500 pus, ktos wie jak to w koncu jest bo rece opadaja....

Musi mieć pani decyzję odmowną z instytucji, w której składa się o 500+, czyli z MOPS. A więc najpierw musi pani złożyć wniosek o 500 + i dopiero tą odmowną decyzje przetłumaczoną wysłac do Familienkasse.
Sam dokument z MOPS, że pani nie pobiera nie wystarczy, gdyz w pierwszej kolejności Polska musi wypłacić nalezne swiadczenia lub uzasadnić ich odmowe, a dopiero składa sie w DE.

witam i za odpowiedz dziekuje, zrobilam własnie tak jak Pani pisze, złozylam o taki wnisoek w lipcu 2017 , do tej pory instytucja we Wroclawiu ktora sie tym zajmuje nie dala mi zadnej odpowiedzi, ....nie wiem tylko czy po takim czasie ( bo kg dostal rok temu w styczniu, ) ktos bedzie chcial wogóle ze mna rozmawiac o jakimkoliwiek wyrówniau ?? kg dostalam za pare lat wstecz wiec troche tego bylo, a duzo tez zostalo do wyrównia...czy powinnam wtedy odwolac sie od decyzji i czy w kazdej chwili moge dac ten dokument i zostanie to wyrównane ???

My sie chyba nie rozumiemy. Czy złożyła Pani w Pl w MOPS właściwym dla zamieszkania wniosek o 500+?

Ostatnia edycja:
witam, , złozylam wniosek o 500 plus, i czekam na decyzje odmowna o ktorej jest mowa, złozylam wniosek w lipcu jak napisalam, w MOPS, wiec w czym sie nie rozumiemy, przeciez pisze jasno, a dostalam wczesniej zaswiadczenie o niepobieraniu ktore prtłumaczone zawiozlam do Bauzten

oczywsicie, przeciez napisalam, ze złozylam i czekam na decyzje, od lipca 2017 w Polsce we wlasciwym urzedzie MOPS

Nie rozumiemy się w tym, że Pani od ponad pół roku siedzi bezczynnie, kiedy polski MOPS powinien juz dawno wydać decyzję bo ma na to określony ustawowo czas.
Musi Pani niestety na tą decyzję poczekac, skoro się jej Pani nie domaga. I potem dostarczyć do FK. Wcześniej nic Pani nie załatwi, bo Pani zaswiadczenie o niepobieraniu nie jest istotne. Musi byc decyzja odmowna.

witam , nie mam wiadomości na to ze czas jest ograniczony , panie z urzędu powiedziały ze czasami czeka się macie decyzje i to rok czasu , bo mieszkam koło Zgorzelca a wszytkie decyzje przechodzą przez Wrocław , dodzwonić się tam nie mogę , bo raz w tygodnie po dwie godziny jest telefon dla petentów , i jestem osoba która wyrzuci się drzwiami to wchodzi kominem ale w tym wypadku testem bezradna No chyba zw jest jakaś ustawa która precyzuje czas wydawania takiego oświadczenia odmownego , ponoć do Wrocławia idą wszytkie wnioski z tego okręgu stad taki okres oczekiwania , panie z tut Mopsu rozkładają ręce ....

W odpowiedzi na złożony wniosek o kinder otrzymałam uzasadnienie:
Powód: zwykłe miejsce zamieszkania Zgodnie z 62 EstG, prawo do zasiłku na dziecko, który jest rezydentem lub jest nieograniczony w Republice Federalnej Niemiec lub przebywa za granicą, ale podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym w Niemczech, jest traktowane jako nieograniczony dochód podlegający opodatkowaniu. Zgodnie z dokumentami dostępnymi tutaj, te wymagania kwalifikowalności nie są spełnione.Proszę o porade co mogę zrobić w tej sytuacji

Odwołać się, jeśli masz podstawy. Z Twojego postu nic nie wynika. Ani nie wiadomo kto i jak pracuje w De, ani gdzie i z kim mieszka dziecko.

RE: KINDERGELD, to chyba Rekord czekania na decyzję.

KINDERGELD, to chyba Rekord czekania na decyzję. Wniosek złożyłem ponad 2 (dwa lata temu ) sic! WSzyskie mozliwe dokumenty ( nawet więcej )-przez adwokat- dostałem. Ponad 3 miesiące temu otrzymałem decyzję odmowną na wypłatę KG za czas kiedy matka dziecka nie pracowała-zgadzam się, takie przepisy. Pismo zakończone było zdaniem,że na kolejną decyzję otrzymam wkrótce. Kilka miesięcy temu dosłałem decyzję ROPS po niemiecku( tłumacz zaprzysięzony ) o odmowie zasiłku w PL na rok 2017/2018. Adwokat wyznaczyła pismen do FK termin odpowiedzi na początek lutego 2018. I nic, żadnej odpowiedzi z FK.
Pytanie: co mogę zrobić, aby wreszcie otrzymać ostateczą decyzję z KG za czas kiedy mi się pieniądze nalężą ( 4lata wstecz ) oraz żeby FK zaczął wreszcie płacić. Przez te 2 lata ewidentnie widać opieszałość nie wiem czy nie złą wolę udzędnika ( znam nazwisko ) prowadzącego sławę ? Czy taki prowadzący ma jakiegoś przełozonego ? Czy można , w mojej sytuacji, to chyba wręcz trzeba, napisać na niego ( urzędnika ) skargę ? Prawdę mówiąc jestem już bezsilny...

nika44 napisał:
Odwołać się, jeśli masz podstawy. Z Twojego postu nic nie wynika. Ani nie wiadomo kto i jak pracuje w De, ani gdzie i z kim mieszka dziecko.

Mąż pracuje w De,ja z dzieckiem mieszkam w Pl.Ja byłam wnioskodawcą.

A pracujesz w Pl? A ojciec dziecka ma z Wami wspólny polski adres zamieszkania?
Wklej najlepiej to uzasadnienie po niemiecku, bo to co napisałaś po polsku jest dla mnie niezrozumiałe - myślę, że po prostu przetłumaczyłas to w tłumaczu on-line, który nie przetłumaczył tego poprawnie.

Ostatnia edycja:
Nalezy napisac do Komisji Petycji Bundestagu (tutejszy odpowiednik Rzecznika Praw Obywatelskich) powolujac sie na jeden z artykulow (nie chce juz mi sie szukac ktory, wszystko jest w sieci) Traktatu o Unii Europejskiej zabraniajacy dyskryminacji m.in ze wzgledow narodowosciowych (na pewno zaden Niemiec tyle nie czeka na rozpatrzenie wniosku). W moim przypadku po takiej interwencji sprawa zostala zalatwiona natychmiast.

pzdr

Powrót