Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak myślicie, listy będą jeszcze dziś czy dopiero jutro?

Tentigo napisał:
Jak myślicie, listy będą jeszcze dziś czy dopiero jutro?

Ani dziś, ani jutro. Zanim ludzie powysylaja brakujące dokumenty itp... Trochę to pewnie potrwa

Mam pytanie do osób składających wniosek o przyjęcie na aplikacje.

Dziś złożyłem wniosek i dostałem także wezwanie do usunięcia braków. Wezwanie dotyczy dokumentu dotyczącego ukończenia studiów. Ja złożyłem zaświadczenie o ukończeniu studiów podpisane przez dziekana. W wezwaniu nakazują mi przedstawić oryginał lub urzędowo poświadczony odpis dyplomu.
Jak dla mnie nie byłoby problemu, tylko ja jestem 10 miejsc poniżej listy przyjęć, więc pewnie będę miał decyzje odmowną, a biorąc to pod uwagę, to nie chce za kilka dni jechać do Krakowa po odbiór oryginału dyplomu, a strata zaświadczenia dla mnie jest do zniesienia.

I tu pytanie. Jak dokumentowaliście ukończenie studiów. Czy ktoś przedstawił zaświadczenie i je przyjęli?

Napisali wyraźnie, że zaświadczenie odpada. Dokumentem dot. ukończenia studiów jest dyplom.

Kssip po kilku tygodniach od zakończenia rekrutacji zwraca dokumenty- dyplom i zdjęcie wróciły do mnie w zeszłym roku poleconym, bez potrzeby zwracania się o to do szkoły.

..Daniel.. napisał:
Mam pytanie do osób składających wniosek o przyjęcie na aplikacje.

Dziś złożyłem wniosek i dostałem także wezwanie do usunięcia braków. Wezwanie dotyczy dokumentu dotyczącego ukończenia studiów. Ja złożyłem zaświadczenie o ukończeniu studiów podpisane przez dziekana. W wezwaniu nakazują mi przedstawić oryginał lub urzędowo poświadczony odpis dyplomu.
Jak dla mnie nie byłoby problemu, tylko ja jestem 10 miejsc poniżej listy przyjęć, więc pewnie będę miał decyzje odmowną, a biorąc to pod uwagę, to nie chce za kilka dni jechać do Krakowa po odbiór oryginału dyplomu, a strata zaświadczenia dla mnie jest do zniesienia.

I tu pytanie. Jak dokumentowaliście ukończenie studiów. Czy ktoś przedstawił zaświadczenie i je przyjęli?

Art. 23 ust. 1 ustawy o KSSIP- nie ma tam „zaświadczenia podpisanego przez dziekana” więc słusznie Cię wezwali do uzupełnienia braków formalnych

..Daniel.. napisał:

Złóż odpis poświadczony za zgodność przez notariusza. Poniżej 15 złotych kosztuje i kssip je przyjmuje.

W sumie może złoże odpis poświadczony u notariusza lub oryginał jak odsyłają.

Natomiast nie zgadzam się z tym, że zaświadczenie o ukończeniu studiów (nie zdaniu egzaminu magisterskiego) nie jest desygnatem dokumentu ukończenia studiów. Na tym zaświadczeniu pisze wyraźnie, że ukończyłem studia i uzyskałem stopień zawodowy magistra. W mojej ocenie jeśli ustawodawca by oczekiwał dyplomu, to by to napisał, a nie użył słowa dokument, co oznacza, że oprócz dyplomu jeszcze czym innym można udowodnić ukończenie studiów.

Innymi słowy, teraz to będziemy czekać aż wszystkie przesyłki nadane najpóźniej za tydzień (zakładam, że wezwanie do uzupełnienia braków wyznacza termin tygodniowy) dotrą do KSSIP-u?

Przy takich okolicznościach to jak dobrze pójdzie, ogłoszą listy do końca lutego.

..Daniel.. napisał:
W sumie może złoże odpis poświadczony u notariusza lub oryginał jak odsyłają.

Natomiast nie zgadzam się z tym, że zaświadczenie o ukończeniu studiów (nie zdaniu egzaminu magisterskiego) nie jest desygnatem dokumentu ukończenia studiów. Na tym zaświadczeniu pisze wyraźnie, że ukończyłem studia i uzyskałem stopień zawodowy magistra. W mojej ocenie jeśli ustawodawca by oczekiwał dyplomu, to by to napisał, a nie użył słowa dokument, co oznacza, że oprócz dyplomu jeszcze czym innym można udowodnić ukończenie studiów.

Kierunek: ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym plus rozporządzenie dot. dokumentowania przebiegu kształcenia. :)

Dziś minął termin składania papierów, więc z pewnością są osoby, które dopiero jutro będą wzywane do poprawek, uzupełnień itd. Muszą dać kilka dni, więc listy mogą być najwcześniej 29 stycznia i dopiero potem DA. Zgadza się czy ktoś ma jakieś inne pewne informacje?

89Dominika napisał:
Kierunek: ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym plus rozporządzenie dot. dokumentowania przebiegu kształcenia. :)

No sprawdziłem i masz racje. W takim wypadku zaświadczenie o ukończeniu studiów nie ma większej wartości.

..Daniel.. napisał:
No sprawdziłem i masz racje. W takim wypadku zaświadczenie o ukończeniu studiów nie ma większej wartości.

Niestety nie. Zresztą kssip w wyjaśnieniach napisał, że zaświadczenia nie będą respektowane.

Grzegorz002 napisał:
Dziś minął termin składania papierów, więc z pewnością są osoby, które dopiero jutro będą wzywane do poprawek, uzupełnień itd. Muszą dać kilka dni, więc listy mogą być najwcześniej 29 stycznia i dopiero potem DA. Zgadza się czy ktoś ma jakieś inne pewne informacje?

Ja dziś złożyłem wniosek i dostałem na e-maila wezwanie do usunięcia braków. Pytanie czy takich osób jest więcej?
Z tym 29 stycznia, to nie jestem pewien, bo teoretycznie może się zdarzyć, że ktoś nie wyraził zgody na doręczanie pism drogą elektroniczną, więc trzeba wysłać pocztą, a dalej jeszcze wchodzi w grę awizowanie np. przez 13 dni i wysłanie pocztą w 7 dniu od dostarczenia, więc na upartego ktoś może mieć czas do około 16 lutego na uzupełnienie braków.

Ostatnia edycja:
..Daniel.. napisał:
Ja dziś złożyłem wniosek i dostałem na e-maila wezwanie do usunięcia braków. Pytanie czy takich osób jest więcej?
Z tym 29 stycznia, to nie jestem pewien, bo teoretycznie może się zdarzyć, że ktoś nie wyraził zgody na doręczanie pism drogą elektroniczną, więc trzeba wysłać pocztą, a dalej jeszcze wchodzi w grę awizowanie np. przez 13 dni i wysłanie pocztą w 7 dniu od dostarczenia, więc na upartego ktoś może mieć czas do około 16 lutego na uzupełnienie braków.

Czy był jakiś termin wyznaczony w e-mailu na uzupełnienie?

Kurka, tak długo to już byłoby przegięcie, przecież musimy porozwiązywać stosunki pracy, zorganizować noclegi itd. Może aż tak źle nie będzie, będą wydzwaniać do ludzi, oni też chcą jak najszybciej mieć listy, wiedzieć czy pełny limit wyczerpią, czy wezwać ludzi z kolejnych miejsc. O właśnie, jeśli nie wszyscy z 310 złożyli albo nie uzupełnią braków, to ile czasu dadzą 311. i dalej?

Ja się dowiedziałam wcześniej przez tel, że nie będzie czegoś takiego jak wezwanie do uzupełnienia braków formalnych zgłoszenia. Widzę, że to się jednak zmieniło.

mmatcz napisał:
Ja się dowiedziałam wcześniej przez tel, że nie będzie czegoś takiego jak wezwanie do uzupełnienia braków formalnych zgłoszenia. Widzę, że to się jednak zmieniło.

Mi z kolei wprost powiedziano, że będą wzywać, choć póki co nic nie dostałem.

Cmada napisał:
Mi z kolei wprost powiedziano, że będą wzywać, choć póki co nic nie dostałem.[/QUOTE

Też wczoraj pytałem przez tel., czy w razie czego będą się kontaktować, odpowiedziała, że tak.

Spokojnie, do mnie już dwa razy dzwonili bo najpierw im papierek pasował, później przestał im się podobać ;) dzwonią jak coś, nie martwcie się :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót