T
Tentigo
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 41
Jak myślicie, listy będą jeszcze dziś czy dopiero jutro?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Tentigo napisał:Jak myślicie, listy będą jeszcze dziś czy dopiero jutro?
..Daniel.. napisał:Mam pytanie do osób składających wniosek o przyjęcie na aplikacje.
Dziś złożyłem wniosek i dostałem także wezwanie do usunięcia braków. Wezwanie dotyczy dokumentu dotyczącego ukończenia studiów. Ja złożyłem zaświadczenie o ukończeniu studiów podpisane przez dziekana. W wezwaniu nakazują mi przedstawić oryginał lub urzędowo poświadczony odpis dyplomu.
Jak dla mnie nie byłoby problemu, tylko ja jestem 10 miejsc poniżej listy przyjęć, więc pewnie będę miał decyzje odmowną, a biorąc to pod uwagę, to nie chce za kilka dni jechać do Krakowa po odbiór oryginału dyplomu, a strata zaświadczenia dla mnie jest do zniesienia.
I tu pytanie. Jak dokumentowaliście ukończenie studiów. Czy ktoś przedstawił zaświadczenie i je przyjęli?
..Daniel.. napisał:I tu pytanie. Jak dokumentowaliście ukończenie studiów. Czy ktoś przedstawił zaświadczenie i je przyjęli?
..Daniel.. napisał:W sumie może złoże odpis poświadczony u notariusza lub oryginał jak odsyłają.
Natomiast nie zgadzam się z tym, że zaświadczenie o ukończeniu studiów (nie zdaniu egzaminu magisterskiego) nie jest desygnatem dokumentu ukończenia studiów. Na tym zaświadczeniu pisze wyraźnie, że ukończyłem studia i uzyskałem stopień zawodowy magistra. W mojej ocenie jeśli ustawodawca by oczekiwał dyplomu, to by to napisał, a nie użył słowa dokument, co oznacza, że oprócz dyplomu jeszcze czym innym można udowodnić ukończenie studiów.
89Dominika napisał:Kierunek: ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym plus rozporządzenie dot. dokumentowania przebiegu kształcenia.![]()
..Daniel.. napisał:No sprawdziłem i masz racje. W takim wypadku zaświadczenie o ukończeniu studiów nie ma większej wartości.
Grzegorz002 napisał:Dziś minął termin składania papierów, więc z pewnością są osoby, które dopiero jutro będą wzywane do poprawek, uzupełnień itd. Muszą dać kilka dni, więc listy mogą być najwcześniej 29 stycznia i dopiero potem DA. Zgadza się czy ktoś ma jakieś inne pewne informacje?
..Daniel.. napisał:Ja dziś złożyłem wniosek i dostałem na e-maila wezwanie do usunięcia braków. Pytanie czy takich osób jest więcej?
Z tym 29 stycznia, to nie jestem pewien, bo teoretycznie może się zdarzyć, że ktoś nie wyraził zgody na doręczanie pism drogą elektroniczną, więc trzeba wysłać pocztą, a dalej jeszcze wchodzi w grę awizowanie np. przez 13 dni i wysłanie pocztą w 7 dniu od dostarczenia, więc na upartego ktoś może mieć czas do około 16 lutego na uzupełnienie braków.
mmatcz napisał:Ja się dowiedziałam wcześniej przez tel, że nie będzie czegoś takiego jak wezwanie do uzupełnienia braków formalnych zgłoszenia. Widzę, że to się jednak zmieniło.
Cmada napisał:Mi z kolei wprost powiedziano, że będą wzywać, choć póki co nic nie dostałem.[/QUOTE
Też wczoraj pytałem przez tel., czy w razie czego będą się kontaktować, odpowiedziała, że tak.